Nem kell Amerikának a szexuális zaklatásokkal terhelt edzőközpont

Károlyi Béla edzőközpont
Ragan Smith és Károlyi Béla
Vágólapra másolva!
Bár az Egyesült Államok tornászválogatottja több mint 15 éve készül Károlyi Béláék texasi edzőközpontjában, az ország tornaszövetsége mégsem vásárolja meg a létesítményt. Ez óriási pofon Károlyiék számára, akik egészen mostanáig biztosak voltak abban, hogy a létesítményt el tudják adni a szövetségnek. Az elmúlt időszakban többször lehetett olvasni arról, hogy az edzőközpontban súlyos szexuális visszaélések történtek.

A vásárlás elmaradásának hátterében egyrészt pénzügyi okok állnak. Az USA tornaszövetségének igazgatótanácsa vétózta meg a vásárlás tervét. A tranzakció elmaradásának oka csak részben pénzügyi kérdés - jelentették be kedden az Egyesült Államokban.

Súlyos titkokkal terhelt a texasi edzőközpont Forrás: AFP/2011 Getty Images/Bob Levey

A témában jártas újságírók azonnal kapcsolatot találtak a texasi edzőközpontban a közelmúltban történt szexuális zaklatások és az elmaradt vásárlás között. Az intlgymnast.com cikkírója rámutatott arra, hogy az amerikai tornasportot alapjaiban megrengető szexuális zaklatások egyik központja volt a Károlyi-edzőközpont. Erről korábban az Origo is írt.

Pedofil szörnyetegeket dédelgetett az olimpiai aranygépezet

A USA Gymnastics az Egyesült Államok egyik legsikeresebb sportszövetsége, de a fényesen csillogó olimpiai érmekig vezető út sötét és felkavaró történetekkel van kikövezve. Pedofil ragadozók szedték évtizedeken át 6 és 18 év közötti áldozataikat az amerikai tornaszövetség égisze alatt, de a legszomorúbb pontja a borzalmaknak, hogy a gyerekek védelméért felelős vezetők lesütött szemmel asszisztáltak az egyébként elismert szakemberek szexuális bűncselekményeihez.

Károlyi Bélát és feleségét, Mártát novemberben szexuális zaklatás eltussolása és kegyetlen bánásmód vádjával perelte be egy korábbi válogatott amerikai tornászlány. A házaspár 2016 augusztusában visszavonult.

Károlyi Béláék texasi edzőközpontja Forrás: AFP/2011 Getty Images/Bob Levey

A történet érdekessége, hogy az Egyesült Államok tornaszövetsége korábban évente több százezer dollárt fizetett ki bérleti díjként a Károlyi házaspár számára. Ezért is lett volna gazdaságosabb, ha a szövetség végleg megvásárolja a birtokot. Ez azonban most elmarad.