Vágólapra másolva!
Tóth Krisztián fantasztikusan versenyzett a pénteki versenynap délelőtti programjában a budapesti cselgáncs világbajnokságon, ahol bebiztosította helyét a világbajnoki elődöntőben, így a helyosztók során az elődöntőben küzdhetett, ahol sajnos kikapott a szerb Nemanja Majdovtól, így a dél-korai világbajnokkal és olimpiai bronzérmes Gvak Dong Hannal kellett küzdenie a bronzéremért.

A délelőtti programban egyébként összesen öt magyar versenyző indult. A nagyon sűrű férfi 90 kilogrammos mezőnyben összesen 72 dzsudoka indult, Tóthnak már a 64-es táblához is mérkőznie kellett, míg a többség erőnyerőként kezdhetett.

Tóth Krisztián nagyot küzdött a délelőtt folyamán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2014-es világbajnokságon ezüstérmes Tóth Krisztián az első körben a dominikai kétszeres junior Pánamerikai-bajnok, Robert Florentinón jutott túl egy vazaarival, majd a tadzsik Ázsia-bajnok Komronsok Ustopirijon volt a következő áldozata, akit aranyponttal búcsúztatott. Tóth az amerikai Matthew Koch ellen folytatta a menetelését, őt is vazaarival búcsúztatta, majd az üzbég Jakhijo Imamov is behódolt a magyar harcos akaratának.

A negyeddöntőben az azeri Mammadali Mehdijevet pár másodperccel a vége előtt dobta el Tóth, így jöhetett a világbajnoki elődöntő a szerb junior Európa-bajnok Nemanja Majdov ellen.

Az összecsapásra fantasztikus hangulatot varázsolt a publikum a Papp László Sportarénában.

Tóth Krisztián szinte végig irányította a küzdelmet, a szerb csak védekezett, amiért intést is kapott, de pontozni való akció nem volt a négy perc során, jöhetett a ráadás.

A szerb a ráadásban lepte meg Tóth Krisztiánt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Krisztián pórbálkozott becsülettel, közel is volt az érvényes akcióhoz. Amikor már úgy tűnt, a szerb teljesen elkészült az erejével, szinte a semmiből támadott és az oldalára borította a magyar dzsúdóst.

A szerb dzsúdós sportszerű gesztusa Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tóth Krisztián a bronzéremért folytathatta a dél-koreai világbajnok, Gvak Dong Han ellen.

A mérkőzésen a várakozásoknak megfelelően nem volt könnyű dolga a magyar dzsúdósnak.

A mérkőzés első részében Tóth kapott intést, majd hiába próbálta többször is átdobni a nála jóval magasabb koreait. A küzdelem második részében a koreait is intette a mexikói mérkőzésvezető, de 25 másodperccel a vége előtt felborította Tóthot a koreai, amiért vazaarit kapott.

A koreai támadásba lendült Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezzel sajnos elúszott az érem lehetősége, Tóth Krisztián az ötödik helyen végzett.

A mérkőzés után Tóth Krisztián elmondta, hogy nagyon elfáradt és kettős érzések vannak benne, hiszen két vesztes meccsel fejezte be a világbajnokságot. Ugyanakkor kiemelte, hogy a holtpontokon rendre átsegítette a közönség bíztatása.

"A két meccs közül az elődöntőt sajnálom jobban, hiszen a szerb ellen több esélyem volt, mint a koreai világbajnok ellen, de ilyen a dzsúdó. Át kell gondolnunk a felkészülést is, mert nagyon soka a hosszabbításos mérkőzés, amire a jövőben fel kell majd készülnünk" - mondta Tóth Krisztián.

Szombaton a 100 kilogrammos Cirjenics Miklósnak, Ohát Zalánnak, a +100 kilogrammban induló Bor Barnának, valamint a +78-as kategóriában induló Szigetvári Mercédesznek és Kárpáti Emesének szoríthatunk.