Hétfőtől drukkolhatunk a magyar birkózóknak

vb-csapat, birkózás, magyar válogatott
A magyar vb-csapat
Vágólapra másolva!
Sike András, a kötöttfogásúak és Gulyás István, a nők és a szabadfogásúak szövetségi kapitánya is azt reméli, hogy érmeket szereznek a magyar birkózók a hétfőn kezdődő párizsi világbajnokságon.

A legnagyobb várakozás hagyományosan a kötöttfogásúak szereplését előzi meg. A szakág a májusi Európa-bajnokságon parádés teljesítményt nyújtott: két arany-, egy ezüst-, két bronzéremmel és két ötödik hellyel megnyerte a fogásnem csapatversenyét, így talán a szokásosnál is nagyobb reményekkel utazik a francia fővárosba.

A magyar vb-csapat Forrás: Konczgyorgy

Az idei vb a két évvel ezelőtti, Las Vegas-i világbajnoksághoz hasonlóan éppen a kötöttfogásúak küzdelmeivel kezdődik, így az első két nap alapvetően meghatározhatja a magyarok párizsi szereplését. Mindkét friss Eb-győztes, Korpási Bálint (71 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg) is a nyitónapon lép szőnyegre, akárcsak az új súlycsoportjában Eb-bronzzal debütáló Lőrincz Tamás (75 kg) és a sokadvirágzását élő, Újvidéken szintén harmadik Kiss Balázs (98 kg).

Lőrincz Viktor (zöldben) lehet a vb legnagyobb esélyese Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sike András a csapat elsőszámú aranyesélyesének Lőrincz Viktort nevezte.

A 85 kilós kiválóság idén egyetlen meccset veszített csak el, a kontinensviadal mellett márciusban a szombathelyi Grand Prix-n, júliusban pedig Lengyelországban nyert nemzetközi versenyt.

Ráadásul utóbbin az olimpiai arany- és ezüstérmest, valamint a német Denis Kudlát is legyőzte, akitől erősen vitatható körülmények között kapott ki a riói bronzmeccsen.

Lőrincz Tamás is szerezhet érmet Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 71 kilósok között címvédő Korpásitól szintén dobogós szereplést remél a kapitány. Lőrincz Tamástól is elképzelhetőnek tartja az érmet, még úgy is, hogy szerinte a 66 kilóban háromszoros Eb-első, olimpiai második klasszisnak kell egy kis idő, mire teljesen beleerősödik a 75 kilóba.

A nőknél Barka Emese és a gyermeket váró Sastin Marianna sem utazik, így csak három magyar lesz ott a francia fővárosban.

Gulyás István úgy látja, közülük a kétszeres U23-as Eb-győztes Németh Zsanett (75 kg) és a nem olimpiai súlycsoportok decemberi, hazai világbajnokságán ötödik Galambos Ramóna (55 kg) juthat éremmeccs közelébe.

A szabadfogásúaknál öttagú lesz a csapat, amelyből az idei Eb-n bronzérmes Veréb István (86 kg) és az Újvidéken ötödik Ligeti Dániel (125 kg) emelkedik ki.

Gulyás István bízik benne, hogy legalább egyikük éremért csatázhat majd.

A hétfőtől szombatig tartó vb-n minden nap 10 órakor kezdődnek a küzdelmek, a döntőket és helyosztókat pedig 19 órától tartják majd.