Vágólapra másolva!
Hargitay András szövetségi kapitány szerint érthetetlen az a felfordulás, amely a Magyar Úszószövetség és több versenyző – élükön a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával – között alakult ki.

A szakember csütörtök este az M1 aktuális csatornának adott terjedelmes interjút, ebben elmondta, egyelőre semmilyen igazi konkrétummal nem álltak elő azok a versenyzők, akik kiálltak Hosszú Katinka mellett.

Hargitay András külön kitért Gyurta Dánielre, aki szerdán csatlakozott Hosszúékhoz, majd – Hargitay elmondása szerint – egy telefonbeszélgetés után a szövetségi kapitányon keresztül helyesbített álláspontján, nem sokkal később azonban újra változtatott. A szakember elmondta, sem az olimpiai bajnok mellúszót, sem klubjánál, az UTE-nél nem tudott senkit utolérni az üggyel kapcsolatban – ráadásul a szintén UTE-s Kapás Boglárka is közleményt adott ki –, és miután a londoni bajnok apja, Gyurta Tamás a szakosztályvezető, „biztosan van ráhatása ezekre a dolgokra”.

Gyurta mindent megkapott

Gyurta Dánielről szólva Hargitay András hangsúlyozta, miután a klasszis szakított Széles Sándor edzővel, és bejelentette, hogy a Magyarországra hazatérő Nagy Józseffel képzeli el a jövőt, a MÚSZ volt az első, amely felvette a kapcsolatot a trénerrel, és megállapodott vele, miközben az UTE-nál csaknem egy hónapig gondolkoztak az alkalmazásán.

„Ha valakinek minden kívánsága teljesült, az Gyurta Dániel, akinek még külön pszichológust is kivittünk Rióba. Ezek után azt mondja, nem kapott meg mindent, ami

– mondta Hargitay. A szövetség munkájáról Hargitay András megjegyezte, nincs központi akarat, nincs központi vezérelv, mindenki a saját módszerei szerint készülhet.

Csak a slusszkulcs kellett

Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök szerepéről a szövetségi kapitány elmondta, hogy munkájának köszönhetően folyamatosan szponzorokkal erősödik a szervezet, ezek által a klubok és a versenyzők is jobb feltételek között dolgozhatnak. Ugyanakkor hozzátette, természetesen az ilyen megállapodásoknál minimum elvárható lenne, hogy a versenyzők részt vesznek olyan eseményeken, amelyeket joggal várhatnak el a szponzorok. Példaként hozta fel az Audival kötött megállapodást, melynek révén 24 személygépkocsit vehettek volna át a magyar úszók,

de csak hárman vettek részt az ünnepélyes átadáson.

Megjegyezte, Gyárfás Tamás a nemzetközi szövetségben (FINA) betöltött pozíciójával is nagyban hozzájárul a magyar úszósport sikereihez: a legjobb példa erre a decemberi windsori rövid pályás világbajnokság, ahová minden versenyző a saját edzőjével utazhat majd ki.

„Le fognak csitulni a kedélyek. Azt gondolom, ha mindenki magába száll, és végiggondolja, mit is szeretne, akkor rájön, hogy mindene megvan, amit csak akar. Biztos van lehetőség arra, hogy jobban dolgozzunk, de az a felfordulás, ami most jelen pillanatban van, az minimum érthetetlen” – tette hozzá.

Gyűlik Hosszú tábora

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számonkért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Utóbbi két versenyző egyformán annak a reményének adott hangot, hogy olyan döntések születnek majd a jövőben, „melyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz”. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között a Bernek Pétert képviselő cég.

Csütörtökön a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid, majd Kozma Dominik is csatlakozott Hosszúékhoz.