Vágólapra másolva!
Szenvedett a tenisz két élő legendája, de sokadszorra mutatták meg, hogy kell győzni akkor is, ha nem játszanak jól. A tíz lépésből már négyet megtett Rafa Nadal és Roger Federer, hogy összejöjjön kettejük párbaja az amerikai nyílt teniszbajnokság elődöntőjében.

Csütörtökön a svájci egy újabb ötjátszmás drámát élt túl, az első kiemelt spanyol pedig éjfél utánig küzdött, leginkább saját magával. Rosszabbul járt Grigor Dimitrov és Tomas Berdych, a bolgár és a cseh is kiesett.

Andrej Rubljov a második fordulóban legyőzte Grigor Dimitrovot a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság versenyében Forrás: AFP/2017 Getty Images/Elsa

Arra gondolva, hogy Roger Federer a második meccsén is ötjátszmás csatában jutott túl, erősen optimistának tűnhet kijelenteni:

egyre kevésbé elképzelhető, hogy bárki megakadályozza Rafa Nadal és Roger Federer csúcstalálkozóját a US Open elődöntőjében.

Az viszont tény, hogy a spanyol ágáról a 7. kiemelt Grigor Dimitrov búcsúzott váratlanul, csütörtökön, így a negyeddöntőben, a bolgár biztosan nem állítja meg a spanyolt.

Nem egészen két héttel az után, hogy Dimitrov először nyert ATP 1000-s versenyt és többen úgy gondolták, eljött az ő ideje, akár már Flushing Meadows-ban maradandót alkothat, játszmát sem fogott az orosz Andrej Rubljov ellen (7:5, 7:6, 6:3.) A 19 éves moszkvairól egy ideje a jövő sztárjaként beszélnek, de elmondása szerint csak tavaly óta dolgozik, edz igazán profin. Lecserélte a teljes szakmai csapatát és az idén folyamatosan fejlődik. Vannak apró babonái: New Yorkban például minden meccse előtt ugyan abban a japán étteremben vacsorázik.

Rubljovot a US Open után minden bizonnyal Budapesten is lehet majd látni, az orosz válogatott tagjaként, a Davis kupában.

Rubljov ellenfele a harmadik fordulóban a bosnyák Damir Dzumhur lesz majd Forrás: AFP/2017 Getty Images/Elsa

Visszatérve Nadal ágához, a legjobb 16 között Tomas Berdych ígérkezett komoly tesztnek, de a 31 éves cseh nem bírt az ukrán Alexandr Dolgopolovval (3:6, 6:1, 7:6, 6:2), így a spanyolnak viszonylag könnyebb lehet az útja a legjobb négyig.

Óvatosan kell azonban bánni a „könnyebb út"használatával,

mert ki gondolta volna, hogy a világranglistán 121. Daniel Toro úgy vezet majd Nadal ellen 6:4, 2:1-re, hogy adogathat, és időnként leteniszezi a világelsőt. A spanyol nem játszott jól, de így is neki volt több lehetősége az első játszmában. Valamennyi kimaradt és a New Yorkban született, Spanyolországban élő, 24 éves japán egyre gyakrabban hozta zavarba a ritmustalanul, passzívan játszó mallorcait. Hiába várták sokan, hogy Daniel majd elfárad a számára szokatlan tempótól (ráadásul neki szerdán is meccse volt és ötjátszmás), remekül tartotta magát az alapvonalról, és extra megoldásokra is futotta.

A vérszagot azonban rövid ideig lehetett érezni,

mert Nadal egyből visszabrékelt a 2. játszmában és idejében tudott javítani a játékán. Bőven elmúlt éjfél, amikor 2 óra 54 perc játék után ünnepelhette a 4:6, 6:3, 6:2, 6:2-es sikerét.

