Már egy magyar győzelem is szenzáció lenne Wimbeldonban

tennis Horizontal
A picture shows centre court at the end of the 2016 Wimbledon Championships at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 10, 2016. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Ha valamelyik magyar játékos sikerrel jutna túl az első fordulón Wimbledonban, az meglepetésnek számítana, mert a pénteki sorsolás eredményeként mindketten olyan ellenfelet kaptak a 131. wimbledoni bajnokságon, ami legalább a győzelmi kényszer terhét leveszi a vállukról. Nézzük, mibe lehet kapaszkodni, miben bízhatunk, egyáltalán kik az ellenfelek.

Legutóbb 2002-ben indult magyar férfiteniszező a világ legjelentősebb teniszversenyén. Sávolt Attila akkor 6:7, 6:3, 6:3, 6:3-ra kapott ki az első fordulóban a brit Barry Cowantól. Nem történt szenzáció, bár a ranglista alapján inkább Sávolt volt az esélyes. Füvön gyakran születnek meglepő eredmények, mert annyira gyors a játék és 1-2 labdamenet képes eldönteni egy játszmát, sőt olykor az egész mérkőzést. Ha erre gondolunk, akkor az idei két magyar indulót is hiba volna eleve leírni a sorsolás után, mert Fucsovics Mártonnak és Babos Tímeának is megvannak a fegyverei a sikeres szerepléshez. Persze a helyzet azért nem ennyire egyszerű.

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy Fucsovics Márton jó sorsolást kapott élete első wimbledoni főtábláján.

Sokat elárul Gilles Müller füves játékerejéről, hogy a világranglista 26. helyezettjeként, az All England Club bajnokságán 16. kiemeltként indulhat.

Wimbledonban ugyanis nem csak a hivatalos ranglista számít a kiemelésnél. A 32 kiemelt a június 26.-i ATP-ranglista első 32 helyezettje, de azon belül a sorrendet jelentősen átírja, hogy figyelembe veszik a megelőző 24 hónap füvespályás eredményeit. Az elmúlt egy évet 100 százalékon, az azt megelőzőt 75 százalékon adják hozzá a meglévő ranglistapontokhoz.

Így előzhette meg Rafa Nadalt Novak Djokovic és Roger Federer,

de így javított tízet a pozícióján a 34 éves luxemburgi. Gilles Müller tizedszer szerepel a főtáblán Wimbledonban, de a hatalmas szerváiról ismert, balkezes játékos soha nem jutott el a 4. fordulóig. Mindössze kétszer játszott a legjobb 32 között, legutóbb 2011-ben, akkor Rafa Nadal állította őt meg (7:6, 7:6, 6:0). Azért arra is volt példa, hogy ő bizonyult jobbnak a spanyolnál, a füves szentélyben: 2005-ben 6:4, 4:6, 6:3, 6:4-re győzte le.

A luxemburgi Gilles Müller nehéz perceket okozhat Fucsovics Mártonnak Forrás: AFP/ANP/Koen Suyk

Fucsovics Márton edzője, Sávolt Attila, majd 13 éve visszavonult teniszezőként, de még 2002-ben emlékezetes csatát vívott az akkor 18 éves Müllerrel a Davis kupában. Egyértelműen Sávolt számított a találkozó esélyesének, de a 2001-es junior világelső Müller 6:3, 7:6, 6:7, 6:7, 6:3-ra nyert.

Érdekesség, hogy a luxemburgi a wimbledoni korosztályos döntőben kikapott, 2001-ben Roman Valenttől (3:6, 7:5, 6:3), de a svájci fiúról nem hallottunk többet.

Ő ugyanakkor elég szép pályafutást produkált, illetve helyesebb úgy fogalmazni, hogy produkál. Alig egy héttel Wimbledon rajtja előtt nyerte pályafutása második ATP-versenyét (az elsőt még januárban, Sydneyben), miután 16 profi év alatt egyetlen Grand Prix-n sem maradt veretlen, ötször játszott döntőt sikertelenül. Mondhatnánk, hogy későn érő típus, de ennek sok minden ellentmond. Kellemetlen, életveszélyes játékos, aki, ha jó napot fog ki, akkor szinte bárkinek képes megkeseríteni az életét a ritmustalan, de kőkemény teniszével.

Fucsovics Márton adogat a Gilles Müller elleni mérkőzésen a Magyarország-Luxemburg Davis Kupa mérkőzésen 2013-ban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 2017-es az eddigi legjobb szezonja, korábban soha nem állt a ranglista 26. helyén.

Tavaly négy meccslabdát hárítva és 51 ászt szerválva jutott túl az első fordulón az All England Clubban, miután 4:6, 6:7, 7:6, 6:3, 15:13-ra verte a kolumbiai Santiago Giraldót, 4 óra 15 perces ütközetben.

Fucsovics Mártonnal eddig egyszer találkoztak, 2013-ban egy Davis kupa meccsen Müller 6:3, 6:4, 6:0-ra győzött. A magyar teniszező tehát az esélytelen nyugalmával készülhet és, ha sikerül átmentenie a múlt heti formáját, azt a mentalitást, akkor akár meglepetést is okozhatna.

Babos Tímea mély gödörben ül, talán éppen Wimbeldonban kezdheti meg a kikapaszkodást onnan Forrás: AFP/Koen Suyk

Hasonló a helyzete Babos Tímeának, aki az 5. kiemelt Caroline Wozniackit kapta a 64 közé kerülésért.

A 26 éves dán, aki 2010-ben és 2011-ben is a világranglista élén zárta a szezont, szombaton döntőt játszik Eastbourne-ben, ami a nőknél a legjelentősebb versenynek számít Wimbledon előtt.

Ebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy jó formában van.

A dán Wozniacki lesz az ellenfele Babos Tímeának a wimbledoni teniszverseny első fordulójában Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az is igaz viszont, hogy gyakran visszaüt, ha valaki egy Grand Slam előtt sikeres és játszik öt mérkőzést.

Ráadásul az sem lehet véletlen, hogy Wimbledon az egyetlen Grand Slam, ahol Wozniacki még nem jutott el legalább a negyeddöntőig, tavaly például már az első fordulóban búcsúzott, igaz Szvetlána Kuznyecovától ki lehet kapni.

Persze, ahhoz, hogy Babos Tímeának bármi esélye legyen, előbb önmagát kell legyőznie. A magyar játékos, finoman fogalmazva is hullámvölgyben van, de a mai női teniszben, mint tudjuk, bármikor bármi megtörténhet.