Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sílövő Szövetség elveheti az orosz Tyumen városától a 2021-es világbajnokság rendezési jogát.

Anders Besseberg, a nemzetközi szövetség (IBU) elnöke szerdán beszélt arról, hogy gond nélkül visszaveszik Tyumentől a vb-t, amennyiben a 2014-es szocsi téli olimpia mintáinak újraellenőrzése bizonyítja az orosz versenyzők doppingolását.

A sportvezető azért szólalt meg, mert az IBU annak ellenére ítélte a szibériai városnak a rendezést a múlt héten, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IBU) már júliusban arra kérte minden téli sportág nemzetközi szövetségét: "fagyassza be oroszországi világversenyek előkészületeit".

Forrás: AFP/Luciano Solero

Besseberg jelezte, hogy értelmezése szerint ez a 2021-es világbajnokság helyszínkijelölésére nem lehetett befolyással, miután a pályázati folyamat már zajlott.

A NOB azután kereste meg a téli sportágak szövetségeit, hogy júniusban a WADA Richard McLaren irányította független bizottsága jelentést terjesztett elő a 2014-es szocsi téli olimpián elkövetett doppingmanipulációkra vonatkozó vádak ügyében. Ebben azt állította, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben működtették a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert.