Vágólapra másolva!
Példaértékűnek, egyúttal példa nélkülinek nevezte a magyar birkózók teljesítményét a vasárnap befejeződött újvidéki Európa-bajnokságon Németh Szilárd, a sportág hazai szövetségének elnöke.

"Úgy értük el a történelmi sikert, hogy három női versenyzőnk sérülés miatt hiányzott. A kötöttfogásúak csapatdiadala szintén kiemelkedő, hat ponttal vertük az orosz válogatottat" - értékelte a nyolc érmes és három ötödik helyezést a sportvezető a Körcsarnokban tartott keddi ünnepségen.

Németh Szilárd szerint példaértékű volt, ahogy Lőrincz Viktor saját magát legyőzte a riói igazságtalanság után, amellyel érmes helyezést vettek el tőle a tavalyi nyári olimpián, és most megmutatta "ki a király" Európában a súlycsoportjában. Hasonló példaként Keresztes Lajos és Hegedűs Csaba történetét idézte fel, akik szintén felülemelkedtek korábbi megpróbáltatásaikon, hogy sikeresek legyenek. Előbbi hasonlóan igazságtalan eredmény után lett ötkarikás bajnok 1928-ban, míg utóbbi a magyar sport 100. olimpiai aranya után elszenvedett súlyos autóbalesetét követően nyert két Eb-t.

A birkózás egyéni sportág, de a sikerekhez csapatot kell építeni - jelentette ki Németh Szilárd, aki jó és az eredmények fényében kifizetődő döntésnek nevezte, hogy kiemelt szerepet kaptak a szövetségi kapitányok, azaz központosították a felkészülést. Az elnökség feladata, hogy rend legyen és biztosítsa a megfelelő feltételeket a versenyzőknek és edzőiknek - folytatta.

Forrás: Origo

A magyar birkózás helyzetéről elmondta, hogy 120 millió forintot költöttek a sportág fővárosi bázisának számító Körcsarnokra, de már épül Csepelen az új csarnok, amely a Kozma István Akadémia központja is lesz, és 21. századi körülményeket biztosít majd a gyerekeknek.

Németh Szilárd az elérendő célok közé sorolta, hogy a magyar bajnokság egyrészt nyílt, másrészt pénzdíjas legyen, továbbá hogy a szövetség segítse versenyzőit a továbbtanulásban, valamint abban, hogy amikor végleg elbúcsúznak a szőnyegtől, el tudjanak helyezkedni az életben.

"Erős tokiói csapat néz ki" - jelentette ki köszöntőjében Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója, aki úgy fogalmazott: a birkózás alappillére a magyar olimpiai családnak, a mostani sikerek pedig a többi sportágnak is erőt és lendületet adnak.

A nők és a szabadfogásúak szövetségi kapitánya, Gulyás István szerint az eredmények önmagukért beszélnek, de hangsúlyozta, nem állnak meg az úton. A kötöttfogásúakat irányító Sike András szerint a versenyzők motiválása volt az egyik legfontosabb feladat.

"A felkészülés során négyből négy versenyt nyertem, ezt a veretlenséget akartam folytatni. Már ébredés után reggel éreztem, hogy magabiztos vagyok" - idézte fel vasárnapi diadalát Lőrincz Viktor.

A mostani kontinensviadalon bronzérmes Barka Emese arról számolt be, hogy jövő héten elindul az országos bajnokságon, aztán megműtik a vállát, így hosszabb kihagyás vár rá.

A nőknél Barka mellett Németh Zsanett ezüstérmet nyert, a szabadfogásúaknál Veréb István lett harmadik, a kötöttfogásúak között pedig Lőrincz Viktor mellett Korpási Bálint is aranyérmet szerzett, Lám Bálint ezüst-, Lőrincz Tamás és Kiss Balázs pedig bronzérmes volt az újvidéki Eb-n.