Vágólapra másolva!
Minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki szereplését zárta a magyar birkózó-válogatott a vasárnap befejeződött újvidéki Európa-bajnokságon. A sporttörténelmi siker - a nyolc érem és a kötöttfogás csapatversenyének megnyerése - azt mutatja, hogy a sikertelen riói szereplés után újra magára talál a sportág. Ráadásul az sem mindennapos, hogy a kötöttfogású csapat élén három olimpiai bajnok dolgozik edzőként.

Kezdjük a tényekkel: amióta a sportágban összevont Eb-t (azaz kötöttfogásút, szabadfogásút és nőit) rendeznek,

még egyszer sem szerzett nyolc érmet a magyar válogatott.

Újvidéken a kötöttfogás 71 kilós versenyzője, Korpási Bálint és a 85 kilós Lőrincz Viktor lett Európa-bajnok. Ezüstérmet nyert Lám Bálint a kötöttfogásúak 130 kilós mezőnyében, valamint Németh Zsanett a 75 kilós nők között. Bronzéremmel térhetett haza a 75 klós kötöttfogású Lőrincz Tamás, a 98 kilós Kiss Balázs, a szabadfogású Veréb István (86 kg) és Barka Emese (58 kg). Magyarország ezzel az Eb összesített éremtáblázatán az ötödik helyen zárta a kontinensbajnokságot.

Lőrincz Viktor (pirosban) az aranyérmét ünnepli Újvidéken Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Omer Urer

A birkózás is azok közé a sportágak közé tartozott, amely a várakozáson alul szerepelt a riói olimpián.

A brazil városban a legjobb eredmény két ötödik helyezés volt (Lőrincz Viktor és Bácsi Péter révén), a többiek ennél gyengébben szerepeltek.

A mostani, újvidéki Európa-bajnokság egyik nagy története, hogy az olimpián bírói csalással az ötödik helyre taszított Lőrincz Viktor aranyérmet tudott nyerni. Nem kell komoly sportpszichológusnak lenni ahhoz, hogy sejtsük, mekkora gyógyír lehetett ez a kiváló versenyző számára. Lőrincz Viktor Rióban erősen vitatható körülmények közt veszítette el a bronzmeccsét. Több független pontozó szerint is négy vagy öt nullára kellett volna nyernie Lőrincz Viktornak, ehhez képest a szlovén Staniszlav Sernek 3-3-mal a német Denis Kudlát hozta ki győztesnek. Az elképesztő eseményeket nehezen feledik el a sportág kedvelői.

Az sem véletlen, hogy Németh Szilárd, a szövetség elnöke úgy döntött, hogy a történtek után Lőrincz Viktor megkapja azt a 10 millió forintot, amely az olimpiai harmadik és ötödik helyezés közötti állami jutalom különbözete.

Lőrincz Viktor életében először Újvidéken állhatott fel egy világversenyen a dobogó legmagasabb fokára. A roppant tehetséges birkózó ezzel az első lépést tette meg a Tokió felé vezető úton. A japán fővárosban rendezendő, 2020-as olimpia szinte még beláthatatlan messzeségben van, de nagyon nem mindegy, hogy egy versenyző hogyan indul neki a borzalmasan hosszú, két olimpia közötti négyéves ciklusnak.

Korpási Bálint is aranyérmes lett Újvidéken Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a birkózás sikeresen állt talpra az olimpia után.

A kötöttfogásban az Európa-bajnokság amúgy is legalább olyan erős mezőnyt vonultat fel, mint egy vb, vagy egy olimpia.

A Szovjetunió szétesése után ebben a sportágban az összes szovjet utódállam olyan klasszis birkózókat nevez egy-egy világversenyre, akiket nagyon nehéz legyőzni. A kásahegynek is nevezett ex-szovjet versenyzőkből álló tömeggel való sikeres küzdelem talán a birkózásban a legnehezebb a világon. (Meg a súlyemelésben, ahol szintén főszereplők a volt szovjet államok sportolói.) Az sem véletlen, hogy Riót követően olyan szinte példa nélküli összefogás alakult ki idehaza, melynek eredményeképpen jelenleg három olimpiai bajnok edző dolgozik a magyar kötöttfogású válogatott élén. Ez annyira unikális történet, hogy hazánkban nincs még egy olyan sportág, ahol három korábbi olimpiai bajnok vezetné az edzéseket.

Az olimpiai bajnok Sike András Repka Attilával és Majoros Istvánnal együtt dolgozik a kötöttfogású válogatott sikeréért Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Sike András vezetőedző az 1988-as szöuli olimpia "legváratlanabb" bajnoka (Szöulban nem őt, hanem az ott ezüstéremig jutó Komáromi Tibort tartották az ollimpia legnagyobb esélyesének) mellett Barcelona aranyérmese, Repka Attila és Athén győztese, Majoros István is a csapat mellett dolgozik.

A három bajnok személye és jelenléte olyan kohéziót jelent, amelyből a mostani versenyzők erőt meríthetnek.

Majoros István 2004-es győzelme óta ráadásul senki nem nyert birkózásban aranyérmet, azaz három nyári olimpia maradt ki a sorból. A három bajnok most azért dolgozik, hogy ez a sorminta ne folytatódjon. Ha pedig így lesz, akkor 2020-ban, 16 év szünet után lehet ismét magyar olimpiai bajnoka ennek a sportágnak. Előbb azonban érdemes az idei esztendőre is figyelni, mert 2017-ben Párizsban rendezik a sportág világbajnokságát, ahol arra a kérdésre is választ kapunk, hogy az újvidéki eredmények mennyire állnak szilárd alapokon.