Vágólapra másolva!
Halász Bencének centik hiányoztak, hogy ifjúsági olimpiai bajnok legyen, a roppant tehetséges fiatal kalapácsvetőnek kész tervei vannak a következő időszakra. Új korcsoportja után már az U23-as viadalokra tekint, de nem lesz csalódott, ha csak a 2020-as olimpián villanthatja meg magát először. 

Szerencsésnek mondhatja magát Halász Bence, a szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője, mert Pars Krisztián klub- és edzőtársa lehet, ráadásul ugyannak a mesternek a tanácsait hallgathatja, aki a példaképét Londonban olimpiai győzelemhez segítette. Tavaly nem sok – egészen pontosan 75 centiméter – hiányzott ahhoz, hogy Nankingban, az ifjúságiak nyári játékain ő is olimpiai bajnok lehessen, de a döntőhöz érkezve már képtelen volt uralkodni az idegei felett.

"Voltak jó momentumaim a döntőben, de mégis úgy maradt meg bennem az a verseny, hogy elpackáztam egy vissza nem térő nagy lehetőséget. Ez volt az első, egyben az utolsó ifjúsági olimpián, ahová a bakui selejtezőn 87.16 méteres dobással, korosztályos világelső eredménnyel kvalifikáltam magamat. Nankingra viszont elpárolgott a magabiztosság belőlem, talán mert túl sokáig kellett várnom a színrelépésemre, vagy egyszerűen azért, mert a játékok hatalmas forgatagában egy kicsit elveszettnek éreztem magamat."

"Ma is bosszant, hogy a selejtezős 83.68-as legjobbammal aranyérmes lehetettem volna, de a döntőben, akármennyire is igyekeztem, már csak 81.90-et tudtam kihozni magamból. Remélem, hogy ezzel egyszer és mindenkorra megfizettem a tanulópénzt.” – nyilatkozta Halász Bence a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Tehetség és szorgalom

Edzői, Németh Zsolt és László – az elhunyt „dobópápa” Németh Pál fiai - szerint Bence a nagy tehetségek között is a legnagyobbak közé tartozik, adottságaival párosuló szorgalma és fogékonysága gyorsan kárpótolhatja a tavaly kihagyott lehetőségért. Legutóbb, a dél-afrikai edzőtáborban is megszállottként edzett.

Pars kihívója lenne Halász Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Fantasztikus, hogy a nyáriasan kellemes időjárás milyen jó hatással volt rám. Néhány hét alatt meglepően sokat javult a technikám és nagyokat is dobtam. Jó, hogy most is ott volt a közelemben Pars Krisztián, aki mindig tud valami hasznosat mondani, ha elakadok. Az edzőim továbbra is nagyon szigorúak velem, de nem is bánom: így legalább érzem, hogy figyelnek rám.”

Augusztusban lesz 18 éves, de erőben a nála jóval idősebbekkel is kezdi felvenni a versenyt. Büszkén mondja, hogy 210 kilós súllyal a vállán végzi a guggolásokat, és egyre inkább felkészültnek érzi magát arra, hogy az ifjúságiak mezőnyétől elbúcsúzva juniorként is a világ legjobbjai közé dobja magát.

Előbb junior, aztán U23-as

"Idén, a svédországi junior Európa-bajnokságon megelégednék egy dobogós helyezéssel is, jövőre viszont, beérve az új korosztályomba, a világbajnoki arany megszerzése a nem titkolt célom. Újabb egy év elteltével a 23 éven aluliak versenyei várnak rám, ahol már felnőtt kalapáccsal, a 7.26 kilós szerrel kell versenyezni. Vannak már élményeim azzal, és a koromhoz képest egész jó eredményeim is."

"A tavalyi legjobbam 68.55 méter, amire idén 6-7 métert szeretnék rátenni. Azzal még a felnőtt válogatottság és a pekingi világbajnokság is elérhetővé válhatna a számomra, de nem álmodozok, és nem is akarok betarthatatlan fogadalmakat tenni. Történhetnek csodák velem, de én akkor sem leszek csalódott, ha az első olimpiámra csak 2020-ban jutok el. Tokióban történhet meg, hogy én lehetek – ha addig kitart – Pars Krisztián egyik kihívója, és ez már önmagában is hatalmas motivációt jelent a számomra.”