Tizenhat orosz atléta kapott rajtengedélyt a doppingügye után

Alekszandr Menykov
Russia's Aleksandr Menkov competes in the qualifying round of the men's long jump athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 24, 2015. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Újabb tizenhat orosz atléta, köztük a világbajnok távolugró, Alekszandr Menykov kapott rajtengedélyt a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF).

A szervezet doppingügyeket felülvizsgáló tanácsának döntését követően Menykov mellett több ígéretes fiatal, illetve néhány rutinosabb dobóatléta versenyzése elől hárult el az akadály.

Az IAAF vasárnapi bejelentésével 41-re nőtt azoknak az orosz atlétáknak a száma, akik a jövőben semleges színekben rajthoz állhatnak a nemzetközi versenyeken.

Akár a londoni világbajnokságon is, melyet augusztus 4. és 13. között rendeznek.

A nemzetközi szövetség tájékoztatása szerint eddig több mint százötven kérvény érkezett. Tavaly két, idén pedig már 39 orosz kapott engedélyt.

Alekszandr Menykov, világbajnok távolugró Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az IAAF 2015 novemberében függesztette fel az orosz szövetséget, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlik.

Döntésével egyúttal valamennyi orosz atléta nemzetközi versenyzési jogát is felfüggesztette.

A nemzetközi szövetség ezt a határozatot legutóbb február elején vizsgálta újra, és akkor annak fenntartásáról döntött. Előzőleg, januárban ugyanakkor új feltételrendszert alakított ki azoknak az orosz versenyzőknek, akik indulni szeretnének nemzetközi tornákon: az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken.