Bőkezűen támogatja a NOB a Los Angeles-i és párizsi olimpiát

Párizs, Olimpia
(FILES) This file photo taken on May 15, 2017 shows the entrance of the Paris-Le Bourget Exhibition venue in Le Bourget as the IOC Evaluation Commission continues with its visit to Paris, before a vote for the 2024 Summer Olympics. Los Angeles has agreed terms with Olympic officials on a deal that will bring the Summer Games to Southern California in 2028 instead of 2024, city officials told AFP on July 31, 2017. The agreement opens the door for Paris, Los Angeles' only rival in bidding for 2024, to host the Games in seven years. The deal also will bring the Summer Olympics to Los Angeles for a third time, after the city staged the games in 1984 and 1932. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mintegy 1,8 milliárd dollárral járul hozzá a 2028-as Los Angeles-i olimpiarendezéshez.

A NOB és az amerikai nagyváros hétfőn jelentette be, hogy megszületett a megállapodás, amely egyben azt is jelenti, hogy a 2024-es játékokat minden bizonnyal Párizsnak ítélik oda szeptemberben, Limában.

Előbb a Los Angeles Times számolt be az egyezségről, majd a NOB is megerősítette, végül pedig a városvezetés is a nyilvánosság elé állt. A NOB hosszú távú támogatásából az amerikai metropolisz többek között utánpótlás-programot működtet.

Párizs, amely így szinte biztosan otthont adhat a 2024-es játékoknak,

1,5 milliárd dolláros támogatásra számíthat a NOB-tól.

Thomas Bach, a nemzetközi ötkarikás testület elnöke közleményben üdvözölte hétfőn Los Angeles döntését, és ugyanígy tett Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is. Utóbbi jelezte, hogy az egyeztetések ezzel együtt tovább folytatódnak, Tony Estanguet, a párizsi szervezőbizottság társelnöke viszont egy lépéssel továbbment: úgy vélekedett, hogy

a francia főváros eddigi erőfeszítései meggyőzték a NOB-ot arról, hogy a 2024-es olimpiát Párizsnak ítélje.

A NOB-ot meggyőzte Párizs Forrás: AFP/Franck Fife

- mondta Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere a carlsoni StubHub Centerben tartott sajtótájékoztatón. Donald Trump elnök közleményben gratulált. Úgy fogalmazott, biztos benne, hogy a Los Angeles-i nyári olimpia

jól szemlélteti majd az olimpiai eszmét és az amerikai szellemiséget,

és hozzátette, nagyon várják már, hogy vendégül láthassák.

Párizs már korábban jelezte, hogy csak a 2024-es olimpia érdekli, míg Los Angeles nyitott volt a 2028-as rendezésre is.

A NOB július 11-én döntött arról, hogy szeptember 13-án a 2024-es mellett a 2028-as nyári játékok rendezőjét is bejelenti. Ennek ugyanakkor előfeltétele, hogy a három fél - a két város és a NOB - megegyezzen, és ezt a megállapodást hagyhatja majd jóvá Limában a NOB tagsága.

Eric Garcetti és a Los Angeles-i olimpia logója Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A NOB történetében másodszor fordul elő, hogy egyszerre két házigazdát jelentenek be: 1921 júniusában Párizs az 1924-es, Amszterdam pedig az 1928-as olimpiát kapta meg.

A francia főváros 1900-ban és 1924-ben volt házigazda, viszont sikertelenül pályázott az 1992-es, a 2008-as és a 2012-es játékokra. Los Angeles 1932-ben és 1984-ben rendezett eddig ötkarikás játékokat. Az Egyesült Államokban legutóbb - Atlantában - 1996-ban volt nyári olimpia, New York és Chicago viszont eredménytelenül pályázott a 2012-es és a 2016-os rendezésre.

A 2024-es játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett, de mind a négy város visszalépett a pályázattól.