Vágólapra másolva!
A csehországi kajak-kenu világbajnokságon a férfi kajakpárosok 200 méteres döntőjének győztesei, Balaska Márk és Birkás Balázs már az ég leszakadásakor érezték, hogy megnyerik az aranyérmet. A Farkasdi Ramóna, Medveczky Erika duó tagjai már száz méter után tudták, megvan a győzelem. Helyszíni nyilatkozatok.

Balla Virág és Takács Kincső negyedik helyen ért célba

a női kenupárosok 500 méteres versenyében. Éremért jöttek, de úgy érzik, ez a pofon a legjobbkor érkezett a jövő szempontjából.

„A dobogóért jöttünk, de ez most így sikerült. Furcsa volt, hogy már az elején elment a kanadai, az orosz és a fehérorosz egység is. Ennek ellenére nem érzem, hogy ne tudnék most örülni ennek a negyedik helynek. Először vettem részt felnőtt világbajnokságon. Számomra nagyon tanulságos volt. Egész idő alatt Kincsőre támaszkodtam. Biztos vagyok benne, hogy a vb tapasztalatait a jövő évre kamatoztatni tudjuk” – értékelt Balla Virág az Origónak.

Balla Virág (elöl) és Takács Kincső versenyez a racicei kajak-kenu világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

és harcosabban tudunk indítani – folytatta Devecseriné Takács Kincső. – Ez a pofon még időben jött. Nem fogunk letargikus állapotba kerülni. A téli felkészülésre biztos fel fog minket spanolni” – tette hozzá Devecseriné Takács Kincső.

Kopasz Bálint pénteken sérülten vállalta a versenyzést.

A hajója leesett a bakról, ő pedig úgy nyúlt utána, hogy zúzódott a jobb kezének hüvelykujja. Ennek ellenére vállalta az indulást a K-1 1000 méter döntőjében, ahol a hetedik helyen ért célba.

húszévesen helyt álltam az egyik legnehezebb mezőnyben” – mondta Kopasz Bálint

Balaska Márk és Birkás Balázs a férfi kajakpárosok 200 méteres döntőjében fantasztikus rajtcélgyőzelmet aratott.

A futam érdekessége, hogy egy perccel a start előtt leszakadt az ég Racicében.

„Az utóbbi három évben nagyon jól begyakoroltunk mindent. Megcsináltuk, amit elterveztünk, kijött, amiért megdolgoztunk” – mondta az örömittas Birkás Balázs.

Balaska Márk (balra) és Birkás Balázs zseniális futamot produkáltak Forrás: Origo

Az elejétől kezdve tudtam kontrollálni minden csapást, és Balázs is végig tudott menni abban a tempóban, amiben kellett” – folytatta Balaska Márk, aki egyik legnagyobb példaképével indult egy futamban.

Balaska Márk (b) és Birkás Balázs mutatja aranyérmét a férfi kajakpárosok 200 méteres versenyének eredményhirdetésén Forrás: MTI/Vékássy Dezső / Icf

„A német Ronald Rauhe az egyik példaképem.

Tipikus sprinter, a németek legendája, hanem az egész kajak-kenu sporté is. Fantasztikus volt ellene versenyezni„ – tette hozzá a zuhogó esővel mit sem törődő Birkás Balázs. „Filmbeillő jelenet volt, amikor leszakadt az ég. Kirázott a hideg” – mondta Balaska Márk, akinek a szövetségi kapitány a győzelem után annyit mondott egy ölelés kíséretében:

„zseniális.”

Takács Tamara és Vad Ninetta az ötödik helyet szerezte meg a női kajakpárosok 500 méteres döntőjében.

„Most ennyi sikerült, de szerintem elégedettek lehetünk, mert nagyon erős volt a mezőny.

Takács Tamara és Vad Ninetta a női kajakpárosok 500 méteres versenye után Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Mindent kiadtunk magunkból – kezdte Takács Tamara. – Úgy érzem, a győzelmi esélyünk már az elején elment. Hagytuk elmenni az új-zélandiakat. Bíztunk benne, hogy az utolsó kétszáz méteren be tudjuk őket fogni, de nem sikerült. A többiek viszont megleptek, hogy ennyire erősek – folytatta Vad Ninetta. – Nem kell csalódottnak lennünk. Otthon mi voltunk a legjobbak minden válogatón.

Most ennyit tudtunk. Előre kell néznünk”

– tette hozzá Takács Tamara.

Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika a női kajakpárosok 1000 méteres döntőjében aranyérmet nyert.

„Erikával éjjel-nappal együtt vagyunk, mondhatni élettársak vagyunk.

Ez volt a sorsunk. Maximálisan bíztam a rutinjában.

Én fiatal módjára próbáltam vele lépést tartani. Szerencsére ezt a világbajnokságon tudtuk kamatoztatni ”– kezdte az első felnőtt vb-aranyérmét nyerő Farkasdi Ramóna.

Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika elsőként ér célba a női kajakpárosok 1000 méteres versenyén Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Először is Ramónának szeretném megköszönni, aki végigélte velem az egész szerda éjszakámat.

A támogatásával lelkileg sokat segített, de nemcsak az utóbbi napokban, hanem az egész évben is.

Boldog vagyok, amiért ennyi bizalma volt bennem, és örülök, hogy sikerült megcsinálnunk, és hozzásegítettem, hogy felállhasson a dobogó tetejére” – folytatta Medveczky Erika, akinek szerdán még gyomorgondjai voltak, így elúszott élete egyik nagy álma: a K-1 500 méter világbajnoki döntője.

A szerda éjszakai incidens után egyfolytában konzultáltunk az állapotáról, és végig pozitívak maradtunk” – tette hozzá Farkasdi Ramóna.

Farkasdi Ramóna (b) és Medveczky Erika mutatja aranyérmét a női kajak párosok 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Nagyon egymásra találtunk, március közepe óta nonstop együtt vagyunk. Sosem volt közöttünk feszültség. Magamon is csodálkozom, mert nem tudom, honnan merítem a lelkierőt.

a többi meg majd jön utána – mondta Medveczky Erika. – Az ezer méter mindkettőnk szíve csücske, és nagyon benne van a kezünkben. Nagyon éreztem ezt a pályát és az elejétől kezdve hittem magunkban” – tette hozzá Farkasdi Ramóna, aki az ifjúsági olimpiai- és világbajnoki cím után a felnőttek között is felért a csúcsra.

A férfi kajak kettesek ötszáz méteres számában az Európa-bajnok Nádas Bence és Tótka Sándor ezüstérmet nyert.

Nádas Bence és Tótka Sándor mutatja ezüstérmét a férfi kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

„A spanyol hajót nem volt esélyük befogni. Semmi csalódottság, nagyon örülünk,

hogy megcsináltuk a pályát. Kihoztuk magunkból a maximumot. Örülök, hogy a világon a második leggyorsabb páros a miénk” - mondta Tótka Sándor

A további program:

szombat
15.25: 200, 500 és 1000 m-es középfutamok

vasárnap:
A döntők 10.00 (férfi K-1 és C-2 200 m, férfi K-1, C-1 és K-4 500 m, férfi C-2, K-4 és C-4 1000 m, női K-1, C-1 és K-2 200 m, női K-4 500 m és női K-1 1000 m)
5000 m-es döntők 14.30