A cseh Tomas Berdych már biztosan nem állíthatja meg Rafa Nadalt Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Brunskill

Roger Federerre az ausztrál Nick Kyrgios lehetett volna veszélyes, de ő, a Cincinnatiban mutatott formája helyett, megint a másik énjét hozta, illetve

egy hirtelen, meccs közben jött sérülés miatt gyorsan megadta magát honfitársának.

Nehéz olyan játékost találni a táblának ebben a negyedében, akiről azt feltételezhetnénk, hogy ő majd elbúcsúztatja a 19-szeres Grand Slam-bajnok svájcit. A legnagyobb ellenfele a háta lehet, bár a 3. fordulóban Feliciano Lopez kifoghat egy olyan napot, amikor elkapja Federert. A folytatásban Juan Martin del Potro jelentheti a legkomolyabb akadályt, kihívást. Az argentin szakította meg a bázeli több mint 5 éven át tartó veretlenségi sorozatát a US Openen, amikor a 2009-es döntőben 3:6, 7:6, 4:6, 7:6, 6:2-re legyőzte őt. Persze a dél-amerikai útja nem egyszerű a legjobb nyolcig.

Az esélylatolgatás, a tervezgetés lassan értelmetlen lesz, mert a férfiak, mintha megirigyelték volna a női tenisz kiszámíthatatlanságát.

Roger Federer például a 71. Grand Slamét játssza, de korábban nem kezdett még két ötjátszmás párbajjal. Mikhail Juzsnyíjjal 2000-ben mérkőzött először, összesen 16-szor találkoztak, de az orosz soha nem nyert egy játszmánál többet egy mérkőzésen. A US Openen ez a 17. fellépése a svájcinak, de az első 16-on összesen egy szettet vesztett a 2. fordulóban. Nos, mindez semmit nem számított csütörtök délután, az Arthur Ashe stadionban, mert hiába indult parádésan a meccs a bázelinek (5:0), a 35 éves moszkvai úgy teniszezett, ahogy az elmúlt 17 évben egyszer sem tette Federer ellen. A 2. játszmában brékhátrányból (2:4, 3:5) kiharcolta a rövidítést, amihez azért az is kellett, hogy Federer, a szettért szerválva (5:4), négy ki nem kényszerített hibával megajándékozza.

Juzsnyíj vérszemet kapott, nagyon megérezte a játékot, a lehetőséget és szinte hibátlan tenisszel folyamatosan nyomás alatt tartotta az elbizonytalanodott Federert.

Amikor 1:6-ról 7:6, 6:4-gyel fordított, a bajnok szurkolói nem lehettek nyugodtak a játék képe alapján. Federer azonban, mint már annyiszor, megtalálta a megoldást, nem fokozta a drámát és 6:4, 6:2-vel helyreállította a rendet.

Roger Federer egyelőre hullámzó teljesítményt nyújt, de így is veszi az akadályokat Forrás: AFP/Don Emmert

„A felkészülésem egyáltalán nem nevezhető jónak.

Tudtam, hogy a bajnokság elején szenvedhetek –kezdte az értékelést Roger Federer a 3 óra 8 perces párbaj után. – Talán kicsit többet szenvedtem eddig, mint amennyit elképzeltem, de még versenyben vagyok.

Az első forduló után annak örültem, hogy jól éreztem magam fizikálisan, egészségileg, mert amiatt aggódtam egy kicsit. Most viszont már csak a teniszre koncentrálhatok és biztos vagyok benne, hogy egyre jobb leszek"-

magyarázta Federer, aki szerdán a Central Parkba ment gyakorolni, mert a Billie Jean King teniszközpontban minden pálya foglalt volt

és nem akart sokat utazni egy edzés miatt. „Tetszett az ötlet, hogy a Central Parkba menjünk edzeni, soha nem teniszeztem ott korábban. Tökéletesen sikerült, nagyszerű élmény, egy merőben új tapasztalat volt, nagyon örültem, hogy így döntöttünk"- emlékezett a svájci.