Kipchoge nem került két órán belülre

ORIGINAL marathon Horizontal
Kenya's Eliud Kipchoge crosses the finish line to win the Men's Marathon athletics event of the Rio 2016 Olympic Games at the Sambodromo in Rio de Janeiro on August 21, 2016. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS
Vágólapra másolva!
A kenyai Eliud Kipchoge, az eritreai Zersenay Tadese és az etióp Lelisa Desisa arra vállalkozott, hogy a monzai Forma-1-es pályán megpróbálja két órán belül lefutni a maratont. A kísérlet nem sikerült, de a különleges versenyre sokan figyeltek a világon. A kenyai Eliud Kipchoge végül jobbat futott a szám jelenlegi világcsúcsánál, de az idejét nem hitelesítik világrekordként, hiszen az nem versenykörülmények között született.

Kipchoge a szám olimpiai bajnoka, Tadese a félmaraton világcsúcstartója, míg Desisa a Boston Maraton győztese. A három sportoló személye és a maraton két órán belüli lefutása tette szenzációssá ezt a sporteseményt, amelyet szombaton reggel 5.45-kor kezdtek el Monzában.

A kenyai Eliud Kipchoge nem hivatalos világcsúcsot futott Monzában Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az álomhatárt tehát nem sikerült áttörni. Desisa a nyolcadik körben leszakadt, a tizennegyedik körben pedig a végig elképesztően futó Kipchoge lekörözte őt. A tempót Tadese sem bírta, így az utolsó körökre Kipchoge egyedül próbálta megcsinálni a lehetetlent. Végül majdnem sikerült a dolog, mert a kenyai 2:00:25-ös idővel futott be a célba.

Ez az idő ugyan jobb, mint a jelenleg fennálló világrekord, amelyet a kenyai Dennis Kimetto tartott 2:02:57-tel, ám mégsem hitelesíthető, mert nem versenykörülmények között született meg.

A fantasztikus eredmény nem számít hivatalos rekordnak, mert Kipchoge és két társa - az etióp Lelisa Desisa és a félmaraton eritreai világcsúcstartója, Zersenay Tadese - azzal a stratégiával próbált a kétórás álomidő alá kerülni, hogy az iramot más, a táv közben hozzájuk csatlakozó, pihent futók diktálták.

Az utolsó 5 kilométer rendkívül nehéz volt, talán ezen múlt, hogy nem sikerült 2 órán belülre kerülnöm" - mondta a verseny végén a kenyai Kipchoge.

Az azonban biztos, hogy nem kell sokáig várni arra, hogy a maratonfutás ideje két óra alá kerüljön. A Breaking2 rekordkísérletre nézőket nem engedtek be. A futáshoz azért a monzai pályát választották, mert annak vonalvezetése, környezeti adottságai, klímája és tengerszint feletti magassága is megfelelő. A 2,4 kilométeres aszfaltcsíkon 17 kört teljesítettek a futók.