Vágólapra másolva!
Döbbenetes teljesítménnyel, 7.10.95 százados junior világrekorddal, mindössze egyetlen századmásodperc előnnyel nyerte meg a magyar férfi 4 x 200-as gyorsúszóváltó a világbajnoki címet Indianapolisban, a junior úszó-világbajnokságon. Az amerikai csapatot saját pályáján legyőzni elképesztő teljesítmény. Késely Ajna a női 400 méteres gyorsúszásban szintén világbajnok lett. 

Hazai medencében vertük Amerikát

Ez egyszerűen felejthetetlen verseny volt. A magyar válogatott a Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor összeállításban ugrott medencébe.

A verseny toronymagas favoritja még akkor is a hazai pályán úszó amerikai váltó volt, ha a csodagyerek, Michael Andrew ezúttal nem úszott ebben a váltóban.

Öröm a köbön - világbajnok a 4 x 200-as gyorsváltó Forrás: Derencsényi István

Érdemes végigtekinteni, hányadik helyen fordult a magyar csapat a váltásoknál. Márton Richárd és Milák Kristóf egyaránt a negyedik helyen tartotta az együttest. Már ők is nagyot úsztak, de

Holló Balázs valami eszméletlent ment, felhozva ezzel a második helyre a válogatottat.

Az utolsónak vízbe ugró Németh Nándorra várt a feladat, hogy valahogy megnyerje ezt a versenyt Magyarországnak.

A magyar 4 x 200-as gyorsváltó öröme Forrás: FINA

Németh szinte önkívületben úszott, végül ha egyetlen századmásodperccel is, de ő ütött be elsőnek. Most már elmondhatjuk: bejött a szövetségi kapitány, Sós Csaba jóslata, aki ettől a váltótól aranyérmet várt.

Földöntúli boldogság, világcsúccsal világbajnok a magyar férfi 4 x 200-as váltó.

Nézzék meg a nagy győzelem után készített videót:

Aranygyógyír Késely Ajnának

Ekkor már túl voltunk a női 400 méteres gyorsúszáson, ahol Késely Ajna rajt-cél győzelmet aratott. A rajt előtt látszott, hogy Ajna rendkívül elszánt, mindenképpen szeretett volna visszavágni az argentin Pignatiellónak, aki a 800 gyorson legyőzte őt. Nos, sem az argentin úszónak, sem a döntő másik hat résztvevőjének esélye sem volt arra, hogy Késely Ajnát megelőzze; a magyar lány 4.06.72-vel, több mint egy másodperces előnnyel nyert.

Késely Ajna útban a 400 méteres gyorsúszás világbajnoki címe felé Forrás: AFP/Martin Bureau

"Világbajnok vagy!" - kiáltotta neki edzője, Güttler Károly. Az 1988-as szöuli olimpia ezüstérmes mellúszója az Origónak azt mondta, mindenképpen szerettek volna visszavágni a dél-amerikai úszónak, aki a "semmiből" került elő 800-on.

Késely Ajna a dobogó tetején Indianapolisban Forrás: Origo

mondta Güttler Károly. Ezek után a Magyar Úszószövetség sajtósával, Molnár Anettel közösen kérdeztük az új világbajnokot.

Talán ebből a videóból is látszott,

mekkora tehertől szabadult meg Késely Ajna.

Azok után, hogy a 800 gyorson második lett, és azok után, hogy pénteken az ő szabálytalan váltása miatt zárták ki a magyar vegyes gyorsváltót, nagyon kellett neki ez a győzelem.

Milák Kristóf elnyűhetetlen

A férfi 50 méteres pillangóúszásban

a háromszoros junior világbajnok Milák Kristóf 23.85-ös idővel a negyedik helyen kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe.

Milák Kristóf már három aranynál tart Indianapolisban Forrás: AFP/Ferenc Isza

A gyorsváltó sikerét megelőzően Németh Nándornak volt még egy jelenése: a férfi 50 méteres gyorsúszásban 22.66-os idővel a hetedik helyen végzett.

Ez történt még Indianapolisban

A nap további magyar indulóinak ez nem sikerült. Ilyés Laura 29.80-as idővel a 21. helyen végzett a női 50 méteres hátúszásban. Női 200 vegyesen Horváth Lili a 27. (2.20.67), Gyurinovics Fanni a 30. (2.21.85) helyen zárt.

Szinte hihetetlen érzés ránézni a junior világbajnokság éremtáblázatára, amelyen Magyarország 4 arany, 4 ezüst és 1 bronzéremmel az Egyesült Államok mögött a második helyen áll.

És ezzel még nincs vége, a világbajnokságból hátravan még két nap. Mást ne mondjunk, a zárónapon ott lesz még a férfi 200 méteres pillangóúszás - Milák Kristóf fő száma. Az pedig, hogy a magyar 4 x 200-as gyorsváltó győzelme mekkora szenzáció volt, bizonyság, hogy az amerikai lapok is kiemelten foglalkoztak ezzel. Arról írnak, hogy

a magyar győzelem megdöbbentette az amerikaiakat,

mert mindenki biztos volt abban, hogy ezt a versenyt a rendező ország csapata nyeri.

Hungary Upsets Favorited Team USA By 0.01 in Men's 4x200 Freestyle Relay, Sets World Junior Record - Swimming World News

Hungary's team of Richard Marton, Milak, Balazs Hollo, and Nemeth shocked the crowd in the men's 4×200-meter freestyle relay, out-touching the favorited Team USA by 0.01 to finish with the gold medal. Team Hungary combined for a time of 7:10.95, a new World Junior record as well as a championship record.