Cselgáncs-világbajnokságot rendezhet Budapest

Moravetz Ferenc
Moravetz Ferenc (k), a barcelonai sikerkapitány
Vágólapra másolva!
Budapest adhat otthont a 2017-es cselgáncs-világbajnokságnak, amelynek megrendezésére és a hozzá kapcsolódó kongresszus lebonyolítására a kormány kétmilliárd forintos garanciát vállalt.

Ezt Simicskó István sportért felelős államtitkár jelentette be egy keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az egyéni és csapat-vb megrendezésének jogdíja 1,3 milliárd forint, az esemény teljes költsége pedig csaknem kétmilliárd forint, amelyet a kormány 2015 és 2017 között a költségvetésből biztosít a Magyar Judo Szövetségnek (MJSZ). A rendezés akkor válik biztossá, ha Orbán Viktor miniszterelnök és Marius L. Vizer, az IJF elnöke aláírja az együttműködési és szervezési szerződést.

Kétmilliárdba kerül a rendezés

Simicskó István a részletekről annyit árult el, hogy a kormány 2015-ben és 2016-ban két-két millió, 2017-ben pedig egymillió amerikai dollárnak megfelelő összeget bocsát majd a hazai szövetség rendelkezésére. Ezt a pénzt a nemzetközi szövetségnek kell kifizetni a jogdíjakért és a licencért. Az államtitkár szerint a teljes rendezési költség közel kétmilliárd forint lesz, a végleges összeg függ majd a televíziós jogdíjaktól, valamint attól, hogy a Papp László Budapest Sportarénát milyen áron sikerül lekötni a vb idejére.

A 2017-es világbajnokság kitűnő alkalom lenne arra is, hogy a magyar dzsúdó londoni hősei, Ungvári Miklós és Csernoviczki Éva, valamint a közelmúltban visszatért Mészáros Anett még egy utolsó alkalommal rangos nemzetközi versenyen mutathassák meg magukat a hazai közönségnek.

Jó lobbilehetőség az olimpiára

Tóth László, az MJSZ elnöke azt is kiemelte, hogy a 2017 augusztusában sorra kerülő cselgáncs-vb lehet az utolsó lobbilehetőség a 2024-es budapesti olimpiarendezésre, mivel annak helyszínéről egy hónappal később döntenek majd.

Moravetz Ferenc (k), a barcelonai sikerkapitány Forrás: Kjc.hu


Tóth László a sajtótájékoztató keretében megemlékezett a magyar dzsúdó legendás alakjáról, a vasárnap 77 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Moravetz Ferencről, aki a barcelonai olimpiai sikerek idején a magyar válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett.