Szépen lassan visszaszivárognak az oroszok

565940809 Horizontal
Russia's Mariya Kuchina celebrates winning the final of the women's high jump athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 29, 2015. AFP PHOTO / FRANCK FIFE / AFP PHOTO / Franck FIFE
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség doppingügyeket felülvizsgáló tanácsa újabb három orosz sportolónak adott versenyzési jogot.

Az IAAF szerdai közleménye szerint ezúttal a 4x400-on 2010-ben Európa-bajnok Kszenyija Akszjonova, a 2012-ben Eb-győztes gerelyhajító Vera Rebrik, valamint a 400 gáton szereplő Vera Rudakova kérelmét fogadta el az illetékes testület.

A most zárult vizsgálati szakaszban 58 versenyző kérését nézte át a tanács, a többi 55 sportoló közül 28-at elutasítottak, 27 esetében pedig még nem született döntés.

Marija Kucsina már áprilisban visszakapta a rajtengedélyét Forrás: AFP/Franck Fife

Idén eddig 13 orosz atléta kapott engedélyt arra, hogy független színekben részt vehessen a nemzetközi viadalokon, s 45 versenyző kérelmét utasította el az IAAF.

Az IAAF 2015 novemberében függesztette fel az orosz szövetséget, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlik. Döntésével egyúttal valamennyi orosz atléta nemzetközi versenyzési jogát is felfüggesztette.

A nemzetközi szövetség ezt a határozatot legutóbb február elején vizsgálta újra, s döntött annak fenntartásáról. Januárban ugyanakkor új feltételrendszert alakított ki azoknak az orosz versenyzőknek, akik indulni szeretnének nemzetközi viadalokon. Ennek érdekében az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken.