Három magyar jutott tovább a birkózó vb-n

Szabó László
Párizs, 2017. augusztus 22. Szabó László (felül) és az amerikai Cheney Haight küzd a kötöttfogásúak 80 kilogrammos súlycsoportja selejtezőjében a párizsi birkózó-világbajnokságon, az AccorHotels Arenában 2017. augusztus 22-én. Szabó László győzött és bejutott a nyolcaddöntőbe. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szabó László (80 kg) látványos, Krasznai Máté (66 kg) küzdelmes győzelmet aratott, így Torba Erikhez (59 kg) hasonlóan mindketten bejutottak a nyolcaddöntőbe a párizsi birkózó-világbajnokság keddi versenynapján. Lám Bálint (130 kg) kikapott a selejtezőben.

Torba Erik pályafutása első vb-jén Lasa Mariamidzét kapta ellenfélül a selejtezőben, aki ellen kicsit visszafogottabban kezdett, a második szakaszban azonban leiskolázta a grúzt.
Az összecsapás Mariamidze elképzelései szerint indult, ő irányított, rendre jól fogta be a magyar jobb karját. A menet közepén aztán a grúz elindított egy akciót, melynek végén majdnem sikerült bebillentenie Torbát, aki azonban kivédte a támadást. A grúz kapitány vitatta az esetet, s videózást kért, ennek során pedig kiderült, hogy Mariamidzének nem sikerült 90 fokig elfordítania riválisát, ráadásul eleve szabálytalanul, gánccsal indított.

Torba így 1-0-ás előnybe került, a szünetben viszont - egy intéssel (1-1) - mégis riválisa állt jobban.

A pihenőt követően óriásit változott a meccs képe, a magyar tehetség felszabadultan kezdett birkózni, előbb szépen kitolta riválisát (2-1), majd - hiába intették meg ismét (2-2) - gyönyörű mögé kerüléssel levitte ellenfelét, s megpörgette (6-2), ráadásul a szabálytalankodó Mariamidzét két pontért megintették (8-2). A büntetés részeként a grúznak térdelő helyzetbe kellett mennie, Torba pedig szépen kiemelte (10-2), így egy perccel a vége előtt technikai tussal le is zárta a meccset, s a nyolcaddöntőbe jutott.

Torba Erik (felül) könnyedén vette az első akadályt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tavaly decemberi budapesti vb-n bronzérmes Szabó László az amerikai Cheney Isaac Haight ellen kezdett, aki kiváló bemelegítő partnernek bizonyult a számára.
Az újpesti kötöttfogásút ugyan az elején két pontért eldobta riválisa, s az első menet végén még hátrányban volt, a másodikban azonban gyönyörű, látványos akciók sorát mutatta be. A magyar birkózó előbb fordított, majd folyamatosan növelte előnyét,

végül pedig, 40 másodperccel a vége előtt tusolta az erejével teljesen elkészült Haightet.

Szabó László itt is és végeredményben is felülkerekedett amerikai ellenfelén Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az idei Európa-bajnokságon ötödik Krasznai Máténak (66 kg) Torbához hasonlóan grúz ellenfél jutott elsőre, s csapattársához hasonlóan hátrányból fordította a maga javára a találkozót.

Az első három percben Krasznai nem talált fogást Gogi Gogiberasvilin, ugyanakkor riválisa sem tudott akciót csinálni rajta. A pihenőre intések után 1-1-gyel vonultak le a felek, ami a grúznak kedvezett. A második három perc elején ráadásul Gogiberasvili szépen Krasznai mögé került, így 3-1 lett "oda". A meccs hajrájához közeledve aztán a BHSE versenyzője került fölénybe, s ugyan az egy perccel a vége előtt indított csípődobásáról riválisa még "le tudott lépni",

a fél perccel később bemutatott, energikus derékra támadását már nem volt képes védeni, Krasznai így mögé került (3-3), s a később szerzett pontok miatt megnyerte a meccset.

Lám Bálint a májusi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, így nagy önbizalommal érkezett Párizsba, azonban a kubai Oscar Pino Hinds-cel nem tudott mit kezdeni. Az összecsapásból még 15 másodperc sem telt el, amikor Hinds kiterelte a szőnyegről a magyart, s a későbbiekben is érződött, hogy erősebb, mint riválisa. Az egyoldalú összecsapást 5-1-es pontozással veszítette el Lám,

aki így már csak abban bízhat, hogy a kubai a fináléig menetel és ezzel a vigaszágra segíti őt.