Vágólapra másolva!
Összesen öt magyar kezdte meg szereplését a budapesti cselgáncs világbajnokság pénteki versenynapján. Férfi 90 kilogrammban Tóth Krisztián és Vér Gábor, női 70 kilogrammban Gercsák Szabina, a 78 kilogrammosok között pedig Salánki Evelin és Erdélyi-Joó Abigél. A legtovább ezúttal Tóth Krisztián jutott, aki már a legjobb négy között van és küzdhet délután az aranyéremért.

A magyarok közül a 2014-es világbajnokságon ezüstérmes Tóth Krisztián lépett először tatamira. A 90 kilogrammos kategóriában érdekelt sportember ellenfele az első körben a dominikai kétszeres junior Pánamerikai-bajnok, Robert Florentino volt.

A fiúk nehezen melegedtek be, előbb páros intést osztott ki a mérkőzésvezető szabálytalan fogásért, majd a dominikai nyúlt bele Tóth szemébe, akinek a kontaktlencséjét is le kellett tennie.

Tóth Krisztián akcióban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban menekült a dominikai, amiért intést kapott, majd 14 másodperccel a vége előtt Tóth eldobta Florentinót, aki az oldalára érkezett, de ez a vazaari bőven elég volt a továbbjutáshoz.

Tóth ellenfele a legjobb 32 között a tadzsik Ázsia-bajnok Komronsok Ustopirijon volt.

Tóth Krisztián remek küzdelemben jutott a harmadik körbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendes játékidő alatt nem tudott érdemi akciót bemutatni a két harcos, a ráadásba egy-egy intéssel ment bele Tóth és Ustopirijon. Itt azonban ellenállást nem tűrően robbantott Tóth, aki nem engedte elszakadni ellenfelét és egy remek akcióval földre vitte. A vazaari azt jelentette, hogy Tóth bejutott a harmadik fordulóba, ahol az ellenfele az amerikai Matthew Koch volt.

Tóth Krisztián és az amerikai Koch Foto: Csudai Sándor - Origo

Tóth harcosan kezdett, le is tudta szorítani ellenfelét, de csak pár másodpercig tudta tartani, így pont nem járt érte. Később intették az amerikait, majd

Tóth egy remek akcióval felborította az amerikait és ügyesen védekezte ki a maradék időt és jutott a legjobb 16 versenyző közé. Tóth Krisztián ellenfele az üzbég Jakhijo Imamov volt, aki Ázsia-bajnokságról rendelkezik bronzéremmel. A tét már a nyolc közé jutás volt.

Tóth Krisztián Imamov ellen remekül kezdett, 30 másodperc elteltével vazaarit ért el egy válldobás után, majd pár másodpercre le is szorította ellenfelét, de az ki tudott menekülni. Később két intést is bezsebelt az üzbég, Tóth végül nagyon taktikusan kivédekezte a hátralévő időt, így bejutott a legjobb nyolc versenyző közé.

Imamov is behódolt a magyar dzsúdósnak Foto: Csudai Sándor - Origo

Tóth Krisztián ellenfele a negyeddöntőben az azeri Mammadali Mehdijev volt, aki az idei Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett.

A meccs nagyon feszülten kezdődött, Tóth két szabálytalanság után is intést kapott, majd Mehdijevet is megintették.

Az elődöntőt érő pont Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sokáig nem alakult ki igazi akció, de az utolsó másodpercekben bemutatott remek vazaarival jutott a legjobb négy közé Tóth Krisztián és küzdhet majd délután az aranyéremért.

Tóth Krisztián a mérkőzés után elmondta, az előző mecse után a sajtó képviselőitől tudta meg, hogy hamarosan újra meccse lesz és nem lesz ideje pihenni.

"Mindenem remegett már, egy porcikám sem kívánta az azeri elleni meccset. Biztos vagyok benne, hogy ezt a mecset külföldön nem nyertem volna meg. A közönség rengeteget segített, remélem, itt lesznek délután is.

- mondta a magyar harcos, aki az elődöntőben a 2016-os junior Európa-bajnok szerb Nemanja Majdovval küzdhet majd.

Sorrendben második magyarként szólították a női 78 kilogrammos kategóriában Salánki Evelint. A 22 éves versenyző eddigi legjobb eredménye egy bronzérem az U23-as Európa-bajnokságról. Ő a kanadai Adriana Portuondo-Isasit kapta a sorsolásnál. A 20 éves kanadainak ezüst- és bronzérme is van U21-es kontinenstornáról.

