Brit győzelem és csúnya bukás a Tour de France első szakaszán

BELGACYCLING WIELRENNEN CYCLING CYCLISME TDF RONDE VAN FRANKRIJK
British Geraint Thomas of Team Sky pictured in action during the first stage of the 104rth edition of the Tour de France cycling race, a 14km individual time trial, Saturday 01 July 2017 in Dusseldorf, Germany. This year's Tour de France takes place from July first to July 23rd. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Vágólapra másolva!
Geraint Thomas, a Team Sky versenyzője nyerte a 104. Tour de France országúti kerékpáros körverseny első szakaszát, így ő viselheti vasárnap az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A brit kerekes a szombati, düsseldorfi esős prológon - mely a viadal két egyéni időfutamának egyike volt - 16:04 perces időeredménnyel teljesítette a 14 kilométert, és öt másodperccel előzte meg a második helyezett svájci Stefan Küngöt.

A nyitónapon Geraint Thomas volt a leggyorsabb Forrás: BELGA/AFP/Yorick Jansens

A dobogó harmadik fokára Thomas csapattársa, a fehérorosz Vaszil Kirijenka állhatott fel.

Az összetett esélyesei közül a címvédő, háromszoros bajnok brit Chris Froome - Thomas csapattársa - tekerte a legjobb időt (12 másodpercet kapott honfitársától), a többi élmenőnél közel 40 másodperccel ment gyorsabban.

A nap legdrámaibb pillanatát az összetett elsőségre törő kolumbiai Nairo Quintana első számú segítője, a 37 éves Alejandro Valverde szolgáltatta: a Movistar spanyol kerekese az egyik kanyarban megcsúszott, bukott, nekiesett a pályát elkerítő kordonnak, és fel kellett adnia a viadalt.

Eredmény, 1. szakasz, Düsseldorf, 14 km, egyéni időfutam:
1. Geraint Thomas (brit, Team Sky) 16:04 perc
2. Stefan Küng (svájci, BMC Racing) 5 másodperc hátrány
3. Vaszil Kirijenka (fehérorosz, Team Sky) 7 mp h.

A mezőnyre vasárnap a Düsseldorf és Liége közötti 203,5 kilométeres sík szakasz vár. A 104. Tour de France-on a július 23-i, párizsi befutóig 3540 kilométert teljesít a mezőny.