Vágólapra másolva!
A káprázatosan szereplő magyar ifjúsági úszóválogatott feltette a koronát eddigi teljesítményére. A 200 méteres férfi pillangóúszásban Milák Kristóf klasszishoz méltóan, junior világcsúccsal nyert. Az indianapolisi ifjúsági úszó-vb zárónapján a férfi 100 méteres gyorsúszásban Németh Nándor ezüstérmes lett. Ugyancsak ezüstérmes a 200 női gyorson Késely Ajna, aki mindössze két századmásodperccel kapott ki kanadai ellenfelétől. A magyar válogatott 5 arany, 8 ezüst és 3 bronzéremmel a negyedik helyen végzett az éremtáblázaton Indianapolisban.

Milák Kristóf világcsúccsal első a 200 méteres pillangóúszásban

Az Indianapolisban eddig három aranyérmet nyerő Milák Kristóf kedvenc számában, a férfi 200 méteres pillangóúszásban tette fel a koronát az eddigi produkciójára. A magyar klasszis nagyszerű versenyzéssel nyerte meg ezt a versenyszámot.

Szinte döbbenetes volt, mekkora fölénnyel nyert, csak a junior világcsúcsot jelző piros vonal volt az ellenfele.

Ez volt Magyarország ötödik aranyérme az indianapolisi ifjúsági úszó-világbajnokságon.

Ideje új junior világrekord: 1.53.87.

Ezzel az időeredménnyel a budapesti felnőtt világbajnokságon bronzérmes lett volna. Csak 15 századdal gyengébb ez, mint Cseh László ott úszott ideje, mindez úgy, hogy Indianapolisban gyakorlatilag nem volt ellenfele.

Világcsúcs, de Netanyában jobbat úszott ennél

Amúgy Milák újabb indianapolisi világrekordjával pontosan ugyanaz a helyzet, mint ami volt a 100 méteres pillangóúszás után.

A magyar fiú a júniusi netanyai ifjúsági Eb-n 1.53.79-et úszott, ami jobb, mint a mostani 1.53.87.

Csakhogy a FINA azt a világrekordot sem hitelesítette még. Hogy mire várnak, azt most sem tudjuk. Íme itt a bizonyság, hány világrekord vár a FINA hitelesítésére. A világ egyik legjelentősebb egyéni sportágában. Újra csak azt tudjuk írni: nevetséges mindez.

Milák Kristóf a verseny után elsőként az Origónak nyilatkozott:

Az indianapolisi világbajnokság egyik legnagyobb sztárja tehát Milák Kristóf lett.

Négy aranyérme önmagáért beszél.

Győzött 100 és 200 pillangón és a két gyorsváltóban. Kijelenthető, hogy az egész magyar úszósport legnagyobb ígérete, aki - ha nem áll be törés a pályafutásában - a tokiói olimpián valósíthatja meg a legszebb álmát. Most Indianapolisban szólt a tiszteletére a magyar Himnusz.

Németh Nándor ezüstérmes a 100 méteres férfi gyorsúszásban

A döntők sorát a királyszámnak nevezett férfi 100 méteres gyorsúszás nyitotta meg, amelybe a második legjobb idővel került be Németh Nándor. A döntőben féltávnál öt századmásodperccel a magyar sportoló vezetett, de a hajrát az orosz Girev bírta jobban, így ő nyert.

Németh Nándor a második helyen csapott a célba. Girev ideje 48.33, Némethé 48.95 volt. 200 gyorson ugyanez volt a sorrend, a magyar úszó akkor is Girev mögött lett második.

A beúszást követően Németh szomorúan vette tudomásul, hogy nem tudta megnyerni a versenyt.

Az edző, Plagányi Zsolt vigasztalja Németh Nándort a 100 méteres férfi gyorsúszást követően Forrás: Lantos Gábor

- nyilatkozta Németh Nándor.

Késely Ajna két századdal kapott ki 200 gyorson

A szinte végig vezető Késely Ajna csak rosszabb benyúlása miatt lett második a női 200 méteres gyorsúszásban.

A tizenhat éves magyar úszó 190 méterig vezetett, ekkor úszott rá a kanadai Taylor Luck, aki minimális, két századmásodperces különbséggel verte Késelyt.

Ajna ideje 1.57.10, a kanadaié 1.57.08.

Negyedik hely az éremtáblázaton

A magyar ifjúsági úszócsapat kiemelkedően szerepelt az indianapolisi világbajnokságon, ahol

5 arany, 8 ezüst és 3 bronzérmet nyert.

Ezzel az Egyesült Államok, Kanada és Japán mögött a negyedik helyen végeztünk az éremtáblázaton. Káprázatos magyar teljesítményeket hozott a hat nap, amelyre méltán lehet büszke a csapat összes versenyzője és edzője.

A magyar úszósport utánpótlása nagyon erős.

Ezt nemcsak a júniusi netanyai ifjúsági Európa-bajnokság mutatta meg (azon a versenyen 11 magyar aranyérem született), hanem az indianapolisi ifjúsági világbajnokság is.

1. Egyesült Államok 12 13 7
2. Kanada 7 5 3
3. Japán 6 4 6
4. Magyarország 5 8 3
5. Spanyolország 3 1 2