Vágólapra másolva!
Közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Úszószövetség és a 2017. évi budapesti FINA-világbajnokság szervezőbizottsága. Hosszú Katinkának újabb támogatást ajánlanak majd fel, de csak óvatosan.

Hosszú Katinka keddi levele ellopta a show-t az úszószövetség szerdai sajtótájékoztatóján, ahol eredetileg a 2017-es budapesti vb előkészületei, illetve a decemberi rövidpályás világbajnokság csapathirdetése lettek volna a fő témák.

Kedd délután azonban Hosszú Katinka kemény hangú levélben lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást, a szövetség elnökét. Bár eredetileg szerdán nem ez lett volna a fő téma, de azért a szövetség - a kedd esti közleményen túl - reagált a történtekre.

Hosszú Katinka és Shane Tusup nem békül a szövetséggel Forrás: MOB.hu / Szalmás Péter

Hosszúnak 15 millió forintos felkészülési támogatást ajánlanak majd fel a Gerevich-alapítványon keresztül,

de előtte levélben megkérdezik az úszónőt, hogy elfogadja-e

- ugyanis nem akarnak úgy járni, mint tavaly, amikor Hosszú széttépte a 12 millió forintos támogatásról szóló papírt. Hosszú akkor azzal indokolt, hogy a vizes vb reklámarcának akarják használni, és nem a szövetség támogatásáról szól ez a pénz.

Nem tudják úgy megsérteni

Miután Hargitay András szövetségi kapitány kihirdette a rövidpályás világbajnokságon induló csapat névsorát, valamint a szövetség elnöke, Gyárfás Tamás aláírt egy támogatói szerződést a Szerencsejáték Zrt. egyik cégével, máris rátérhettünk az igazán fontos témára, a MÚSZ kontra Hosszú Katinka szembenállás újabb fejezetére.

„Egységes az elnökség álláspontja a Hosszú Katinka-ügyben. Megkérdeztem az elnökséget, hogy

„Nem tud úgy megsérteni, hogy a sportág érdeke háttérbe szoruljon" – fogalmazott Gyárfás. Mint hozzátette, most is azt kérdezik, hogy mit tehetnek az érdekében, mire van szüksége.

Továbbra is keresni fogják a kapcsolatot Katinkával, edző férjével, Shane Tusuppel viszont nem. „Annyiszor vett már bennünket semmibe, hogy most már nem forszírozzuk ezt tovább."

Hargitay András Fotó: Polyák Attila - Origo

A szövetség elnöke leszögezte,

"nem Hosszú Katinka indáin kapaszkodva" jutott nemzetközi posztokhoz

az európai (LEN), illetve a nemzetközi vizessport-szövetségben (FINA). Ezt adatokat citálva alá is támasztotta, azaz megtudhattuk, hogy a LEN vezető testületének (Bureau) 2004-ben, míg a FINA Bureau-nak 2009-ben azon a római világbajnokságon lett a tagja, ahol Hosszú Katinka az első vb-aranyát nyerte.

Gyárfás Tamás részletesebben is kitért több olyan pontra, amit az olimpiai bajnok a szövetség szemére hányt, újfent cáfolva a nyílt levélben felhozott vádakat. Eszerint a „pályabeosztásnál mindig első Katinka, aztán a többiek."

Te kellesz most nekünk

Mint kiderült, a világbajnokságra épülő Dagály Úszóaréna melegítőmedencéjét már tavasszal átadják, „azt mindjárt igénybe is vehetik, masszőrrel és minden hozzá tartozó eszközzel." Ha már masszőrről (gyúróról) esik szó: Hargitay András szövetségi kapitány a rövidpályás vb-n induló keret kihirdetésekor elmondta, hogy a csapattal ezúttal is két gyúró utazik majd, az egyik csak Hosszú Katinka kérésére.

Gyárfás elmondta,

nem akar tippelni, hogy mi állhat az újabb ügy hátterében,

azzal viszont tisztában van, hogy „egy ilyen horderejű versenyző megnyilatkozása óriási hatású, mert megérdemli". Meglátása szerint Hosszú van akkora sportoló és karakter, hogy elképzelhető, hogy lesznek követői.

Gyárfás utalt rá, hogy a januári Hosszú kontra szövetség csörte idején is megkerestek „nagyon komoly neveket", hogy álljanak mögé, akkor ők nemet mondtak.

Gyárfás Tamás nem fog lemondani Fotó: Polyák Attila - Origo

Lehet, hogy ezúttal ez másként lesz, ugyanis egy másik olimpiai bajnok, Gyurta Dániel már jelezte, hogy több dologban is egyetért Hosszúékkal.

Lemondani viszont nem fog Gyárfás Tamás, habár, mint mondta „felmerült bennem, hogy kell-e ez nekem". A kétségek közepette azonban megkérdezte a közvetlen munkatársait, akik azt mondták, hogy „most te kellesz nekünk" a vb előtt 9 hónappal.

Hosszú már nem, Kenderesi még nem

A szerdai rendezvényen az Audi egyéves használatra autókat adott a vb-re készülő magyar válogatott tagjainak: Kapás Boglárkának, Szilágyi Liliánának, Juhász Adélnek, Bernek Péternek, Verrasztó Dávidnak, Balog Gábornak és Kozma Dominiknak. Hosszú Katinkáéknak is felajánlották ezt, de ő - és férje-edzője, Shane Tusup - azt mondta, köszönik, már van autójuk. Kenderesi "sajtburesz" Tamás szintén kölcsönkap majd egy Audit, de nincs még jogosítványa.

Juhász Adél (balra elől), Szilágyi Liliána (jobbra elől) és Balog Gábor (balra hátul) pózol az egyik Audi mellett Fotó: Polyák Attila - Origo

Az autók átadásán végül csak három úszó, Juhász Adél, Szilágyi Liliána és Balog Gábor tudott megjelenni. A szépen felmatricázott Audikkal azonban ők sem tudtak elhajtani, pár nap türelemre lesz ugyanis szükségük, amíg megérkeznek a rendszámok a gépkocsikra.