Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton legyőzte Alekszandar Lazovot vasárnap a Szófiában zajló Bulgária-Magyarország tenisz Davis Kupa-találkozó harmadik napján, így a magyarok 3-1-es behozhatatlan előnyre tettek szert, és 16 év után feljutottak az euro-afrikai zóna I-es csoportjába.

A szövetség honlapja szerint az II-es csoport döntőjének zárónapján Kuhárszky Zoltán kapitány csapatának nem szegte kedvét a szombaton öt szettben elvesztett páros, és az sem zavarta meg, hogy a túloldalon Todor Enev szakvezető a várakozásokkal ellentétben nem a világranglistán 307. Dimitar Kutrovszkit, hanem a 425.

Lazovot küldte pályára. Az ATP-rangsorban 234. Fucsovics 2 óra 18 perc alatt hozta a kötelezőt, a nyíregyházi játékos csak a második szettben kényszerült komolyabb erőbedobásra, de Lazov ott is csak négy játékot tudott nyerni.

Gödry Levente, Fucsovics Márton Forrás: Facebook/Magyar Tenisz Szövetség

A magyarok ezzel 3-1-re vezetnek a bolgár Nemzeti Teniszközpontban, így az utolsó egyesnek - melyben magyar részről Borsos Gábor lép pályára - már nem lesz tétje. A bolgárok sztárjátékosa, a világranglistán 19. Grigor Dimitrov ezúttal nem vállalta a szereplést a válogatottban.

Két év alatt két osztályt léptünk

Kuhárszky Zoltán együttese a DK első fordulójában, márciusban 4-1-re nyert Moldova ellen Győrben, majd júliusban 3-2-re legyőzte a bosnyákokat Siófokon, főként Fucsovics és az újonc Nagy remeklése révén. Mivel a csoportdöntőben a Luxemburgot 5-0-ra verő bolgárokat is felülmúlta, így 1999 után visszatérhet az I-es csoportba. A magyarok legutóbb 2011-ben játszottak a feljutásért, de akkor 5-0-ra kikaptak Glasgow-ban az Andy Murray vezette britektől.

A Davis Kupában a 16 tagú elitet felvonultató világcsoport alatt regionális felosztásban - az amerikai, az ázsiai-óceániai és az euro-afrikai zónában - zajlanak a küzdelmek.

A magyar válogatott tavaly még az euro-afrikai zóna legalján, a III-as csoportban szerepelt, és egymás után két évben is sikerült eggyel feljebb lépnie.

Az I-es csoportban olyan erős csapatok is szerepelnek, mint a Rafael Nadal vezette spanyol együttes.

Eredmények:
Bulgária-Magyarország 1-3 - állás az utolsó egyes előtt
Alekszandar Lazov-Fucsovics Márton 3:6, 4:6, 2:6
szombaton játszották:
Alekszandar Lazov, Tihomir Grozdanov-Fucsovics Márton, Gödry Levente 2:6, 7:6 (7-3), 6:4, 4:6, 6:1
pénteken játszották:
Dimitar Kuzmanov-Fucsovics Márton 3:6, 1:6, 1:6
Dimitar Kutrovszki-Nagy Péter 4:6, 0:6, 3:6