Vágólapra másolva!
Új, sportágspecifikus átigazolási szabályzat megfogalmazását szeretné elérni Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. Szerinte a nevelőegyesületeket védeni kell, hogy a sportapukák és anyukák ne vihessék el csak úgy gyermekeiket másik műhelybe.

2014 legeredményesebb hazai sportágában, az úszásban új és egyre szembetűnőbb jelenség a sportolók klub- és edzőváltása. Olimpián is szerepelt válogatott versenyzők, világ- és Európa-bajnokok mellett folyamatosan növekedik azoknak a korosztályos reménységeknek a száma, akik mostanában álltak tovább, és új környezetben igyekeznek boldogulni.

Olyanokról van szó, akik csak szülői beleegyezéssel választhatnak, illetve válthatnak klubot, ezt viszont egy ideig akár évente is megtehetik. Kiss László szövetségi kapitány úgy véli, hogy mielőbb változtatni kell az átigazolás jelenlegi szabályzatán, illetve úszásra szabott új előírásokat megfogalmazni.

Kiss László változtatna Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Mindenképpen különbséget kell tenni a már befutott, tehát hivatásosnak számító versenyzők, valamint a szüleik oltalmát élvező, illetve a sportapukák és anyukák elhatározása szerint cselekvő ifjú sportolóink között. Előbbieket, ha menni akarnak, a szerződésük lejárta után semmi és senki sem tarthatja vissza, röghöz kötöttségre tehát nem lehet panasz. Itt csak azt érdemes boncolgatni, hogy a szakítást az edző és a versenyző közötti kapcsolat elszürkülése vagy megromlása, a csodavárás, esetleg a magasabb fizetés, vagy a jobb edzés lehetőségek váltották-e ki. Utóbbiakkal merőben más a helyzet. Amíg kicsik, jobbat remélve akár évente is hátat fordíthatnak az edzőjüknek, és még az is megkönnyíti a dolgukat, és persze a szülőkét is, hogy átigazolni évente két alkalommal, januárban és szeptemberben is lehet" - nyilatkozta a kapitány a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

A sportágba áramló és tetemesnek számító állami támogatásának is köszönhetően már nem csupán arról van szó, hogy az egyik nevelőegyesület elveszít egy ifjú reménységet, aki aztán egy másiknak hozza a dicsőségeket. Ahol a tehetség és a jó helyezés, ott a pénz, így aztán a klubok komoly támogatástól is eleshetnek.

Kiss László és Hosszú Katinka Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Nehéz eligazodni az átigazolások sűrűjében, de a kárvallott műhelyek vezetői mind gyakrabban panaszkodnak arra, hogy a versenyzőiket elcsábították. Akiknek a felhozásába nagyok sok energiát fektettek. Egy olyan sportágban dolgozunk, ahol a 14-15 éves úszók már évekkel ezelőtt is világraszóló eredményeket értek el. Ahogy 1988-ban Szöulban kis tiniként Egerszegi Krisztina, majd 2004-ben Athénban Gyurta Dániel" - tette hozzá Kiss László.

Szerinte amikor már a 11-12 éves kislányok is elképesztő eredményekkel bizonygatják, hogy belőlük is nagy bajnok lehet, egyszerre csak a nevelőegyesületek védelmének kérdését is vizsgálni kell.

"A tendencia összefüggésbe hozható azzal is, hogy a nagyszerű sportágfejlesztő programjainknak köszönhetően látványosan gyarapodik a kis úszók száma, miközben egyre csak élesedik a versengés a műhelyek között. De sajnos nem csak élesedik, hanem azzal is fenyeget, hogy néhány tehetség vándormadárrá válhat. Megoldást és védelmet jelentene a sportág specifikus átigazolási szabályzat megfogalmazása, ami azt is figyelembe veszi, hogy - más versenysportokkal ellentétben - nálunk olykor már a 14 éven aluliak is egészen kimagasló értékeket képviselnek. Nem csupán sportszakmai, hanem gazdasági szempontból is" - hangsúlyozta Kiss László szövetségi kapitány.