Vágólapra másolva!
Potocny Marcel mindössze kilenc századdal maradt el a riói olimpiai kvótától a kajak-kenusok londoni olimpiai kvalifikációs szlalom-világbajnokságán. A magyar versenyző a középfutamban a 30. lett, míg a kvótás helyek alapján a 16. pozícióban zárt. Londonban 15 versenyző szerzett riói indulási jogot.

Karnyújtásnyira volt Potocny Marcel a riói olimpiától a kajak-kenusok londoni olimpiai kvalifikációs szlalom-világbajnokságán. A korábbi szlovák válogatott, de az elmúlt években már magyar színekben szereplő sportoló a középfutamban a 30. helyen végzett, de mindössze kilenc század hiányzott ahhoz, hogy a kvótás helyezések tekintetében (egy nemzetből egy versenyző kvalifikál) a 15. pozícióban zárjon.

De nem veszett el semmi, a kontinentális pótkvalifikációt jelentő jövő évi liptószentmiklósi Európa bajnokságon még lesz esélye az indulói hely megszerzésére.

Potocny Marcel Forrás: Kajakkenusport.hu

"Úgy vélem, nekünk, magyaroknak nagy lépést jelent ez a szereplés, hiszen Magyarországon egyelőre nincs háttere ennek a szakágnak. Most azonban ezzel az eredménnyel mi is felkerültünk a sportág térképére.

ebben a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség is rendkívüli módon ösztönöz bennünket" - vélekedett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára.

"Perurena elnök végigkísért a londoni helyszínen, pontról pontra átnéztük, hogy milyen feltételek szükségeltetnek egy budapesti szlalompálya megépítéséhez. Az elnök úr kiemelte, fontosnak tartja, hogy Magyarország ebben a szakágban is bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe.

Mi pedig elmondtuk, hogy a 2024-es budapesti olimpiai pályázat kapcsán az előkészítő anyagban a magyar kormány is komolyan foglalkozik a budapesti szlalompálya létrehozásának lehetőségeivel.

Mindenképpen örülnénk neki, ha ez a projekt megvalósulhatna, hiszen a szlalom szakágban négy számban osztanak érmeket, és mi magyarok, belátható időn belül képesek lennénk felzárkózni a nemzetközi elithez" - tette hozzá.

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség 2012 decemberében adta meg az engedélyt Potocnynak, hogy magyar színekben induljon a nemzetközi viadalokon. Eddig legnagyobb sikerét májusban, a markkleebergi szlalom Európa-bajnokság kajak egyes számában aratta, ahol a 13. helyen zárt.