Egy motorosrendőr döntheti el az idei Girót

cycling Horizontal
Colombia's Nairo Quintana of team Movistar celebrates the pink jersey of the overall leader on the podium after winning the 9th stage of the 100th Giro d'Italia, Tour of Italy, cycling race from Montenero di Bisaccia to Blockhaus on May 14, 2017. / AFP PHOTO / Luk BENIES
Vágólapra másolva!
Nairo Quintana nyerte a centenáriumi Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, ezzel az összetettben is átvette a vezetést.

A Montenero di Bisacciából induló, 149 kilométeres hegyi befutós szakaszon egyetlen nagyobb emelkedőt, a Blockhaust kellett megmásznia a mezőnynek. A hegy aljánál bukásba keveredett a verseny esélyesei között számon tartott brit Geraint Thomas, aki egy rosszul parkoló rendőrmotoros miatt esett el több társával együtt, így ötperces hátránnyal ért célba.

Ez a baki eldöntheti az idei Girót:

A 13 kilométer hosszú emelkedőn a címvédő Vincenzo Nibali első számú kihívója, a kolumbiai Nairo Quintana együttese, a Movistar állt az élre, és az általa diktált tempót alig néhányan tudták tartani. Qunitana először 6,5, majd 5,8, végül 4,4 kilométerrel a cél előtt váltott iramot, ez utóbbit pedig Nibali és az egyébként nagyszerűen tekerő, másodikként célba érő francia Thibaut Pinot sem tudta tartani.

Quintana elintézte, hogy egyedül maradjon a befutóra:

A 2014-es Giro-győztes kolumbiai végül közel félperces előnnyel nyerte a szakaszt, amelyen Pinot mögött a holland Tom Dumoulin végzett a harmadik helyen. Nibali egyperces hátránnyal ötödik lett.
Az összetettben is Quintana, Pinot, Dumoulin a sorrend, az eddigi éllovas luxemburgi Bob Jungels három és fél perces hátránnyal ért célba.

Eredmények:
9. szakasz, Montenero di Bisaccia-Blockhaus, 149 km:
1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:44:51 óra
2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 24 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Team Sunweb) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Quintana 42:06:09 óra
2. Pinot 28 mp h.
3. Dumoulin 30 mp h.

A május 28-ig tartó versenyen hétfőn szünnap lesz, kedden a Foligno és Montefalco közötti 39,8 kilométeres egyéni időfutam vár a mezőnyre.