Vágólapra másolva!
Dusev-Janics Natasa a saját költségén fél évig Mexikóban készül a férjével. A 32 éves olimpiai bajnok kajakos fájlalja, hogy a gerincműtétje után kevesen látogatták meg a kórházban. Nem tartja a kapcsolatot a magyar szövetséggel, de reméli, hogy így is bekerül a világbajnoki csapatba, végső célja pedig, hogy eljusson a riói olimpiára.

Megkövült a meglepetéstől a háromszoros olimpiai bajnok Dusev-Janics Natasa, amikor néhány nappal ezelőtt Mexikóban arról értesült, hogy a Magyarországról hozzá is eljutott kósza hírek szerint nemcsak a kajakozással foglalkozik, hanem – a férjének besegítve – az edzői szakmát is elkezdte kóstolgatni.

Egyeseknek csak a pletykákra van idejük

"Ebből egy szó sem igaz. Az igazság az, hogy teljes gőzzel készülök az idei válogatókra, és nagyon bízom abban, hogy már az első szegedi versenyen pozitív meglepetéssel szolgálhatok. Megszoktam, hogy az emberek pletykálnak rólam, és ez már akkor is így volt, amikor még nem voltam ismert személy. A keverés igazából csak öt percig szokott kihozni a sodromból, utána mindig képes vagyok magam mögött hagyni a bosszúságot. Bezzeg, amikor a kórházban feküdtem, a családtagjaimon és az igazi barátaimon kívül senki sem jött el meglátogatni, pedig Budán, és nem egy eldugott távoli helyen műtöttek. Úgy látszik, hogy egyeseknek csak a pletykákra van idejük" – mondta a Telekom Sporthír Szolgálatnak Dusev-Janics Natasa.

Kislányával és férjével költözött Mexikóba Forrás: Facebook/Douchev-Janics Natasa

Saját költségen készül Közép-Amerikában

Egy tavalyi budapesti sajtótájékoztatón a szövetség illetékesei közül senki sem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy ki vállalkozhatott a több hónapos mexikói tartózkodás finanszírozására, most viszont erre is fény derült.

"A repülőjegyemet a mexikói szövetség fizette ki, mert meghívtak egy edzői konferenciára, ahol versenyzőként számoltam be a sportolói pályafutásom eseményeiről. Azóta minden kiadás a saját költségem terhére megy. Nem először költök magamra, mert soha nem sajnáltam a pénzt a felkészülésem jó feltételeinek megteremtésére. Másfelől a jó befektetések szinte mindig meg is térülnek. Az ember egyébként is szívesen ad ki pénzt arra, amit nagyon szeret. A férjemnek viszont állása van itt, és úgy látszik, hogy jó döntést hozott, mert a versenyzői máris sokat fejlődtek. Velem is nagyon lelkesen foglalkozik, kezdünk belejönni a szerepünkbe. A munka közben ő csak egy edző a számomra, de ha már otthon vagyunk, akkor a férjemet is visszakapom."

Remek formában van Forrás: Facebook/Douchev-Janics Natasa

Fél év itt, fél ott

A 32 éves kajakos gerincműtétje és a vártnál hosszabb gyógyulása miatt döntöttek úgy, hogy feladják az egész 2014-es versenyévadot, és körülbelül ugyanakkor jutottak arra az elhatározásra, hogy Mexikóban készülnek majd.

„Tavaly szeptemberben érkeztünk Mexikóba, és áprilisig maradunk" – folytatta a szegedi éveinek lezárása után Győrben lehetőséget kapott tizenkilencszeres világbajnoknő. "Hazaköltözésünk után Győrben és Szolnokon fogok edzeni, aztán remélhetőleg bekerülök a világbajnokságon részt vevő csapatba. Októberben mennénk vissza Mexikóba, és szerintem nagyon jó lenne, ha minden évben hat hónapot ott és ugyanannyit Magyarországon tölthetnénk. Már csak azért is, mert ki nem állhatom a téli hideget."

Utálja a telet, Mexikóban boldog Forrás: Forrás: Facebook/Douchev-Janics Natasa

Úgy hajtok, mint egy megszállott

Janics a sportolói életét még nem kapta vissza, és egyre jobban hiányoznak neki a versenyek. "Kezdem már nagyon unni, hogy minden edzést egy másik követ, és azután is csak ugyanaz következik. Néha edzés közben próbálom áthelyezni magamat egy verseny szereplői közé, és akkor úgy hajtok, mint egy megszállott."

Nem tartja a kapcsolatot a magyar szövetséggel, és úgy gondolja, hogy egyelőre a válogatott vezetőedzőjével sincs megbeszélnivalója. Fel sem merül benne az a kérdés, hogy kimaradhat-e az életéből az idei világbajnokság, de ha mégis így történne, arra is megvan a válasza.

Kovács Katival mindent megnyert – hiányzik neki a versenyzés Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Nem az esélyeimmel foglalkozom, hanem a munkával, amiben mindig is a legjobban bíztam. Ha lemaradnék a milánói világbajnokságról, akkor még erősebb lesz bennem a bizonyítási vágy. Nem fogok megtörni, és nem is fogok leállni. Jó erőben vagyok, jól megyek a vízen, mi másért is csinálnám az egészet, mint a riói olimpiáért?" – mondta a háromszoros olimpiai bajnok kajakos.