Nadal helyett Federer fejére kerülhet a korona

Nadal, Federer
A combination of two pictures taken during the final match of the Roland Garros tournament on June 5, 2011 shows (at L) Spain's Rafael Nadal and (at R) Switzerland's Roger Federer in Paris. Rafael Nadal played down his chances of matching Roger Federer's Grand Slam haul here Sunday, saying the likelihood of reaching his rival's record of 16 titles remained "a dream." After adding four more Grand Slam titles in the past year the 25-year-old Spanish world number one now has 10 to his name and will be targeting an 11th at Wimbledon over the next fortnight. AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON - MIGUEL MEDINA / AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON
Vágólapra másolva!
Azt már lehet tudni július eleje óta, hogy az ATP 2017-es szezonjának második fele a férfitenisz két legsikeresebb hősének a versenyfutásáról szól majd. Miközben Roger Federer és Rafa Nadal is visszatérően úgy nyilatkozik a ranglistáról, a világelsőségről, hogy az nem igazán meghatározó, amikor motivációról, célokról van szó. Természetesen mindketten tisztában vannak azzal, hogy az idei eddigi eredményeik következményeként gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy a 2017-es világelsőt ne Roger Federernek, vagy Rafa Nadalnak hívják. Most erre a svájcinak nagyobb az esélye.

A nyári, amerikai keménypályás idény első csúcsállomása,

a montreali ATP 1000-s előtt azt tűnt valószínűbbnek, hogy a spanyol, ha csak néhány hétre is, de visszaül a trónra,

aztán az izgalmas versenyfutás részeként a svájci beéri és megelőzi. Nadal számára tiszta és teljesíthető volt a képlet: győznie kell a 18 éves, szintén balkezes, a főtáblára szabadkártyával került, a világranglistán 143. Denis Shapovalov ellen, majd jobbnak bizonyulva Adrian Mannarinonál (akit tavaly Pekingben 6:1, 7:6-ra vert) máris övé a korona.

Péntekre virradóra a mallorcai újra megmutatta, hogy

minden ellenkező híresztelés ellenére ő is emberből van.

Hiába nyerte meg az első játszmát, viszonylag magabiztosan 6:3-ra (a fiatal kanadainak egyetlen fogadóelőnye sem volt), a folytatásban nem várt fordulat következett. A 2. szettben ugyan 1:4-ről visszajött 4:4-re és egy pontra állt attól, hogy a meccsért szerválhasson, de Shapovalov bizonyította, nem véletlenül beszélnek róla a jövő lehetséges bajnokaként. Persze, az is elgondolkodtató, hogy a csatát záró rövidítésben (6:3, 4:6, 6:6-nál) a 15-szörös Grand Slam-bajnok 3:0-ról ki tudott kapni az ezen a szinten összehasonlíthatatlanul tapasztalatlanabb tinitől.

Rafa Nadal egy 18 éves tinitől kapott ki Forrás: AFP/2017 Getty Images/Minas Panagiotakis

Korai lenne bármilyen következtetést levonni a kudarcból, arról beszélni, hogy Nadalnál beütött a Roland Garros-szindróma, mint tavaly Novak Djokovicnál, de az biztos, hogy a tízedik párizsi diadala óta a spanyol mérlege négy győzelem mellett két vereség.

Shapovalov hat éves volt, amikor Rafa Nadal először nyerte meg a Canadian Opent (2005) és most ő lett az ATP Masters Tour 1000-s versenyeinek a történetében a legfiatalabb negyeddöntős.

Sőt, Nadal 2004-es Federer elleni sikere (Miami, 3. forduló) óta a kanadai a legfiatalabb játékos, aki le tudta győzni, egy befejezett meccsen a világranglista 2. helyezettjét.

Denis Shapovalov februárban azzal került a sportvilág híreibe, hogy

a Davis kupa-mérkőzésen, nem szándékosan, de szemen találta a labdával a székbírót, miután dühében elütötte, kontrolálatlanul.

Már akkor lehetett látni, hogy nagyon megbánta a tettét és tanulni fog belőle.

Denis Shapovalov rengeteget fejlődött mentálisan Forrás: AFP/2017 Getty Images/Minas Panagiotakis

„Teljesen más ember lettem hat hónap alatt.

Nagyon sokat dolgoztam az edzőmmel a játékomnak a mentális részén, de még bőven van miben fejlődnöm"- nyilatkozta a kanadai újhullám legnagyobb ígérete.

Rafa Nadal gondolhatta, hogy nem lesz könnyű kaland a hazai publikum előtt Shapovalovot megállítani, már csak azért sem, mert

Juan Martin del Potrot nem szokták akárkik megverni.

„Ez egy kemény vereség, talán az idei legrosszabb vereségem. Ez történik akkor, ha az ellenfél jól játszik, te pedig rosszul –kezdte az értékelést Nadal, határozottan kijelentve, hogy egy pillanatig nem becsülte le az ellenfelét, mert ilyet soha nem tesz. – Ilyenkor nincs más, mint a legjobbat kívánod neki a végén.

Rafael Nadal nem becsülte le ellenfelét, szimplán rossz napot fogott ki Forrás: AFP/2017 Getty Images/Minas Panagiotakis

Igen, az idei legrosszabb vereségem, mert egy alacsony ranglistájú játékostól kaptam ki, miközben lehetőségem volt a világelsőségre. Nem volt egy lehetetlen sorsolásom. Az igazság az, hogy ez egy komoly hiba, de el kell fogadnom és dolgozni tovább. Amúgy 18 évesen egyszerűbb kiugró eredményeket elérni, mint 30-on túl. Fiatalon, az út elején nincsenek idegeid.

Én 18 voltam, mikor először megnyertem a Roland Garrost, tehát ismerem ezt az állapotot.

Neki nem volt semmi veszítenivalója, ha kikap, akkor is már egy jó versenyt zár. Számára ez egy nagyszerű történet, én meg nem örülök, hogy a része vagyok"- magyarázta Rafa Nadal többször is megismételve, hogy ez a legrosszabb veresége az idén és nagy hibát követett el.

Azt mondta, pénteken nem fog edzeni. Elutazik Cincinnatiba, a következő ATP 1000-s helyszínére, van ideje mentálisan regenerálódni, és ott folytatja a felkészülést.

Ez a kudarc könnyen jelentheti azt, hogy Rafa Nadal nem tud 2014 júniusi trónfosztása után visszakerülni a csúcsra és a korona Federer fejére kerül.

Apró érdekesség, hogy szerdán azt a Borna Coricot intézte el pazar játékkal (6:1, 6:2), aki még 18 éves sem volt, amikor 2014-ben, Bázelben jobbnak bizonyult Nadalnál.

Roger Federer számára tehát nem csak Montrealban nyílt meg az út, de a világelsőség is még elérhetőbb közelségbe került.

Roger Federer a jövő évi Wimbledonig tervez egyelőre Forrás: AFP/2017 Getty Images/Minas Panagiotakis

A svájci a családja nélkül versenyez ezen a héten, így a születésnapját is nélkülük ünnepelte kedden. Öt extra tortát kapott és naponta csipeget belőle, meg is jegyezte, még szerencse, hogy minden nap mozog. A wimbledoni diadala után 10 napra szabadságra ment, majd hat napig csak kondizott, tehát nagyon keveset teniszezett, ezért is vállalta be az indulást Kanadában. Csütörtökön azzal viccelődött, hogy azért indult Montreálban, mert már a 2020-as, tokiói olimpiára készül, majd

a félreértések elkerülése érdekében hozzátette, nem tekint annyira előre, a jövő évi Wimbledonig tervez egyelőre.