Újabb orosz nagyágyú bukott le doppinggal

Antonyina Krivosapka, atlétika
Russia's Antonina Krivoshapka celebrates after winning third place in the women's 400 metres final at the 2013 IAAF World Championships at the Luzhniki stadium in Moscow on August 12, 2013. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Az Orosz Atlétikai Szövetség újabb öt atlétát tiltott el a 2012-es olimpián, illetve a 2013-as szabadtéri világbajnokságon adott pozitív doppingmintáik miatt.

Az érintettek között van a 4x400 méteres női váltóval Londonban ezüstérmes Antonyina Krivosapka, valamint a brit fővárosban női súlylökésben második Jevgenyina Kolodko. Ugyancsak a minták újraelemzésekor bukott le az olimpiai negyedik rúdugró, Dmitrij Sztarodubcev, a diszkoszvető Vera Ganyejeva és a kalapácsvető Anna Bulgakova. Az orosz szövetség szerdai közlése szerint valamennyien két évre szóló eltiltást kaptak.

Krivosapka eltiltása könnyen azt jelentheti, hogy nem csupán az olimpiai éremtől fosztják meg, hanem elveszíti majd a 2013-as vb-n egyéniben szerzett bronzérmét, illetve a stafétával nyert aranyát is.

Antonyina Krivosapka Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Kolodko londoni eredményét már tavaly törölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mely a riói játékok alatt jelentette be, hogy a versenyző négy évvel korábbi mintájának újraellenőrzésekor dehidroklormetil-tesztoszteron és ipamorelin nyomaira bukkantak a szakemberek.

Az orosz súlylökő a 2014-es szabadtéri Eb-n Márton Anita előtt lett második.