Vágólapra másolva!
Tenisztörténeti nap a hétfő a Roland Garroson: először ül a lelátón André Agassi edzőként. A vasárnapi rajt után üzemi sebességre kapcsolnak a francia nyílt teniszbajnokságon és 15 pályán 56 meccset próbálnak megrendezni. A címvédő Novak Djokovic mellett megkezdi a szereplését Rafa Nadal és Alexander Zverev is. Akik szeretnek meglepetésekre, jó szorzóval fogadni, nem most fognak meggazdagodni, mert nem várható olyan bukás, mint amit a nyitányon a világelső Angelique Kerber adott elő (2:6, 2:6 Jekatyerina Makarova ellen).

Elöljáróban annyit még a vasárnapról, hogy a tavalyi elődöntős Dominic Thiem csúnyán helybenhagyta Bernard Tomicot (6:4, 6:0, 6:2), pedig néhány éve az ausztrálról legalább akkor tehetségként beszéltek, mint manapság az osztrákról.

Grigor Dimitrov véget vetett egy zavarba ejtő sorozatának: 2014 óta mindig kikapott az első fordulóban, de most simán nyert a francia Stephane Robert ellen.

Ivo Karlovic 38 évesen tudott meccset nyerni a Roland Garroson, de Venus Williams is maga a csoda. Június 17-én lesz 37 éves. Pont húsz éve indult először a salakpályás Grand Slamen (Nathalie Tauziat-tól kapott ki 1997-ben, a 2. fordulóban) és még mindig úgy tud örülni egy győzelemnek, mint akkor. Ez lehet az egyik titka a sikerének.

Venus Williams 37 évesen is úgy tud örülni egy győzelemnek, mint egy nálánál 20 évvel fiatalabb versenyző Forrás: AFP/William West

Akkor nézzük a hétfői kínálatot. A Philippe Chatrier stadionra koncentrálva, időrendben haladva (rajt 11 órakor).

1. Garbine Muguruza – Francesca Schiavone
Akár rangadónak is nevezhetnénk, mert két Roland Garros-bajnok találkozik már a 64 közé kerülésért. Azért a címvédő spanyolnak nem okozhatna gondot a 2010-ben csúcsra ért olasz, aki már 36 éves. Muguruzától sokan azt várták a tavalyi diadala után, hogy versenyben lesz a világelsőségért és akár ő foglalhatja el Serena Williams helyét, mint a női tenisz domináns játékosa. A menetelés azonban nem folytatódott Párizs után, több kellemetlen vereségbe is beleszaladt (pár hete, Madridban Bacsinszky Tímea verte 6:1, 6:3-ra, az első fordulóban.)

Garbine Muguruza címvédőként egy másik RG-bajnok, az olasz Schiavone ellen kezd Forrás: Controluce/AFP/LIVIA CRISAFI/Livia Crisafi

Korábban kétszer mérkőztek és 1:1-re állnak. Schiavone a 2010-es sikerét követő évben újra döntőbe jutott (ott Li Natól kapott ki), de most inkább az a kérdés, Muguruza, hogy tudja kezelni ezt a helyzetet. Úgy nyilatkozott, nem foglalkozik azzal, ami tavaly történt, ő is egy a 128 játékosból. Szerinte 10-15 lányt lehet esélyesnek tartani. Az elmúlt évben frusztrálta, hogy miért nem tud mindig úgy teniszezni, mint abban a két hétben a Roland Garroson, de megértette, ez nem megy.
Tipp: Garbine Muguruza nyer

2. Novak Djokovic – Marcel Granollers
André Agassi a címvédő Novak Djokovic mentoraként tér vissza a Philippe Chatrier arénába, ahol 1999-ben őt ünnepelte a közönség.

Nem ez lesz az a mérkőzés, ahol kiderül, mennyire jó edző Agassi, de nem is ezért szerződtette őt a szerb.

Nem megbántva a 31 éves spanyolt, ez inkább jó gyakorlás, hangolódás lesz Djokovicnak. A három korábbi találkozójukon, nem hogy játszmát, de gémet is alig hozott Granollers, igaz 2013 óta nem találkoztak.
Tipp: Novak Djokovic nyer

3. Kristina Mladenovic – Jennifer Brady
A jelenlegi elsőszámú francia női teniszező pályafutása eddigi legjobb szezonját futja.

Ennek megfelelően nehéz elképzelni, hogy az amerikai lány gondot okozzon neki.

Babos Tímea korábbi páros partnere soha nem jutott még el a 4. fordulóig Párizsban. Az idén nagyon csalódott lenne, ha ezúttal sem sikerülne neki. Tavaly Serena Williamstől kapott ki a 32 között, ez a veszély most nem fenyegeti.
Tipp: Kristina Mladenovic nyer

4. Alexander Zverev – Fernando Verdasco
Ha a 33 éves spanyol jó napot fog ki, akkor a hétfő legjobb meccse lehet. Legutóbb Madridban találkoztak május elején és ott a 20 éves német 7:5, 6:3-ra nyert.

Akkor talán még ő sem gondolta, hogy a következő héten veretlen marad Rómában, ráadásul a döntőben Novak Djokovicot legyőzve.

Zverev egyébként a tábla felsőágáról indul, és minden esélye megvan arra, hogy onnan ő jusson el a június 11-i döntőbe. Ő az egyetlen, aki Rafa Nadal mellett, 2017-ben legalább két versenyt tudott nyerni salakon.
Tipp: Alexander Zverev nyer

Alexander Zverev a római torna győzteseként érkezett Párizsba Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A többi pályáról csak annyit, hogy Rafa Nadal a Suzanne Lenglen katlanban kezd, ami azért érdekes.

Annál is inkább, mert ő egy franciával mérkőzik. Benoit Paire-ről úgy nyilatkozott, hogy el tudott volna képzelni könnyebb ellenfelet is az első fordulóban és nagyon jól kell játszania a győzelemhez.

Ezt azért tekinthetjük túlzott udvariasságnak, mert a mallorcai szenzációs formában teniszezik hónapok óta és a 28 éves francia, a két korábbi meccsükön szettet sem nyert. Nadalnak az egyik legbrutálisabb statisztikai mutatója, hogy salakon, három nyert játszmás mérkőzést mindössze kettőt vesztett el, miközben 95-öt megnyert.