Vágólapra másolva!
Távol maradnak az orosz atléták az idei nyári Universiadétól, mivel semleges zászló alatt kellene versenyezniük Tajvanon, az egyetemisták és főiskolások ez évi csúcseseményén augusztus 19. és 30. között.

A döntést szerdán jelentették be Moszkvában annak hatására, hogy a sportág orosz versenyzői számára a nemzetközi szövetség (IAAF) előírta a semleges zászló használatát, ahogyan a jelenleg is zajló londoni felnőtt atlétikai vb-n sem versenyezhetnek az orosz sportolók saját országuk lobogója alatt.

Az IAAF a múlt héten úgy szavazott, hogy változatlanul fenntartja orosz tagszövetsége felfüggesztését, amelyet 2015 novemberében azért rendelt el, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálata során azt állapította meg: Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlott.

Az IAAF a nemzeti színek viseletét azért tilthatja meg az Universiadén rajtolni szándékozóknak is, mivel ez az atlétikai versenyforma ugyancsak az ő hatáskörébe tartozik.
Ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem tiltotta meg az orosz zászló használatát a július végi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), ahol RUS felirattal, hivatalos orosz színekben indulhattak az érintett atléták, miután erről az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) és az IAAF megállapodást kötött.