Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka meglátásai "minden úszó számára ismerősek, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni", mondja az olimpiai bajnok mellúszó, Gyurta Dániel.

Kiállt Hosszú Katinka mellett Gyurta Dániel. Hosszú kedd délután kemény hangvételű levélben lemondásra szólította fel az úszószövetség elnökét, Gyárfás Tamást, aki szerinte "nem csak az úszókat, teljes klubokat tart sakkban ígéretekkel vagy megfélemlítéssel. A létbizonytalanság megőrzése Gyárfásék számára elengedhetetlen. A rendszer és a rosszul rögzült, ősrégi metódusok semmiképpen sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Azon dolgoznak, hogy elhitessék, a rendszeren kívül nincs élet, hogy semmi sem működhet a Szövetség közbenjárása nélkül."

Szerda kora délután Gyurta Dániel, mivel sajnálatosnak tartja, hogy "szeretett sportágam a botrányok miatt rendszeresen címlapon van az utóbbi időben. Hosszú Katinka tegnapi nyilatkozatában sajnos sok olyan meglátás van, ami minden úszó számára ismerős, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni.

Az látszik, hogy nincs rend a magyar úszás körül, és a legszomorúbb, hogy az úszók – akikről az egésznek szólnia kellene – látják ennek kárát.

A 2017-es vb-re készülve ez különösen ártalmas, hiszen ez a hazai világverseny lehetne nekem és sok sportolótársamnak is karrierünk csúcspontja. Abban tudok bízni, hogy rövid időn belül olyan döntések születnek a sportvezetésben, amelyek ezen a téren változást hoznak, és amelyek a személyes érdekekkel szemben a medencébe csobbanók érdekeit veszik majd figyelembe."

A szövetség részéről Hargitay András kapitány így reagált Hosszú levelére: "Meghívtuk őket mindenhova, egyeztetésekre, ülésekre, ám ők soha még válaszra sem méltattak.
A mi részünkről már elég régóta megvan a lehetőség és a szándék, hogy javítsunk ezen, ám a válaszok nem nagyon jönnek."