Teniszező még nem keresett ennyi pénzt

Novak Djokovic, tenisz
Serbia's Novak Djokovic reacts during his men's fourth round match against Spain's Roberto Bautista-Agut at the Roland Garros 2016 French Tennis Open in Paris on June 1, 2016. MIGUEL MEDINA / AFP
Vágólapra másolva!
A világelső Novak Djokovic bejutott a francia nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjébe, és egyben az első játékos lett a sportág történetében, aki átlépte a 100 millió dolláros kereseti határt.

A 29 éves szerb sztár szerdán négy szettben búcsúztatta a spanyol Roberto Bautista Agutot – a mérkőzés hétfőn elmaradt, kedden pedig félbeszakadt az eső miatt. Az első Garros-trófeájára hajtó Djokovic – aki háromszor vívott már finálét – a nyolc között a cseh Tomas Berdychhel találkozik.

Az osztrák Dominic Thiem ugyanakkor első párizsi negyeddöntőjére készülhet, miután legyőzte a hét bréklabdájából hatot elpuskázó spanyol Marcel Garnollerst, aki 56. az ATP-rangsorban.

Novak Djokovic Forrás: AFP/Miguel Medina

A másik ág már előrébb tart, ott a címvédő Stanislas Wawrinka, valamint a második helyen kiemelt Andy Murray is bejutott a legjobb négy közé. A harmadikként rangsorolt svájci játékos a szerdai negyeddöntőben a spanyol Albert Ramost búcsúztatta három játszmában, míg a brit klasszis a hazai közönség előtt szereplő Richard Gasquet-t győzte le.

A 31 éves Wawrinka 1985 óta a legidősebb elődöntős a Roland Garroson, akkor Jimmy Connorsnak sikerült ez a bravúr 32 esztendősen. Wawrinka és Murray egymással csatázik majd a döntőbe jutásért. Kettejük ütközetében utóbbi vezet 8-7-re, de a legutóbbi három találkozót - mindhármat salakon - Wawrinka nyerte.

A nőknél a címvédő Serena Williams csak két játékot vesztett a nyolcaddöntőben, a világelső amerikai sztár 64 perc alatt ütötte ki a 18. helyen kiemelt ukrán Jelina Szvitolinát. A mérkőzés két napot csúszott az esős párizsi időjárás miatt.

Serena 35 éves nővére, a női mezőnyben korelnök Venus ugyanakkor búcsúzott egyesben, mivel ugyancsak sima mérkőzésen – sorozatban nyolc gémet veszítve – kikapott a magyar származású Timea Bacsinszkytól. A tavaly a Roland Garroson elődöntős svájci teniszező a nyolc között a világranglistán 58. Kiki Bertensszel csap össze.

Julija Putyinceva már a nyolc között van Forrás: AFP/Martin Bureau

A holland játékoshoz hasonlóan nagy meglepetés a kazah Julija Putyinceva továbbjutása is, aki a 12. helyen rangsorolt spanyol Carla Suarez Navarrót verte.

Pályafutása során először játszhat elődöntőt a Roland Garroson a spanyol Garbine Muguruza Blanco. A női verseny negyedik kiemeltje szerdán a világranglistán mindössze 108. amerikai Shelby Rogerst győzte le két játszmában. A spanyol játékos Samantha Stosurral csatázik majd a döntőbe jutásért. Az ausztrál teniszező negyedszer jutott el a legjobb négyig Párizsban.

Eredmények, nyolcaddöntő, férfiak:
Djokovic (szerb, 1.) - Bautista Agut (spanyol, 14.) 3:6, 6:4, 6:1, 7:5
Berdych (cseh, 7.) - Ferrer (spanyol, 11.) 6:3, 7:5, 6:3
Thiem (osztrák, 13.) - Granollers (spanyol) 6:2, 6:7 (2-7), 6:1, 6:4

negyeddöntők:
Murray (brit, 2.) - Gasquet (francia, 9.) 5:7, 7:6 (7-3), 6:0, 6:2
Wawrinka (svájci, 3.) - Ramos (spanyol) 6:2, 6:1, 7:6 (9-7)

nők, nyolcaddöntők:
S. Williams (amerikai, 1.) - Szvitolina (ukrán, 18.) 6:1, 6:1
Bacsinszky (svájci, 8.) - V. Williams (amerikai, 9.) 6:2, 6:4
Putyinceva (kazah) - Suárez Navarro (spanyol, 12.) 7:5, 7:5
Bertens (holland) - Keys (amerikai, 15.) 7:6 (7-4), 6:3

negyeddöntők:
Muguruza Blanco (spanyol, 4.) - Rogers (amerikai) 7:5, 6:3
Stosur (ausztrál, 21.) - Pironkova (bolgár) 6:4, 7:6 (8-6)