Vágólapra másolva!
Szombaton a mexikói Cozumelben folytatódik a nyíltvízi úszók Világkupa-sorozata. A nők 10 kilométeres olimpiai számában hárman képviselik a magyar színeket: a londoni győztes Risztov Éva mellett Olasz Anna, a tavalyi berlini Európa-bajnokság 25 kilométeres versenyének ezüstérmese, valamint Kiss Nikoletta, a 2014-es balatonfüredi junior világbajnokság aranyérmese is indul.

Erősebb triót aligha nevezhetett volna be Gellért Gábor, a nyíltvízi úszóválogatott szövetségi kapitánya. Cozumel a kazanyi világbajnoki részvételre pályázó magyar hosszútávúszó nők első válogatója, amelyet június 20-án a balatonfüredi, egy héttel később pedig a portugáliai Setúbalban megrendezésre kerülő futam követ.

"Nem a legjobb híreket kaptuk Mexikóból, ahol orkánszerű szél fúj, és nagyon erős a hullámzás a versenypályán. Néhány napja Olasz Anna az új-kaledóniai Noumeában már megtapasztalhatta, hogy milyen feladatot megbirkózni a kétméteres hullámokkal. Ő akkor élete legnehezebb pályáját teljesítve a második helyen ért a célba. Könnyen lehet, hogy a mezőny tagjaira a mexikói vizeken is betyár nehéz tíz kilométer vár" - mondta Gellért a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Olasz Anna Forrás: Gellért Gábor

"Risztov, Olasz és Kiss eddig csak egy versenyen indult együtt, a tavalyi portugál nyílt bajnokságon, ahol Kiss Nikoletta azért nem ért a célba, mert fél távnál tönkrement az úszószemüvege" - tette hozzá Gellért, aki legalább két magyart az első tíz közé vár.

Tanult a fejrúgásból

Kiss Nikoletta még csak a második felnőtt Világkupa-versenyére készül. Márciusi premierje sokkoló erejű emléket hagyott benne. Ő volt az, akit a kínai Jen Sze-csü Abu-Dzabiban a hajrá felé közeledve egy kíméletlen, és véletlenként aligha értékelhető fejbe rúgással teljesen kikészített. Annyira, hogy félig ájultan motoros hajóval kellett kimenteni a vízből.

"Gyorsan megtanultam, hogy a felnőtt versenyek kőkemények, a túlságosan harcias amazonokkal nem szabad ujjat húzni" - nyilatkozta az UTE junior világbajnoka az incidens után.

Risztov Éva Forrás: AFP/Martin Bernetti

Risztov jó irányba halad

Risztovnak viszont a tavalyi berlini Európa-bajnokság óta most következik az első 10 kilométeres próbatétele. A 2014-es Eb-n az olimpiára emlékeztető szédületes hajrájának köszönhetően ezüstérem volt a jutalma. "Kovács Ritával, az edzőmmel alaposan átalakítottuk a felkészülésemet, és most mind a ketten úgy látjuk, hogy jó irányba haladunk. A befektetett munka hatékonyságáról és megtérüléséről viszont csak a kazanyi világbajnokságon győződhetünk meg" - jelentette ki.

A mexikói versenyen a férfiak között is lesz magyar, Gyurta Gergely személyében.