McEnroe is segített New York magyar hercegnőjének

Gálfi Dalma
Budapest, 2015. szeptember 16. Az amerikai nyílt teniszbajnokság junior női versenyének győztese, Gálfi Dalma teniszező a XI. kerületi Park Teniszklubban tartott sajtótájékoztatója után 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Első magyar teniszezőként nyert egyesben a US Openen a 17 éve Gálfi Dalma, aki sikerével világelső lett a junioroknál. Gálfi a juniorversenyek helyett immáron a felnőtt tornákra koncentrál majd, és azt mondja, tudja, milyen utat kell követnie, hogy ne járjon úgy, mint több, korábbi magyar játékos, aki a felnőttek között nem tudta megismételni fiatalkori sikereit.

"A győztesek egyszerűen hajlandóak megtenni azt, amit a vesztesek nem" - a négy Oscar-díjat besöpört Millió dolláros bébi című filmből idézett mondattal indult az első magyar US Open-győztes, Gálfi Dalma sajtótájékoztatója.

Hogy a 17 éves teniszező mit tett meg? Jól kezelte például a kellemetlen helyzeteket, a New York-i túra elején ugyanis egyből egy nehézséggel szembesült, mivel a juniorok számára csak egy nappal a meccs előtt biztosítanak edzéslehetőséget.

McEnroe segített

"Minden követ megmozgattam, nagyjából 70 embert kérdeztem meg, hogy nem tud-e intézkedni. Próbáltam nyugodt maradni, de a végére már nagyon ideges voltam, aztán kiderült, hogy ez a szabály. Végül John McEnroe sietett a segítségünkre, az ő akadémiáján kiváló körülmények között edzhettünk" - nyilatkozta a párosban Roland Garros-győztes Temesvári Andrea, Gálfi Dalma edzője.

A nehézségek ezzel még nem értek véget, Gálfi ugyanis az első fordulóban alaposan megszenvedett az amerikai Alexandra Sanford ellen, aki a döntő játszmában 5:3-ra vezetett ellene.

Még egy korábbról maradt sérüléssel is megbirkózott a US Openen Forrás: AFP/Alex Goodlett

Éreztem, hogy nem fogok kikapni

"Magamnak tettem nehézzé a meccset, nem játszottam jól, de legalább kiküzdöttem a győzelmet. Hogy mi járt a fejemben 3:5-ös állásnál?

Ez egy szenvedős nap volt, de ilyenkor szokott változni a játékom, amikor sikerül kimászni a gödörből. Egy ilyen eset után általában jó formában szoktam lenni, és ez ad egy kis löketet, hogy máskor ne forduljon elő hasonló" - nyilatkozta az Origo kérdésére a 17 éves Gálfi.

Mivel második kiemeltként indult az év utolsó Grand Slam tornáján, azt gondolhatnánk, hogy emiatt nagy volt rajta a nyomás, de erre azt mondta, hogy abszolút nem érzett ilyet, próbálta élvezni a játékot, mert tudta, hogy juniorként ez lesz az utolsó US Opene. Amit sikerült is emlékezetessé tenni, mivel a nyögvenyelős első forduló után tényleg jó formába lendült, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a tornagyőzelemig vezető következő öt meccsen még játszmát sem vesztett.

A hat meccsből ötször szettet sem vesztett Forrás: AFP/Alex Goodlett

És akkor gratulált Navratilova, Becker és Edberg

A legemlékezetesebbnek némileg meglepő módon, nem a győztes finálét tartja, hanem a negyeddöntőt, amelyben 7:6, 6:1-re verte az orosz Szofija Zsukot. Persze egyből megértjük a választását, ha tudjuk, hogy a negyeddöntő után több nagy játékos is személyesen gratulált neki, és azt mondták, olyan meccset játszott, amelyre egy felnőtt tornán is elismerően csettintenének.

Hírességek elismerésében az amerikai Sofia Kenin elleni, 7:5, 6:4-re megnyert döntő után sem volt hiány, Temesvári korábbi párospartnere,

Martina Navratilova mellett két másik legenda, két hatszoros GS-győztes Boris Becker, valamint Stefan Edberg is személyesen gratulált Dalmának.

Becker és Edberg korábban egymással vívott hatalmas meccseket, most pedig tanítványaik találkozóin néznek szembe egymással, a német ugyanis Novak Djokovicnak, míg a svéd Roger Federernek az edzője. Éppen ők ketten játszották a US Open férfi döntőjét, amelyet négy szettben nyert meg a világelső Djokovic.

Párosban együtt nyertek, de óriási a rivalizálás

Apropó, világelső. A junior lányok világelsőjét Gálfi Dalmának hívják, vagyis a győzelemmel két legyet ütött egy csapásra.

- mondta erről. Gálfi párosban is érdekelt volt a New York-i versenyen, azzal a Stollár Fannyval indult, akivel Wimbledonban győzni tudtak, ezúttal azonban a második körben búcsúztak. "Nincs mit szépíteni rajta, nagyon rosszul játszottam, így alakult" - elemzett önkritikusan.

