Fáznak a német úszók a rövidpályás Eb-től

Gyurta Dániel, 200 mell, Kazany
Germany's Marco Koch (C), gold, Hungary's Daniel Gyurta (R), bronze, and US Kevin Cordes (L), silver, pose during the podium ceremony of the men's 200m breaststroke swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 7, 2015. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
A német úszóválogatott tagjainak több mint fele azt tervezi, hogy nem utazik el a december 2. és 6. közötti izraeli rövidpályás Európa-bajnokságra, mert a terrorfenyegetettség miatt veszélyesnek tarja a részvételt.

A német szövetség szóvivőjének közlése szerint a 25 versenyzőből 13 nem szívesen menne el most Netanyába biztonsági megfontolásból, de még maga a vezetőedző, Henning Lambertz is úgy vélekedik, hogy nem ez a legmegfelelőbb időpont az izraeli versenyzéshez. Mint mondta, ő a csapat végleges nagyságától teszi függővé, hogy útra kel-e.

Ugyanakkor olyan sztárok, mint Paul Biedermann és Marco Koch semmilyen aggodalmat nem fogalmaztak meg. "Izraelben megfelelő a biztonság. Úgy vélem, máshol nagyobb a kockázat" - vélekedett Koch, aki a nyár, kazanyi világbajnokságon - többek között Gyurta Dánielt megelőzve - aranyérmet nyert a 200 méteres mellúszásban.

Középen Marco Koch, jobbra tőle Gyurta, balra az ezüstérmes Kevin Cordes Forrás: AFP/Christophe Simon

Biedermann úgy fogalmazott, hogy a biztonsági szempont nem befolyásolja őt a döntésében, Eb-indulása attól függ, hogy képes lesz-e elég gyorsan úszni a német bajnokságon. A gyorsúszó specialista tavaly kihagyta a dohai rövidpályás vb-t, majd nyáron, Kazanyban normál medencében harmadik lett 200 méteren.

A német szövetség az úszókra és az edzőkre bízza a döntést arról, hogy útra kelnek-e. A magyar úszócsapat huszonhét tagú lesz, legalábbis ekkora keretet jelölt ki Kiss László szövetségi kapitány múlt szombaton a százhalombattai rövidpályás ob után.