Egy király, aki csak önmagát hibáztatja

Rafael Nadal, tenisz
UNITED STATES, New York : NEW YORK, NY - SEPTEMBER 04: Rafael Nadal of Spain reacts against Fabio Fognini of Italy on Day Five of the 2015 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 4, 2015 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Streeter Lecka/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
24 éves korára mindent elért, négy évre rá minden Roland Garros-rekordot megdöntött, az elmúlt másfél évben viszont Grand Slam-torna elődöntőjéig sem jutott el Rafael Nadal. A spanyolok világklasszis versenyzője azonban nem adná fel, ő még hisz abban, hogy 2016-ban lesz még keresnivalója komoly tenisztornán. Az edzőjét sohasem cserélné le, tudja, hogy önbizalomra van szüksége, és bár látja a hibáit, nehezen tudja korrigálni őket.

"Rafael Nadal kiesése nagy veszteség a sportágnak és a szurkolóknak egyaránt” – írta Bill Dwyre, a Los Angeles Times szakírója azután, hogy a 14-szeres Grand Slam-győztes spanyol teniszezőnek az amerikai nyílt teniszbajnokságon sem sikerült az áttörés.

A nyolcadik helyen kiemelt teniszező a nyolcaddöntőig sem jutott el a US Openen, a 2010-es és 2013-as bajnok öt játszmában szenvedett vereséget az olasz Fabio Fogninitől.

A 2014-es Roland Garros óta, azaz másfél éve komoly trófeának a közelébe sem kerülő

teniszező szerint nincs nagy baj. Ugyanazzal a stábbal, ugyanolyan lelkesedéssel majd 2016-ban megmutatja, mit tud. De vajon lesz-e még a csúcson Nadal valaha, vagy elmondhatjuk, hogy egy korszak véget ért?

Nadal kétszettes előny után esett ki a US Openen Forrás: AFP/Getty Images/Streeter Lecka


Nadal 15 évesen és 10 hónaposan már ATP-meccset játszott, 2004-ben, 18 évesen Aucklandben döntős volt, Sopotban pedig tornát is nyert. 2005-ben aztán Costa Do Sauipe, Acapulco, Monte Carlo, Barcelona és Róma után már abszolút esélyesnek számított a Roland Garroson is, amit első nekifutásra, három szett elvesztésével meg is nyert, a döntőben Mariano Puertát verte.

Kilenc év alatt egyszer kapott ki

Ezzel egy bámulatos sorozat vette kezdetét a Roland Garroson, a tavalyi, kilencedik sikeréig mindössze egy embernek sikerült legyőznie – 2009-ben a nyolcaddöntőben a svéd Robin Söderling verte 2:6,7:6, 4:6, 6:7-re –, de idén ez a nimbusz is odalett, miután a negyeddöntőben Novak Djokovic három szettben (7:5, 6:3, 6:1) könnyedén kiejtette.

2010-re, 24 éves korára már elért abba a magasságba, mint Andre Agassi, az Open-érában ugyanis kettejüknek sikerült a Golden Grand Slam:

pályafutásuk során mind a négy kiemelt tornán győztek, és még olimpiai aranyat is szereztek.

De ha csak a karrier Grand Slamet nézzük, akkor rajtuk kívül erre csak a legendás ausztrál Rod Laver, illetve Roger Federer volt képes.

Párizsban persze még sokáig ő marad az utolérhetetlen teniszisten: 1891 óta a legtöbb Garrost nyerte (Max Decugis csak nyolcig jutott 1903 és 1914 között), ráadásul 2010-2014 között zsinórban ötször hódította el a trófeát (Paul Aymé 1897-1900 között csak négyszer).

Valami eltörött

A tavalyi Roland Garros óta azonban valami nem működik, a wimbledoni nyolcaddöntős vereség után a US Openen nem is indult el. Először csuklósérüléssel, majd vakbélgyulladással bajlódott, kúráltatta hátproblémáit, és bár úgy tűnt, egészségesen tér vissza, az igazi nagy sikerek elkerülték 2015-ben.

Nadal még mindig tud örülni a pontoknak Forrás: AFP/Don Emmert


„Amikor sérülés után visszatérek, minden alkalommal más és más érzések kerítenek a hatalmukba.

– nyilatkozta még januárban.

