Vágólapra másolva!
Hatvan éve, 1956. november 30-án sporttörténelmi sikert ért el az Urányi János, Fábián László kajakpáros Ballaratban: megnyerte a magyar kajak-kenu sport első olimpiai aranyát a melbourne-i játékokon.

Olimpiára készülni bizonytalan politikai körülmények között, forradalomban égő országban, embert próbáló feladat. A melbourne-i olimpia előtti törékeny időszakot talán a C-2 1000 méteren Wieland Károllyal bronzérmet szerző Mohácsi Ferenc fogalmazta meg legjobban, legérthetőbben.

„Sokszor megkérdezték, hogy sportolóként miként éltük meg a forradalmat. Minden esetben elmondtam, hogy nehezen. Elsősorban azért, mert sportolók voltunk, és éppen egy olimpiára készültünk. A zűrzavaros helyzet miatt gyakorlatilag másfél-két hónap kiesett a felkészülésünkből. Biztos vagyok benne, ha nyugodt körülmények között tudtunk volna Melbourne-re koncentrálni, akkor 1956 novemberében túlszárnyaltuk volna a helsinki sikereket. Ehelyett egy szál melegítőben és egy kis szatyorral vágtunk neki a nagy útnak" – idézte Mohácsit a Kajakkenusport.hu portál.

„November 4-én indultunk busszal Prágába. Természetesen láttuk a befelé özönlő tankokat, ami szintén meghatározta a lelkiállapotunkat. Prágából a francia légitársaság vitt minket Ausztráliába úgy, hogy felelős magyar kormány hiányában a csehszlovák vezetés vállalt garanciát a repülőjegyek megtérítésére. Ausztráliában a kinti magyarok vettek pártfogásba bennünket, de sajnos, az itthoni helyzetről ők sem tudtak pontos tájékoztatást adni. A szovjet versenyzők többsége egyébként nem is hallott a magyarországi eseményekről, ők csak akkor értesültek a forradalomról, és annak leveréséről, amikor megláttak bennünket a gyászszalagos, Kossuth-címeres melegítőnkben" – tette hozzá.

Magabiztosan, de óvatosan

Két évvel a nagy sikerrel záruló, hat aranyérmet hozó maconi világbajnokság után akár aranyesőt is remélhetett volna Melbourne-ben kajakosainktól és kenusainktól a közvéleménye, de nem ebben a lelkiállapotban.

Az első aranyra nyolc napot várt a magyar olimpiai delegáció Ausztráliában. A győzelmet egy érdekes páros, a sokat megélt, tapasztalt Urányi János és tizenkét esztendővel fiatalabb, roppant tehetséges párja, Fábián László szolgáltatta. A hazai mezőnyt ők uralták minden távon (pedig csak 1955-ben találtak egymásra), Fábián Öcsinek a kezében lévő tudás alapján akár egyéni álmai is lehettek volna, ám ő mégis a párost választotta.

Urányi János és Fábián László Forrás: Kajakkenusport.hu

„Végül is könnyen döntöttem, s az olimpiai döntő előtt is azt gondoltam, amit most: szörnyű lett volna, ha nem nyerünk aranyat. Bár magabiztosak voltunk, azért óvatosak is, mert a Wendauree-tavon nagyok voltak a hullámok, előfordulhatott volna, hogy eltörik a lapát, esetleg a rajtot követően ütközünk. Végül simán nyertünk, csupán lelki teher volt rajtunk, mert ugyan a csapatból másnak is volt addig esélye az aranyéremre, mégis nekünk sikerült megtörnünk a jeget, és megszereztük Magyarország első melbourne-i aranyát – olvasható 10 ezer méteren aratott győzelem lényege Fábián Lászlótól az 1956-os olimpiára emlékező Vér és aranyak című könyvben.

És hogy miként született meg a sporttörténelmi arany?

„Lőttek egyet, elindultunk, köröztünk, köröztünk, és a mezőny előtt utcahosszal befutottunk" – így emlékezett vissza egy alkalommal Fábián arra a pillanatra, amikor kéthajónyi előnnyel a német Briel, Kleine, valamint az ausztrál Green, Brown egységet legyőzve átsiklottak a célon.

Rómában nem lehetett címvédés

Fábián ezt követően még egy-egy Európa-bajnoki és világbajnoki győzelmet aratott Urányi Jánossal. Világversenyen utoljára 1959-ben álltak dobogón, a duisburgi Európa-bajnokságon bronzérmesek lettek, de az 1960-as, majd az 1961-es országos bajnokságon is megnyerték még a 10 ezer méteres számot. Amelyben akár címet is védhettek volna az 1960-ban a római olimpián, ha az olaszok nem veszik le a programról a hosszú távú versenyt.

Urányi János 1961-ben befejezte aktív pályafutását és hajóépítőként dolgozott az Újpesti Dózsában korai haláláig. Sajnos a negyvenedik születésnapját sem érhette meg, szinte hetek alatt elvitte egy súlyos tüdőbetegség.

Fábián László még három világbajnoki címet és négy Európa-bajnoki aranyat gyűjtött be, majd aktív pályafutásának befejezése után szakosztályvezetőként, technikai vezetőként, illetve edzőként adta tovább tapasztalatait. Tanítványai közül sokan olimpiai győzelemig vitték és a mai napig hálával és tisztelettel gondolnak nagy tudású, a négyesek összeállításában verhetetlen, tökéletes szemű edzőjükre, aki idén lett 80 éves.

A melbourne-i olimpia magyar kajak-kenu eredményei

Férfiak:
K–1 1000 m: 3. Kiss Lajos (Magyarország)
K–2 1000 m: A Vagyóczky Imre, Szigeti Zoltán páros az előfutamból nem jutott tovább.
K–1 10 000 m: 2. Hatlaczky Ferenc (Magyarország)
K–2 10 000 m: Olimpiai bajnok: Urányi János, Fábián László (Magyarország)
C-1 1000 m: 2. Hernek István (Magyarország)
C–1 10 000 m: 2. Parti János (Magyarország)
C–2 1000 m: 3. Wieland Károly, Mohácsi Ferenc (Magyarország)
C–2 10 000 m: 3. Farkas Imre, Hunics József (Magyarország)

Nők:
K–1 500 m: 4. Hartmann Cecília (Magyarország).