Meghalt Fritz Sdunek, Kokó és Erdei edzője

- VERTICAL
Fritz Sdunek coach of Vitali Klitschko arrives for the premiere of the film "Klitschko" on Ukrainian world champion boxers Vitali and Wladimir Klitschko in the western German city of Essen on June 14, 2011. The film is set to open on June 16, 2011 in the German cinemas. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Meghalt Fritz Sdunek bokszedző, aki profi világbajnokot nevelt Kovács Istvánból, Erdei Zsoltból és Balzsay Károlyból is. Kokó elsősorban egy nagyon közeli barátot veszített el a német edző személyében. 
A világ egyik legjobb bokszedzője volt Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A 67 éves szakember a Kanári-szigeteken kapott infarktust, majd hiába szállították egy hamburgi kórházba, nem tudták megmenteni az életét.

Sdunek volt az edzője az Universumnál a Klicsko testvéreknek, Dariusz Michalczewskinek, Felix Sturmnak, Juan Carlos Gomeznek, Artur Grigorjannak és Ralf Rocchigianinak is, mindannyian világbajnokok. Sdunek 2008-ban sikeres szívműtéten esett át, tehát korábban már volt gondja a szívével.

"Én elsősorban egy nagyon jó, közeli barátot veszítettem el a személyében, még ha szakmailag is nagyra tartottam Fritzet - mondta az Origónak Kovácsi Kokó István. "Még ha (Szántó) Öcsi bácsit is tartom a nevelőedzőmnek, Fritznek is rengeteget köszönhetek, a mi kapcsolatunk bőven túlmutatott az edző-tanítvány vonalon, és úgy gondolom, ez nem csak az én esetemben volt így, hanem a többi magyar ökölvívóval is. A német-magyar barátság fontos alakja volt."

Kokó elmondta, még olyan is előfordult, hogy a közös munkaadójuk érdeke ellenében is kiállt érte Sdunek. "2001 decemberében hívást kaptam az Univerzumtól, hogy január közepén Eb-címmeccsen léphetnék pályára, de nekem egyből volt egy olyan érzésem, hogy ez nem egy nekem szóló lehetőség, hanem inkább úgy voltak vele a németek, "vagy húz a csikó, vagy meghal". Felhívtam Fritzet, aki némileg szembemenve saját munkaadójának elmondta, hogy helyes a megérzésem a meccset illetően."

Minden idők egyik legeredményesebb magyar ökölvívója hozzátette, nemcsak a német, de a magyar ökölvívást is nagy veszteség érte Fritz Sdunek halálával.