Vágólapra másolva!
Óriási magyar siker az indianapolisi ifjúsági úszó vb-n: Milák Kristóf 51.08-as junior világrekorddal megnyerte a férfi 100 méteres pillangóúszást. Papíron legalábbis mindenképpen. Mert ennél az időnél Milák Kristóf Budapesten a felnőtt vb-n jobbat úszott. 50.62-t. Ami már akkor junior világcsúcs volt. Csakhogy a FINA részéről ezt azóta sem volt képes senki hitelesíteni. Mivel a hitelesítés nem történt meg, ezért Indianapolisban mindenki az új világrekordot ünnepelte. Ami nem volt az. Elképesztő történet, de a lényeg a magyar aranyérem. Meg Lakatos Dávid ezüstje a férfi 800 gyorson.

Szenzációs Milák-úszás

A magyar klasszis esélyt sem adott ellenfeleinek, magabiztos, szép úszással nyert. Milák a rajt pillanatától kezdve végig vezetett. Az ötös pályán úszva folyamatosan lépett el a mezőnytől, majd a második ötven méteren nagyszerűen tartva az előnyét nyerte meg a számot. A benyúlása nem volt a legjobb, de üsse kő, így is nyolc századdal előzte meg az orosz Jegor Kujmovot, akitől a július eleji ifi Eb-n Netanyában kikapott. Most azonban a magyar fiú nyert.

Milák Kristóf remek úszással nyert aranyérmet 100 pillangón Forrás: MÚSZ

Érdekesség, hogy nem ez az 51.08 Milák legjobb egyéni ideje ebben a számban, mert a budapesti felnőtt vb-n 50.62-t úszott Milák ezen a távon. Erről is beszélt az Origónak adott interjújában. Ekkor még nem tudtuk, hogy mi a helyzet az új világrekorddal, amely természetesen nem volt új, de erről mindjárt olvashatnak.

Most akkor világcsúcs, vagy nem világcsúcs?

Nem kell ahhoz az úszás szakértőjének lenni, hogy észrevegyük, itt valami nem stimmel. A történet egészen elképesztő, nézzük sorjában.

1. Az indianapolisi vb-n a 100 pillangó versenye előtt a hivatalos versenyjegyzőkönyvekben és az adatokat tároló Omega Timing oldalán is az szerepelt, hogy

a 100 méteres férfi pillangóúszás junior világcsúcsa 51.26.

Ezt a kínai Li Zsuao úszta 2016. augusztus 12-én Rióban az olimpián.

2. Indianapolisban Milák Kristóf 51.08-at úszott.

A tévéközvetítésben, az Omega Timing oldalán jelezték, hogy ez új junior világcsúcs,

mert jobb volt, mint a kínai 51.26-os ideje.

3. Csakhogy Milák ugyanebben a számban a budapesti felnőtt vb-n 50.62-t úszott, amely már akkor jobb volt a kínai idejénél, tehát elvileg az volt a junior világcsúcs.

4. A FINA erre illetékes szakemberei

közel egy hónap alatt nem hitelesítették ezt a rekordot.

Ezért történhetett meg, hogy Indianapolisban a FINA által kiadott hivatalos jegyzőkönyvekben nem szerepelt, hogy Milák Budapesten július 29-én 50.62-es idővel, új junior világcsúccsal lett ezüstérmes. Hogy miért nem hitelesítették? Azt ne tőlünk kérdezzék.

A FINA hivatalos jegyzőkönyve, amelyen egyértelműen azt jelzik, hogy Milák Indianapolisban világrekordot úszott.Pedig nem Forrás: Origo

Majd amikor a FINA erre illetékes szakemberei észbe kapnak, akkor valaki biztosan kibogozza a szálakat.

Július eleji rekordok is hitelesítésre várnak

Nézzék meg ezt az oldalt, amelyen szintén az szerepel, hogy a budapesti 50.62 nincs hitelesítve. Ez egy augusztus 22-én kiadott hivatalos FINA dokumentum. Ez sem jutott el az indianapolisi szervezőkhöz és a versenyt közvetítő tévéhez. De ezen az oldalon az is látszik, hogy vannak olyan világrekordok, amelyek július 2-án, tehát lassan két hónapja születtek meg. Ám ezek is várnak arra, hogy valaki hitelesítse őket.

Tehát akkor összegezve. Van egy 50.62-es Budapesten úszott junior világrekord, ami nincs hitelesítve, tehát hivatalosan nem az. Van egy 51.08-as indianapolisi világcsúcs, ami szintén nincs hitelesítve, tehát ez sem az.

Milák Kristóf a dobogó tetején:

Ezüstérem 800 gyorson

Nem várt nagyszerű eredmény született a férfi 800 méteres gyorsúszásban, ahol Lakatos Dávid ezüstérmet szerzett. A magyar versenyző 7.56.81-es idővel lett ezüstérmes, ami egyéni legjobbja.

Lakatos Dávid remek teljesítménnyel lett ezüstérmes a 800 méteres gyorsúszásban Forrás: Magyar Úszó Szövetség

"Nagyon boldog vagyok.

Sajnos, a versenyben vezető úszót nem láttam, de az ezüstéremnek nagyon örülök. A leghosszabb távon, azaz 1500 méteren is az éremért szállok vízbe."

Ugyanezen a távon Kalmár Ákos az ötödik helyen végzett.

Ez történt még Indianapolisban

A női 200 méteres hátúszásban Ilyés Laura a nyolcadik helyen végzett. Ideje 2.13.31.

Bejutott az 50 méteres férfi gyorsúszás döntőjébe Németh Nándor. A magyar versenyző a középdöntőben 22.55-ös új ifjúsági magyar rekorddal a harmadik helyen zárt. Ez a a hatodik legjobb időeredmény, Németh tehát ebben a számban egy nap múlva döntőt úszik. A legjobb időt az amerikai Michael Andrew úszta, aki a délelőtti előfutamok során 21.75-ös junior világrekordot ért el.

Kizárták a magyar váltót

A 4x100 méteres vegyes gyorsváltók versenyét Kanada nyerte, a magyar válogatottat (Késely Ajna, Gyurinovics Fanni, Milák Kristóf, Németh Nándor) kizárták.

Nagyon szomorúak voltak a kizárt magyar váltó tagjai Forrás: Magyar Úszó Szövetség

Az ok: Késely Ajna előbb váltott. Ezzel egy bronzérem veszett el, mert a magyar csapat a harmadik helyen csapott célba.

A magyar csapat három napot követően 2 arany, 4 ezüst és 1 bronzérmet szerzett.