Tíz érmes helyezést remél a kajakosok kapitánya

Hüttner Csaba, Kajak-kenu, szövetségi kapitány
Hüttner Csaba elégedett a dél-afrikai körülményekkel
Vágólapra másolva!
Hüttner Csaba szövetségi kapitány akkor lenne elégedett a péntektől vasárnapig tartó plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság után, ha minden szakágban szereznének érmet a magyar versenyzők, összességében pedig tíz dobogós helyet remél a csapattól.

A szakvezető korábban többször is úgy fogalmazott, a kontinensviadalon nincsenek elvárások, ez is csak egy felkészülési állomás az év fő versenye, az augusztus 24. és 27. között Racicében rendezendő világbajnokság előtt. Most az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, szeretné, ha a válogatott megmutatná, hogy milyen egységes, és mindenki kihozná magából a maximumot.

"Ami persze ebben az állapotukban nagyon nehéz lesz, mert egy feszített, magas színvonalú válogatón vannak túl, ami nemcsak fizikálisan, hanem pszichésen is sokat kivett belőlük" - magyarázta Hüttner Csaba, aki ezzel együtt bízik benne, hogy többen "lendületből" megoldják az Eb jelentette feladatot. Hangsúlyozta azonban: "az egész válogatási rendszer arra lett felépítve", hogy a vb-re legyen egy erős csapat.

Sok fiatal versenyző is helyet kapott a mostani Eb-csapatban, de a kapitány szerint - aki korábban az utánpótlásért volt felelős - nem jelent majd gondot, hogy többen első felnőtt világversenyükön szerepelnek majd.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt szeretné, hogy az augusztusi vb-re legyenek csúcsformában a versenyzők Forrás: (c)All right reserved/Peter Szalmas

"A szisztematikus menedzselésnek köszönhetően azért majd' mindegyikük szerepelt már felnőtt világkupán az utóbbi években, így érezte már az ezzel járó feszültséget, a verseny hangulatát. Úgy gondolom, nem véletlenül teljesítettek a válogatón úgy, ahogy, olyan állapotban vannak, hogy bárhol megállják a helyüket. Remélem, hogy az Eb-n is beválták a hozzájuk fűzött reményeket" - nyilatkozott Hüttner Csaba.

A plovdivi pályáról a szakember azt mondta: nagyon szép környezetben található, de a kiszolgáló terület betonból épült, így ebben a nyár közepi időszakban hihetetlenül meleg, "nem igazán emberbarát, versenyzőbarát".

"Amúgy egy nagyon gyors pálya, született itt már több világcsúcs, legjobb idő. Ha oldalszél van, a tribün az utolsó kétszáz méteren leárnyékol, s azt gondolom, teljesen irreálissá válhat a verseny, de ha nincs, vagy egyirányú hátszél, illetve szembeszél van, akkor rendben van minden" - fejtette ki a kapitány.

Az Eb után jövő szerdán következnek a világbajnoki szétlövések, ezekre csak férfi C-1 1000 méteren lehet hatással a kontinensviadal. Hüttner Csaba ugyanis kikötötte, hogy Vasbányai Henrik abban az esetben állhat rajthoz a Kiss Tamás elleni szétlövésen, ha Plovdivban a legjobb hat versenyző között zár.

"Henrik sem a világkupán, sem a második válogatón nem evezte végig a távot, ezért úgy döntöttem, eredménykényszert kell alkalmazni nála ahhoz, hogy ki tudja hozni magából azt, amely a formája alapján benne van" - indokolt a kapitány, aki hozzátette: a kajakos Takács Tamara esetében is egyeztetett már, és az Eb után is beszélni fog a versenyző edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal arról, hogy Takács milyen számokat vállaljon a vb-n.

A bulgáriai verseny után kapnak néhány nap pihenőt a versenyzők, majd kezdődik a vb-felkészülés, az újraalapozásra és gyorsításra öt hetük lesz majd a sportolóknak és edzőiknek.

Az Eb pénteken elő- és középfutamokkal kezdődik, a döntőkre - amelyeket élőben közvetít az M4 Sport - szombaton és vasárnap kerül sor.