Új névvel kezd új életet Mo Farah

Leichtathletik Weltmeisterschaft 2017 in London Weltmeisterschaften ATHLETICS Track and Field Sport Sports 17 England angeschnittenes Einzelmotiv Datenbank GBR World Athletics Championships Einzelbild CHAMPIONSHIP Abgang Abschied SPO FINAL Leichtathletik
Mohamed " Mo " FARAH, GBR, 2.Platz, schlaegt mit der Hand auf sein Herz, Gestik, Geste, Finale 5000m der Maenner am 12.08.2017 Leichtathletik Weltmeisterschaft 2017 in London/ Grossbritannien, vom 04.08. - 13.08.2017. | Verwendung weltweit
Vágólapra másolva!
A négyszeres olimpiai és hatszoros világbajnok Mo Farah a londoni vb-n futott utoljára rekortánon. Ezentúl az országúti versenyekre fog koncentrálni, és már a sokkal komolyabb Mohamed Farah néven fog ezeken indulni.

A londoni világbajnokság 5000 méteres döntőjében szerzett ezüstéremmel (az etióp Muktar Edris győzte le) búcsúzott el az atlétikai pályáktól minden idők egyik - ha nem a legjobb - 5000 és 10000 méteres futója, a brit Mo Farah. Az atlétikától ugyanakkor nem szakad el, a jövőben azonban már csak országúti versenyeken fog indulni.

Mo Farah Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Ahol viszont már hiába keresnénk a Mo Farah nevet. "Az országúti nevem Mohamed. Úgy érzem, Móval végeztem. El kell felejtenem mindent, amit eddig elértem."

A nagy bejelentésre látványos show műsor keretében került sor: Farah a London Eye nevű óriáskerék egyik kabinjának a tetejéről integetett a lentieknek.

Az 1983-ban a szomáliai Mogadishuban Mohamed Muktar Jamah Farah néven született atléta nyolcéves volt, amikor brit állampolgár apjával Londonba költözött. 2006-ban már nyert egy Európa-bajnoki ezüstöt Göteborgban 5000 méteren, az igazi áttörésre azonban 2010-ig kellett várni, amikor 5000 és 10000 méteren is Európa-bajnok lett. 2011-ben a rövidebb távon először lett világbajnok, hogy aztán a következő két vb-n mindkét távon aranyérmet nyerjen.

A londoni és a riói olimpián is duplázni tudott, így a finn Lasse Virén a második atléta lett, akinek ez sikerült. Ugyancsak a világon másodikként volt egy időben mindkét távon olimpiai és világbajnoki címvédő,

viszont az első, aki valóban meg is védte mindkét címét mindkét nagy világversenyen.

Egyedül a londoni olimpia óta rendre felbukkanó doppingvádak keserítik meg az életét. A tény, hogy évek óta együtt dolgozik azzal az Alberto Salazarral, akinek a neve rendszeresen előkerült Lance Armstrong doppingügyében.

Farah és Alberto Salazar Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Az emberek büszkék az eredményekre, amiket elértem. Azt írtok, amit akartok - üzente az újságíróknak az utolsó futása után. - Mindezt a kemény munkának és az elhivatottságomnak köszönhetem. Miért kell minden évben újra és újra előhozni, hogy én vagy Alberto átléptünk-e egy határt. Elértem, amit elértem, hiába próbáljátok tönkretenni."