Rendőrök zárták le a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség székházát

AIBA
The International House of Sport (Maison du Sport International) complex hosting the International Boxing Association (AIBA) is seen on July 27, 2017 in Lausanne. Employees of the International Boxing Association (AIBA) were locked out of their offices on July 27 with president Wu Ching-Kuo set to be ousted from his role, according to an AFP journalist. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Belháború alakult ki a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségben (AIBA): a végrehajtó bizottság szavazást kezdeményez a jelenlegi elnök, Vu Csing Kuo leváltásáért, és létrehozott egy ideiglenes vezető testületet Vu ellenében.

Az insidethegames.org írása szerint a többek között az európai tagszövetséget vezető, AIBA-alelnök olasz Franco Falcinelli vezette ellenzék és Vuék vitája odáig fajult, hogy a svájci rendőrséget hívták ki az AIBA lausanne-i irodájába. Most a svájci hatóságoknak kell dönteniük arról, hogy ki használhatja az épületet,

ezért az jelenleg zárva van, senkit sem engednek be oda.

A szövetséget 2006 óta vezető tajvani Vu már évek óta támadások kereszttüzében állt, és jelenleg is azzal vádolják, hogy csődközeli helyzetbe vezette az AIBA-t.

Az AIBA lausanne-i irodája Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A problémákról már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is értesült, sőt, a NOB a tavalyi nyári játékok után visszatartotta a szövetségnek járó pénzt. A NOB-nak a sportági szövetség gazdálkodása mellett a pontozási és a doppingellenőrzési rendszerrel is problémája volt, ám néhány hónapot követően átutalta az AIBA-nak az összeget, mivel garanciákat kapott a problémás ügyek megoldására.

Az ökölvívótornán voltak talán a legnagyobb botrányok a riói játékokon,

mivel a meccsek közül többet is egyértelműen elcsaltak a bírók.

Az AIBA akkor gyorsan cselekedett, és még a versenyek alatt, augusztus 17-én több bírót kizárt, majd október elején 36 mérkőzésvezetőt és pontozót tiltott el az olimpián közreműködők közül. Tavaly év végén a pontozási rendszer reformját is bejelentették, melynek legfontosabb elemei közül az egyik, hogy az idei évtől már nem a bíróküldő bizottság jelöli ki a mérkőzések vezetőit és pontozóit, hanem sorsolják őket, illetve az ötből valamennyi pontozó döntése számít az eredménynél, nem csupán háromé.