Készen áll a két pályázó a 2024-es rendezésre

TOPSHOTS Horizontal
French President Emmanuel Macron (L) poses with Paris 2024 Olympic bid co-president Tony Estanguet and Mayor of Paris Anne Hidalgo, after the Paris 2014 bid presentation before the International Olympic Committee (IOC) members on July 11, 2017 in Lausanne. Members of the International Olympic Committee (IOC) will hold an extraordinary session after presentations by the campaign teams for Los Angeles and Paris, battling for the right to succeed 2020 hosts Tokyo and stage the Games in seven years’ time. / AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON
Vágólapra másolva!
Párizs és Los Angeles is készen áll, hogy otthont adjon a 2024-es nyári olimpiának - derült ki a két pályázó város keddi prezentációján.

Mindkét város képviselői 45 perces bemutatót tartottak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) svájci székházában. Ezt követően a két polgármester kijelentette, képesek együttműködni annak érdekében, hogy a közeljövőben mindkét város rendezhessen nyári játékokat.

"Azért vagyok itt, hogy elmondjam önöknek: a franciák készek, hogy vendégül lássák a játékokat" - mondta Emmanuel Macron francia elnök, a párizsi delegáció vezetője. Kiemelte, ezekben a nehéz időkben Franciaország megmutathatja az olimpiai eszme igazi értékeit, mint a szabadság és a tolerancia.

Emmanuel Macron (balra) pózol a Paris 2024 olimpiai pályázat elnökével, Tony Estanguet-vel és Párizs polgármesterével, Anne Hidalgóval Forrás: AFP/Sebastien Bozon

"Ezek az értékek veszélyben vannak" - utalt a világpolitikai helyzetre.

A francia főváros 1900-ban és 1924-ben volt házigazda, viszont sikertelenül kandidált az 1992-es, a 2008-as és a 2012-es játékokra. Az Egyesült Államokban legutóbb - Atlantában - 1996-ban volt nyári olimpia, New York és Chicago viszont eredménytelenül pályázott a 2012-es és a 2016-os rendezésre.

- szögezte le Macron.
Párizs korábban jelezte, csak a 2024-es olimpia érdekli, míg Los Angeles nyitott volt a 2028-as rendezésre is.

"Várakozással tekintünk a közös munka elé. Talán nem is versenytársai, hanem együttműködő partnerei leszünk Párizsnak" - nyilatkozta Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere, aki már régóta jó munkakapcsolatban van Anne Hidalgóval, a francia főváros vezetőjével.

Eric Garcettit, Los Angeles polgármesterét nem a kincstári optimizmus vezérli Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Garcetti szerint az olimpiai mozgalom "nem engedheti meg magának, hogy elveszítse az Egyesült Államokat."

"Bizonyára nehezebb lenne meggyőzni a városokat - legyen szó Párizsról, Los Angelesről vagy más amerikai városokról -, hogy ismét pályázzanak, ha valamelyiküket most ismét visszautasítanák" - vélekedett a polgármester.

Donald Trump amerikai elnök - Macron beszéde után - azt írta közösségi oldalán: "Keményen dolgozunk, hogy az Egyesült Államokban legyen az olimpia".

A NOB lausanne-i ülésén várhatóan kedden határoz arról, hogy egyszerre ítélje-e oda a két olimpia rendezésének jogát a szervezet szeptember 13. és 17. között esedékes 130. kongresszusán Limában.

A 2024-es játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett, de mind a négy város visszalépett a pályázattól.