Vágólapra másolva!
Januárban hazatér Kozák Danuta, Szabó Gabriella és Benedek Dalma korábbi edzője, Simon Miklós, aki tíz évig dolgozott Nagy-Britanniában. A kiváló szakember már várja az új kihívást és azt, hogy ismét a magyar rendszer részese lehessen.

Simon Miklós tíz éve a legnagyobb sikert érhette meg korábbi tanítványával, Benedek Dalmával, aki K-1 500 méteren világ- és Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Tökéletes szezont sikerült felépítenie a párosnak, éppen ezért váratlan fordulatot jelentett, hogy a ma már szerb színekben versenyző Benedek Dalma úgy döntött, Simon Miklós helyett Fábiánné Rozsnyói Katalinnal folytatja a felkészülést.

Simon ezt követően egészen Nagy-Britanniáig ment, ahol edzői állást kapott, s családjával új, sokat ígérő életbe vágtak bele.

„Sok mindent kellett mérlegelnem, a családom életét, a karrierünket, de igazából fejest ugrottunk ebbe az egészbe. Amennyire hirtelen jött ez a váltás, olyan jól is jöttünk ki belőle, sok-sok pozitív dolog került a mérleg serpenyőjébe" – nyilatkozta a Kajakkenusport.hu-nak Simon Miklós, aki 2008 és 2012 között a brit női felnőtt válogatottat irányította, s neki köszönhetően a sportág jelentős előrelépést élhetett meg Nagy-Britanniában.

Simon Miklós Forrás: Kajakkenusport.hu

Rachel Cawthorn 2009 és 2010-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 2011-ben világbajnoki bronzérmes lett K-1 500 méteren. A londoni olimpián a brit négyes ötödik, Rachel egyéniben a hatodik helyen zárt.

pedig tényleg voltak a válogatottban irtózatos tehetségek, akikkel volt értelme foglalkozni, és akikkel megfelelő edzés munkával eredményeket lehetett elérni" – mondta Simon Miklós.

A gyors eredményeknek meg lett a hátulütője is, sokan próbálták magukénak mondani a lányok sikerét. Ahogy Simon Miklós fogalmazott, túl sok lett a csapat körül az okos ember, akik elkezdték az igét osztani.

„Ez az okoskodás pedig káoszt és fejetlenséget szült. Igyekeztem alkalmazkodni a helyzethez, bár, mint ahogy sokszor mondtuk magunkról Almási Petivel, mi voltunk a belső ellenzék ebben a rendszerben, mert mi mindig megmondtuk, hogy mit gondolunk ahelyett, hogy mindenre lelkesen bólogattunk volna, ahogy a kedves kollégák csinálták."

Elmondta, hogy a brit rendszerben a szövetség gyakorlatilag a kluboktól független életet él. Nem támogatja a klubokat, csak a válogatottra költ.

Az egyesületek önellátóak, a vezetők, edzők szabadidejükben, társadalmi munkában dolgoznak.

„A klubokban az edzésprogram ennek az amatőr háttérnek megfelelően elég szakmaiatlan, sokszor csak ötletszerű. Az egész klubrendszer szabadidős jelleggel működik. A válogatottak körül tíz-tizenkét fizetett edző dolgozik. Hogy mennyire eredményesen? Talán nem az én tisztem, hogy eldöntsem ezt" – tette hozzá Simon Miklós

Az mindenképpen jelez valamit, hogy habár London után az utánpótlás csapat felkészítésével bíztak meg, 2015-ben afféle tűzoltásként a bajban lévő brit négyes mellé rendeltek ismét. Az addig bukdácsoló egységet röpke hat hét alatt sikerre vezette a szakember. A milánói kvalifikációs világbajnokságon a döntőben csak két tizeden múlott, hogy a bronzérmet elhozzák a brit lányok.

A riói olimpián pedig a középfutamukból a lengyel négyest kiverve lett A döntős a csapat, amelynek tagja volt Simon Miklós lánya, Simon Rebeka is.

Hogy miért döntött mégis a hazatérés mellett?

Persze, azt sem akarom, hogy a hazajövetelemet túldimenzionálják, egyszerűen csak szeretnék a helyemre kerülni itthon és minden szakmai tudást és hátteret megadni azoknak a versenyzőknek, akikkel majd januártól elkezdem a munkát" – mondta a szakember. Azt azonban nem árulta el, kikkel dolgozik majd.