Az aranyért vív a magyar férfi kardcsapat

Szatmári András; Szilágyi Áron
Lipcse, 2017. július 24. Szilágyi Áron (b) és Szatmári András, miután Magyarország győzött Olaszország ellen a lipcsei vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének elődöntőjében 2017. július 24-én. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kardcsapat bejutott az döntőbe a lipcsei vívó-világbajnokság hétfői versenynapján, miután az elődöntőben egy tussal verte az olasz együttest.

Hihetetlen izgalmak után, Olaszország 45:44-es legyőzésével bejutott a lipcsei világbajnokság férfi kardcsapatdöntőjébe a magyar válogatott.

Szilágyi Áron (balra) és Szatmári András, miután Magyarország győzött Olaszország ellen a lipcsei vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének elődöntőjében Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Nem kezdtünk jól az olaszok elleni elődöntőben (Szilágyi-Berre 1-5), de Gémesi Csanád és Szatmári András hamar visszahozta a csapatot (15-15). A második kör az olaszoknak sikerült jobban, akik masszív előnyre tettek szert (23-30). Innen már nagy bravúrra volt szükség.

Szilágyi Áron 34-40-ról megpróbálta a csodát Curatolli ellen, 39-41, 40-42, 41-43... Majd 44-43 ide! Curatolli egyenlített, ám Áron egy fantasztikus támadással pontot tett a végére, 45-44, világbajnoki döntő.

Szilágyi Áron (balra), az olasz Luca Curateli elleni asszójában, a lipcsei vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének elődöntőjében Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A másik elődöntőben Korea-USA 45-44, a fináléban tehát a világranglistát vezető koreai csapat jön, kezdés 19 órakor.

Korábban a válogatott a Guatemala elleni könnyed sikerrel kezdett, majd a fehéroroszok elleni nehéz győzelemmel folytatta szereplését a vb-n.

A negyeddöntőben Iránt is legyőztük, majd innen következett az olaszok elleni elődöntő.

férfi kard, csapat:

a 32 között:
Magyarország-Guatemala 45-13

a 16 között:
Magyarország-Fehéroroszország 45-43

negyeddöntő:
Magyarország-Irán 45-42
Olaszország-Franciaország 45-30
Koreai Köztársaság-Románia 45-32
Egyesült Államok-Oroszország 45-38

elődöntő:
Magyarország-Olaszország 45-44
Koreai Köztársaság-Egyesült Államok 45-44

A kilencedik helyen végzett a magyar női tőrcsapat hétfőn a lipcsei vívó-világbajnokságon.

A Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Lupkovics Dóra, Knapek Edina összeállítású válogatott azután, hogy egy tussal kikapott a japán együttestől, a nyolcaddöntő alsó ágán az első fordulóban nem vívott, majd simán verte a hongkongiakat, végül egy találattal jobbnak bizonyult a lengyeleknél.

Az első asszó után az ellenfél vezetett, de az ötödik pár után, Lupkovics 8-2-es győzelmével már a magyaroknál volt az előny (24-22), ami a folytatásban még nőtt is.

A nyolcadik párharc nem sikerült, de egy tus így is megmaradt a vezetésből, melyet Mohamed Aida a végéig megőrzött.

Női tőr csapat:

nyolcaddöntő:
Japán-Magyarország 44-43

a 9-12. helyért:
Magyarország-Hongkong 45-24

a 9. helyért:
Magyarország-Lengyelország 44-43