Nem sok idő van pihenni és ünnepelni, nemsokára Ausztráliába utazik Forrás: MTI/Illyés Tibor

Stollár szintén jól szerepelt egyesben, az elődöntőben búcsúzott Kenin ellen, vagyis nem sok hiányzott ahhoz, hogy magyar házidöntőt rendezzenek New Yorkban. "Fannyval nem tudtuk a helyszínen nézni egymás meccseit, úgyhogy maradt a tévé. Szurkoltunk egymásnak, de nem nagyon beszéltünk arról, hogy mi lenne, ha egymással játszanánk a döntőt. Azt tudni kell, hogy bár jóban vagyunk, mindig is nagy volt köztünk a rivalizálás, és biztos nehéz lett volna vele döntőzni, mert hasonló tudású játékosok vagyunk".

Szeretné többre vinni, mint Szávayék

A magyar játékosok közül korábban Kapros Anikó (2000, Australian Open), Szávay Ágnes (2005, Roland Garros), és Fucsovics Márton (2010, Wimbledon) győzött Grand Slam-tornán a junioroknál

, vagyis Gálfi mostani sikerével mind a négy nagy versenyen volt már magyar győztes. Kapros és Szávay esetében a szakma és a szurkolók is abban bíztak, hogy felnőttként is hasonlóan sikeresek lehetnek, és bár kettőjük közül utóbbi volt US Open-negyeddöntős, világranglista-13., és nyert öt WTA-tornát, talán benne is maradt hiányérzet a karrierjével kapcsolatban.

"Az ő pályafutásuk nekem is tanulságul szolgálhat, tudom, hogy milyen irányba érdemes menni. Ők is elértek nagyon jó eredményeket, nekem pedig az a célom, hogy még többre vigyem, mint ők. De konkrét terveket azért még nem dolgoztunk ki" - mondta Gálfi, és erre rímelnek Temesvári szavai is, aki hozzátette, Dalma hamar megértette, hogy sehova nem sietnek.

Év végére a legjobb 300-ba szeretne kerülni

"A US Open is megmutatta, nagyon sok ideje van, hogy nagyon jó teniszező váljon belőle, hiszen New Yorkban most a 33 éves olasz Pennetta győzött a nőknél. Az nagy pozitívum, hogy ilyen fiatalon komoly eredményei vannak, hogy folyamatosan fejlődik. Egy ilyen nagy siker, mint a mostani sokat segít olyankor, amikor jönnek a szürke hétköznapok, vagy a nehezebb meccsek.

- magyarázta Temesvári, aki szerint Gálfi aranyosan kezeli, hogy saját korosztályában sikereket ért el, és szerinte nem kell attól félni, hogy elszállna.

Gálfi jelenleg 442. a világranglistán, és nincs sok ideje kiélvezni a mostani sikerét, mivel nemsokára utazik Ausztráliába, ahol egy 15, és 25 ezer dollár összdíjazású versenyen indul. "Pontokat gyűjteni megyek, az a cél, hogy év végére a legjobb 300 körül legyek a világranglistán. Arra egyelőre nem szeretnék tippelni, hogy meddig juthatok, de abban bízom, hogy két-három év alatt bekerülhetek az első százba" - mondta Gálfi, akit azért az utcájában megünnepeltek, 50-60 ember gyűlt össze, és egy molinón a US Open Hercegnője felirat köszöntette a bajnokit.

Temesvári Andrea korábbi játékosként hasznos tanácsokkal tudja ellátni Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem hiányzik a szórakozás

Tisztában van vele, hogy idő kell majd ahhoz, hogy belerázódjon a felnőtt teniszbe, amelyben a legnagyobb különbség szerinte, hogy mentálisan sokkal edzettebbek azok, akik már évek óta részesei a nagy körforgásnak. Azt is meg kell szoknia, hogy sokkal jobban szem előtt lesz, most kicsit sokkolta a nagy médiaérdeklődés, ami a US Open-győzelem hozadéka volt, ezért is jött az ötlet, hogy sajtótájékoztatón meséljen az élményekről, mert az neki is egyszerűbb volt, mintha egyesével reagált volna az összes megkeresésre.

Nem egy olyan játékosról hallottunk már - André Agassi például le is írta az önéletrajzi könyvében -, aki egészen fiatalon kezdte a teniszt, és aztán egész egyszerűen belefásult abban, hogy folyamatosan tornáról tornára járt, és nem volt lehetősége ugyanazt az életet élnie, mint a korabeli fiataloknak.

Gálfi Dalma Forrás: AFP

Gálfi azt mondja, a tenisznek él, és bár eszébe szokott jutni, hogy a többiek mit csinálnak, nem szokott rátörni, hogy életmódot változtasson. "Egyszer elmentem egy szórakozóhelyre, és jól is éreztem magam, de arra nem vágyom, hogy rendszeresen járjak. Van azért lehetőségem kikapcsolódni, a barátokkal el szoktam járni vacsorázni vagy moziba".

Temesvári, a pótanya

Gálfi profi stábbal készül, és sportpszichológushoz is jár, de azt mondja, nagyon sokat számít, hogy Temesvári az edzője, aki korábbi teniszezőként pontosan elég tapasztalatot szerzett, amiket most átad tanítványának. „Olyan, mint egy pótanya, mindent meg lehet vele beszélni. Sokat segít abban, hogy viselkedjek a pályán, és azon kívül, és a tapasztalata tényleg aranyat ér.”

Persze a pályán már ritkán tud segíteni az edző, de az első nagy lépést már megtette Gálfi Dalma, hogy nagy játékos lehessen, drukkoljunk neki, hogy a folytatásban is boldoguljon, és ne darálja be a profi sport sokszor kegyetlen világa.