Salánki Evelin ezúttal nem tudott maradandót alkotni Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kanadai Salánki indításába tudott kontrázni, amiért 40 másodperc elteltével ítéltek neki egy vazaarit. Salánki próbálkozott becsülettel, de a kanadai túl nagy falatnak bizonyult. A mérkőzés felénél egy dobás után a hátára érkezett a magyar versenyző, aki így ipponnal kikapott és búcsúzott a további küzdelmektől.

Szintén a fenti kategóriában indult Erdélyi-Joó Abigél, a kétszeres Európa-bajnok a portugál Yahima Ramirez ellen kezdett. A 37 éves dzsudoka korábban kubai színekben is versenyzett.

Erdélyi-Joó portugál ellenfele hamar kapott egy intést szabálytalan fogásért, majd nem sokkal később passzivitásért. A rutinos versenyző nem igazán akart ma küzdeni. A versenyidő felénél egy belső combdobással vitte földre vazaarit érően a portugált a magyar versenyző.

Erdélyi-Joó Abigél biztatóan kezdett Foto: Csudai Sándor - Origo

Két másodperccel a vége előtt megkapta harmadik intését is a portugál, így végül leléptették.

Erdélyi-Joó ellenfele a nyolcaddöntőben a kubai, Pánamerikai-játékokról mindeféle éremmel rendelkező Kaliema Antomarchi volt.

A mérkőzés magyar szempontból jól indult, hiszen a kubait kétszer is megintették, majd a mérkőzés felénél Erdélyi-Joó vitte földre vazaarit érően a kubait.

Itt azonban minden megváltozott, a magyar versenyző egy pillanatra nem koncentrált és ő is a földre került, egyenlített a kubai, így jöhetett az aranypont.

Erdélyi-Joó teljesen elkészült az erejével, 4 perc 54 másodpercig gyűrték még egymást a felek, de a kubaiban maradt több erő a végére, aki kisöpörte Erdélyi-Joó lábát és ipponnal jutott a legjobb nyolc közé. A magyar versenyző számára véget ért a verseny.

Erdélyi-Joó Abigél teljesen kifulladt a végére Foto: Csudai Sándor - Origo

A női 70 kilogrammos súlycsoportban indult a 2015-ös junior világbajnok, Eb-bronzérmes Gercsák Szabina, aki a kazah Ázsia-bajnoki bronzérmes Zere Bektaszkijzij ellen kezdett.

Gercsák Szabina (kékben) remek akciókkal mutatkozott be Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gercsák egy szép akció után vazaarival vezetett, majd ezt megtoldotta még egyyel a mérkőzés második felében, azonban ezt rövid tanakodás után elvette tőle a zsűri. Az utolsó percben ezen felbúzdulva szerzett még két akciópontot, majd tíz másodperccel a vége előtt mégy egyet, így nagyon magabiztosan lépett a legjobb 32 közé, ahol a francia Eb-harmadik Marie Eve Gahie volt az ellenfele.

A mérkőzés első értékelhető akcióját a francia hajtotta végre, de az elsőre megítélt vazaarit a zsűri visszavonta. A négyperces küzdelem felénél intették Gahiét, majd Gercsák is kapott kettőt. A magyar versenyző sajnos teljesen elkészült az erejével, ezt ki is használta Gahie, aki leszorította Gercsákot és tartani is tudta 20 másodpercig, ami azt jelenti, hogy ipponnal nyert és jutott a nyolcaddöntőbe.

Gercsák Szabina küzdött, de ezúttal a francia volt a jobb Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gercsák Szabina számára így véget ért a verseny.

Ötödik magyarként a férfi 90 kilogrammban Vér Gábor volt érdekelt, az ő ellenfele az aktuális Pánamerikai-bajnok, a kubai Ivan Felipe Silva Morales volt a második fordulóban.

Vér Gábor küzdött becsülettel, de a kubai nem volt könnyű ellenfél Foto: Csudai Sándor - Origo

Ráadásban dőlt csak el a rendkívül kiegyensúlyozott mérkőzés. Vér remekül küzdött, a kubai csak aranyponttal tudta őt legyőzni. A zsűri a felvételekt visszanézve döntött úgy, hogy vazaarit érően borította fel Vért a kubai, így sajnos eddig tartott a világbajnokság a magyar versenyzőnek.

Cikkünk folyamatosan frissül a délelőtti program során!