Nadal játékstílusa, az ellenfél állandó nyomás alatt tartása, a sok mozgással és pörgéssel járó erőtenisz fizikailag és mentálisan is nagyon sokat kivesz belőle. Egy-egy kihagyás után minden téren fel kell építenie magát ismét.

Nagybátyja és edzője, Toni Nadal szerint erre csak a legnagyobbak képesek. „Már Rafa gyerekkorában elkezdtem azon dolgozni, hogy az agya felfogja, mentálisan mindig erősnek kell lennie.

Azaz ha fejben nem vagy topon, akkor a sérülésből is nehezebb felépülni” – magyarázta egyszer.

Nem véletlen, hogy New Yorkban Fognini azt mondta a meccsükről:

Nadal idén már csak négyszer volt döntős – persze ez csak önmagához képest kevés –, a madridi vereség mellett Hamburgban, Stuttgartban és Buenos Airesben nem talált legyőzőre. Melbourne-ben és a Roland Garroson negyeddöntőig jutott, előbbin Tomás Berdych győzte le, Wimbledonban meg a második körben a német Dustin Brown.

Sohasem váltana edzőt

A mostani veresége azért is kínos, mert Nadal pályafutása során először veszített kétszettes előnyről meccset Grand Slam-tornán.

2004 óta először zárt olyan szezont, amelyben egyetlen Grand Slam-címet sem tudott szerezni.

„Az, hogy idén annyi év után először nem nyertem GS-tornát, csak egyet jelenthet: az elmúlt tíz évben elképesztően jól játszottam. De most sem azért kaptam ki, mert Fognini legyőzött, hanem azért, mert én veszítettem. Nagy különbség” – mondta Nadal önérzetesen. Arra a felvetésre, hogy az ellenfél kétszer annyi nyerőt ütött, csak annyit mondott: „Kicsit lassabb vagyok.”

Sarapova kiállt mellette Forrás: AFP/Miguel Medina

De folytatom a harcot a szezon végéig, hogy pozitív érzéssel és javulással zárjam. Azt hiszem, ez jó alap lehet a következő szezonra” – tette hozzá, jelezve, hogy neki ne beszéljen senki korszakvégről.

Sarapova: Több tiszteletet!

Miután a US Open Twitter-oldala azt írta, hogy tíz év után ez az első szezon, amikor Rafa Nadal nem nyer Grand Slam-trófeát, Marija Sarapova a spanyol védelmére kelt. Legalábbis a #respect (tisztelet) hashtaggel megtoldott válaszüzenetében azt írta saját oldalán: "Sokkal megfelelőbb főcím lett volna, ha azt írják: tíz éven át mindig nyert Grand Slam-címet!"


Az edzőváltásról azonban hallani sem akar.

„Töretlenül hiszek abban a csapatban, amelynek a csodálatos karrieremet és a 14 Grand Slam-címemet köszönhetem. Sokat dolgozunk, hogy megtaláljuk a helyes utat, azt hiszem, most is azon járunk. Nem tudom, mit hoz a jövő, de ha változtatnom kell, akkor nem a körülöttem lévő embereket fogom lecserélni. Ha ismét lesz önbizalmam, és képes leszek úgy megütni a labdát, ahogy szeretném, akkor nem lesz baj.

Egyesek szerint az egyre gyakoribb sérülések azt jelzik, hogy egyedi játékstílusával Nadal tönkretette a saját testét.

Márpedig ha fizikálisan nincsen rendben, akkor a harcias játékstílusa nem dominálhat.

Az, hogy ilyen problémákkal küzdve még idén is nyert néhány tornát, és januártól kezdve jelentősen javult a játéka, azt jelzi, hogy leírni nem szabad még. De tényleg elképzelhető, hogy sohasem jut már vissza a csúcsra.

„Az elme a legfontosabb. Ha az erős, akkor a test is erős” Forrás: AFP/Don Emmert


Pedig a mostani US Opent látva nem csak a huszonéveseké a világ: a negyeddöntőbe négy 30 év feletti játékos is bekerült (Roger Federer, Feliciano Lopez, Jo-Wilfried Tsonga, Stan Wawrinka). Az amerikai nyílt teniszbajnokságon ilyenre 1982 óta nem volt példa, akkor a a legjobb nyolc között Jimmy Connors, Tom Gullikson, Guillermo Vilas és Kim Warwick képviselte a harminc év felettieket.