Imponáló kezdés a magyar Eb-győztesektől a bírkózó vb-n

Lőrincz Viktor birkózó FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY
Budapest, 2016. április 8. Lőrincz Viktor kötöttfogású birkózó a Körcsarnokban 2016. április 7-én. A sportoló kvótát szerzett a riói nyári olimpiára. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően jól indult a párizsi birkózó-világbajnokság magyar szempontból: a két friss Európa-bajnok, Korpási Bálint (71 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg) könnyed sikerrel nyitott és jutott be a nyolcaddöntőbe.

A vb első két napján a kötöttfogásúak küzdelmei zajlanak az AccorHotels Arenában, vagyis a magyar küldöttség legerősebb szakágának képviselőire vár a feladat, hogy megadják a jó alaphangot.

Korpási Bálint (fent) 9-0-s technikai tussal nyert Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A hétfői versenynapot különösen nagy várakozás előzi meg magyar részről, mivel négy klasszis, a címvédő Korpási és az olimpiai ötödik, vb-bronzérmes Lőrincz Viktor mellett a háromszoros Eb-első, olimpiai második Lőrincz Tamás (75 kg), illetve a 2009-es világbajnok Kiss Balázs (98 kg) lép szőnyegre.

Közülük legkorábban Korpásit szólították a küzdőtérre az osztrák Benedikt Puffer ellen, akinek nem volt eddig komolyabb eredménye, és gyorsan kiderült, hogy nem véletlenül. A BVSC birkózója ugyanis egy perc "kóstolgatás" után levitte, majd billentette, a szünet után pedig a levitelt követően kiemelte és eldobta ellenfelét, így 9-0-s technikai tussal győzött.

Lőrincz Viktor két és fél perc alatt győzött Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lőrincz Viktor még csapattársánál is kevesebb időt töltött a szőnyegen, két és fél perc alatt 8-0-s technikai tussal verte az indiai Ravinder Khatrit,

aki minimális ellenállást tanúsított az idén kirobbanó formában versenyző ceglédi birkózó ellen.

Lőrincz Tamás kérni sem tudott volna kellemesebb riválist első 75 kilós világbajnoki mérkőzésére Rabie Halilnál. A palesztin versenyző eddig nem tudta letenni a névjegyét a nemzetközi színtéren, és most is csupán egy percig volt képes megállni Lőrincz előtt a szőnyegen, aki aztán könnyedén kiterelte őt a küzdőtérről. A folytatásban derékra támadás után Lőrincz gyorsan mögé került, majd kétszer pörgetett (7-0), és miután felállították őket, a magyar birkózó ismét ledöntötte ellenfelét, így 1:54 percnél a meccs technikai tussal (9-0) lezárult.

Lőrincz Tamás (felül) is könnyedén nyert Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kötöttfogásúak 98 kilogrammos kategóriájában szereplő Kiss Balázs első mérkőzésén kikapott, így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet.

A magyar csapat 34 esztendős korelnöke nagyot küzdött 24 éves ellenfelével, ám az első három percben végig ő volt a passzívabb, így kétszer is intették, és a meccs képe alapján komoly, 2-0-s hátrányba került. A pihenőt követően Kiss próbálta diktálni a tempót, Jevlojevet egyszer meg is intették, de egy perccel a vége előtt az orosz birkózó kitolta őt, amivel már 3-1-re vezetett, majd előnyét a találkozó végéig megtartotta.