Tarzant leúszta volna a legszerethetőbb lúzer

Eric Moussambani, úszás
AUSTRALIA, Sydney : Eric Moussambani of Equatorial Guinea dives his men's 100m freestyle heat 19 September 2000 at the International Aquatic Center in Sydney during the Sydney 2000 Olympic Games. Eric Moussambani swam the first 100m freestyle race of his life today, buoyed at the tortuous end by the roar of the crowd at the Olympic pool.
Vágólapra másolva!
Napra pontosan tizenöt éve, 2000. szeptember 19-én 17 ezren szurkoltak az olimpiatörténelem leglassabb úszóversenyzőjének. A sydneyi játékok 100 méteres gyorsúszásában az egyenlítői-guineai Eric Moussanbani a fuldoklás határán szenvedve ért célba, és ezzel hónapokra médiasztárrá vált. Az Angolna becenévvel illetett sportoló állítólag négy évvel később már olyan eredményt is tudott, mint nyolcvan évvel korábban Johnny Weissmüller, edzőként viszont egy tanítványát sem juttatta ki Londonba.

"Ez beszarás, olimpián. Nézz oda, meghal a pasi" – mondta 15 éve a jól ismert felvételen az azóta elhunyt Knézy Jenő. A sokat látott sportriporter is álmélkodva és nevetve bámulta, ahogy 2000. szeptember 19-én egy egyenlítői-guineai, úszni alig-alig tudó sportoló, Eric Moussambani végigszenvedte a 100 méteres gyorsúszást a sydneyi olimpia selejtezőjében.

Csoda, hogy a szerethető lúzerek egyik legismertebb alakjáról még nem született film, nála furább módon még nem jutott ki versenyző a nyári játékokra.

Moussambani egyedül vágott neki a 100 méternek Sydneyben. Már a fejesugrás szöge is egyedi volt Forrás: AFP


Úgy kezdődött, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a fejlődő országok megsegítése jegyében szabadkártyát adott az afrikai szinten gazdagnak számító Egyenlítői-Guineának. Csakhogy az országnak nem volt egyetlen hivatásos úszója sem.

Egyedül jelentkezett, olimpikon lett

2000 egyik áprilisi reggelén a helyi rádió bemondta, hogy aki szeretné magát kipróbálni a nemzeti úszóválogatott tagjaként, az jelentkezzen. Az akkor 22 éves Moussambani a fővárosban, Malabóban hallgatta a felhívást, és jelentkezett. Ugyan sohasem sportolt korábban, úszni se igazán tudott, de egy próbát megért neki az ügy.

Ki is választották. Nem volt nehéz dolga a helyi sportvezetőknek, ugyanis

ő jelentkezett egyedül.

Azonnal az úszóválogatott oszlopos tagja lett, néhány hónap állt a rendelkezésére, hogy felkészüljön a sydneyi olimpiára.

"A felkészülésem rendkívül nehezen alakult, hiszen edzőm sem volt, 50 méteres medencét pedig nem is láttam soha. A hétvégén lementem a folyóhoz vagy a tengerhez, és ott úsztam napi két órát.

– vallotta be utóbb.

Szinte az életéért küzdött, de célba ért Forrás: AFP


"Életemben először 12 évesen próbáltam az úszást, amikor édesanyám szülőfalujában lementem a tengerhez. Medencét 2000. május hatodikán láttam először, a Hotel Urecában, de az is kicsi volt."

Háromnapos út Sydneybe

Sokat nem edzhetett, első medencés élménye után négy hónappal már Sydneyben kellett helytállnia. Nemcsak az úszótáv, már az utazás is hihetetlenül hosszú volt: Malabóból előbb a gaboni fővárosba, Libreville-be repült, onnan Párizsba, Hongkongba, majd Sydney következett. Három nap alatt ért oda a játékokra.

– nyilatkozta Friderikusz Sándor Az én mozim című műsorában.

Az első futamban a tadzsik Farhod Oripovval és a nigeri Karim Baréval került össze, de a hármas versengésből magányos úszás lett, a két rivális ugyanis kiugrott a rajtnál. A szöuli olimpiai bajnok brit Adrian Moorhouse a BBC szakkommentátoraként arra tippelt, az egyenlítői-guineai nem ér célba, de legalábbis a pályákat elválasztó kötélbe kapaszkodva evickél majd végig.

Való igaz, Moussambani már féltávnál teljesen elkészült az erejével, végül a

17 ezer néző fergeteges biztatása közepette, hatalmas szenvedés árán, 1:52.72 perc alatt csapott a célba.

Ez hét másodperccel volt gyengébb Ian Thorpe kétszázon úszott idejénél.

"Nagyon ideges voltam, én ennyi kamerát és nézőt még életemben nem láttam. De emlékszem, hogy úszás közben hallottam a tömeg moraját, és ez extra erőt adott ahhoz, hogy befejezzem a versenyt" – emlékezett vissza.

Angolna és úszó

Az emlékezetes kapálózás után a Times egyik újságírójától, Craig Lordtól az Eric, az angolna becenevet kapta, és világszerte ismertté vált, rengeteg újságban, tévécsatornán adott interjút.

Moussambani, Sydney hőse Forrás: AFP


Malabóban egy transzparenst feszítettek ki az otthonára "Itt lakik Eric, az úszó" felirattal.
Moussambani az olimpia után még indult a perthi világbajnokságon, de már csak 50 méteren.

A formája azonban határozottan javult, hiszen 31.88-at úszott, ezzel négy vetélytársat is megelőzve a 88. helyen végzett.

Weissmüllert is lepipálta volna

A 2004-es athéni játékokra már saját zsebből finanszírozta a felkészülést, amely szomorú véget ért, ugyanis hazája olimpiai bizottsága elkeverte az útlevélfotóját, így akkreditáció hiányában nem szerepelhetett a 2004-es olimpián,

pedig időközben 57 másodperc alá szorította egyéni rekordját.

Ezzel az 1920-as években még világcsúcstartó lehetett volna, többek között a legendás Tarzant, Johnny Weissmüllert is leúszva.

Moussambani kvalitásait azonban edzőként szerette volna kamatoztatni, egy olajtársaságnál végzett munkája mellett heti négy edzést is tartott tanítványainak. Pechjére Londonba csak két atléta jutott ki Egyenlítői-Guinea színeiben, úszó egy sem.