Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben egyre többször lehet hallani arról, hogy a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) 81 éves uruguayi elnöke, Julio Maglione Gyárfás Tamást, mint lehetséges utódát mutatta be. Gyárfás valóban tagja a FINA legszűkebb döntéshozó testületének,  a FINA Executive-nak. Ez azért fontos, mert ebből a testületből kerülhet ki a jelenlegi elnök utóda. Ugyanakkor közel sem biztos, hogy Maglione 2017-ben befejezi tevékenységét a FINA élén. Olyannyira nem, hogy további regnálása érdekében tavaly a kazanyi világbajnokság előtt megtartott FINA-kongresszuson a testület eltörölte az elnökre és a tagokra vonatkozó szabályt, amely azt mondta ki, hogy a FINA elnöke megválasztásának pillanatában nem lehet idősebb 80 évesnél. Hogy ezt a módosítást ki javaslota? Természetesen Julio Maglione.

A FINA jelenlegi vezetője, Julio César Maglione második ciklusának utolsó évében jár. 2017-ben, mandátuma lejártakor 82 éves lesz. Az uruguay-i sportdiplomatának ezért éppen kapóra jött a FINA Végrehajtó Bizottságának módosító indítványa, amely eltörölte a minden FINA-tagra érvényes korhatárt. Mindez tavaly júliusban a kazanyi világbajnokságon történt.

Gyárfás Tamás és Julio Maglione Forrás: MTI

A FINA elnökválasztást 2017 nyarán Budapesten rendezik. Amennyiben Maglione újra bizalmat kap, akkor akár 2021-ig, azaz 86 éves koráig elnök maradhat. Vagy még annál is tovább - ameddig csak akar.

Nagy lehet a tülekedés a FINA elnöki székéért

Információink szerint nagy lehet a tülekedés a FINA elnöki székéért a jövő nyári budapesti választáson. Úgy tudjuk, hogy az Európai Úszó Liga (LEN) jelenlegi elnöke, az olasz Paolo Barelli, és a kuwaiti Husain Al Musallam (szintén a FINA Büro tagja) is részt vehet az elnöki posztért folyó versenyfutásban.