Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka idén 68 Világkupa-érmet, három Eb-aranyat, majd megválasztották a világ legjobb úszónőjének, mire elhódított még négy vb-aranyat. Mégsem pihen, péntektől Szentpéterváron, karácsonykor Baján, szilveszterkor pedig Réunionban fog úszni. Reméli, hogy menő márka lesz az Iron Ladyből, a könyvével pedig motiválni szeretne – és nem fél attól, hogy Rióban esetleg nem lesz olimpiai bajnok.

Az idei, brutálisan sűrű szezonodat végignézve arra tippelek, számodra még mindig nincs vége az évnek. Mikor úszol legközelebb?

Valóban, csütörtök este Szentpétervárra repülünk a meghívásos Szalnyikov-kupára, a versenyeket pénteken és szombaton rendezik.

Hogy aztán legyen egy nyugodt, úszásmentes karácsonyod.

Nem igazán, mert karácsonykor is úszni fogok, Baján leszünk a szüleimnél, és ott is fogok edzeni.

Szeretsz egyáltalán pihenni?

Nem szeretek. Mindenki ezt kérdezi, de én soha nem érzem úgy, hogy nem akarok úszni. Része az életemnek, számomra nem fárasztó, és nem nehéz. Persze karácsonykor nem edzek nyolc-kilenc órát, de fontos a szinten tartás.

Hosszú Katinka tart edzést a Császár-Komjádi Sportuszodában Fotó: Polyak Attila - Origo

Az év utolsó napjaiban sincs megállás?

Nincs. December 26-án utazunk Madagaszkárra, Réunion szigetén egy háromnapos verseny lesz. Ott most nagyon jó idő van, nyitott medencében úszunk majd, és január 3-ig vendégül látnak.

Szerintem féltenek a szurkolóid.

Ne féltsenek, ha úgy érzem, hogy le kell állnom, akkor le fogok.

Közben folyamatosan frissíted a Facebook-oldaladat, könyvet írsz, városról városra mész dedikálni, és sorra adod az interjúkat. Hogy bírod?

A könyvdedikálásnak úgy indultunk neki, hogy biztosan nem fognak eljönni az emberek, de szerencsére nem ez a helyzet. Több száz emberrel találkozom egy nap, el is fáradhatnék, de amit tőlük kapok, az feltölt. Mindenki pozitív energiával érkezik, kedves szavakat mond. Érzem, hogy szeretnek, értékelik az eredményeimet, ezért nagyon jólesnek ezek a találkozások.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A nemrég megjelent, A magyar Iron Lady című könyvvel kiket szeretnél motiválni?

Bárkit. Nem gondoltunk arra, hogy csak bizonyos életkorú embereket szeretnénk motiválni, és arra sem, hogy esetleg mivel foglalkozik az, akit a könyv inspirál majd. Az volt a tervünk, hogy ne csak sportolók, hanem bárki motivációt nyerjen belőle, és a visszajelzések alapján mondhatom, hogy sikerült ezt a célt elérni. Egy alkalommal például odajött hozzám egy nagymama, és azt mondta, nagyon inspirálta az a kemény munka, amit végzek. Nagyon tetszett neki a könyv, meg is könnyezte. De kaptam visszajelzést pici gyerekektől, utánpótláskorú úszóktól, szülőktől is, és akad olyan, aki a tanuláshoz szerzett motivációt a könyvben olvasottakból.

Magadat hogyan motiválod?

Nagyon nagy céljaink vannak Shane-nel (Shane Tusup Katinka edzője és férje – a szerk.), és az motivál, hogy ezeket elérjem. Olimpiai érmem még nincsen, és szeretnék ott lenni 2021-ben a budapesti vb-n, bár addig még sok minden történhet.

Találó szerinted az Iron Lady becenév?

Nagyon megbarátkoztam vele, ma már találónak érzem, javában építjük a brandet. Sokat jelent számomra, konkrétan azt, hogy a kemény munka kifizetődő. Nemcsak az a lényeg, hogy nyerjen az ember, hanem az is, hogy odategye magát. Remélem, menő lesz ez a márka, példaként szolgál majd, és inspirálni fogja az embereket.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A kínai sajtó akkor nevezett el Vasladynek, amikor a 2012-es pekingi rövidpályás Világkupán 400 vegyesen második lettél a világrekorder Je Si-ven mögött, majd nem sokkal később 200 pillangón legyőzted a szintén olimpiai bajnok Liut. Hogyan tudsz két futam között, pár perc alatt annyit pihenni, hogy elég erőd legyen a folytatásban?

Sokan azt várnák, hogy – például – azt mondom, felrakom a lábam, és ez a legjobb módszer. Pedig nincsen titok. Hogy ezt meg tudjam tenni, sokat kell edzeni, és közben a versenyeken is gyakorlom már két és fél éve. A testem így hozzászokott az effajta terheléshez, sokkal hamarabb tudok regenerálódni.

Azt mondtad, nem tragédia, ha nem leszel Rióban olimpiai bajnok, mert nem ez dönti el, hogy jó úszó vagy-e. Őszintén így érzed?

Halál komolyan gondolom, meg is rökönyödnek rajta az emberek. Persze, az volt a célom kiskoromban, hogy olimpiai bajnok legyek, de számomra hihetetlen, hogy sikerült ilyen sokáig eljutnom, és azt csinálom, amit imádok. Annyi mindent kaptam az úszástól, hogy nem az olimpiai érem alapján dől el, hogy megérte-e. Persze, rosszulesne, ha nem nyernék érmet, de nem lenne olyan nagy tragédia, mint London után. Azóta másképp látom a dolgokat. Londonban is próbáltam pozitívan közelíteni a céljaim felé, de akkor azt hittem, ha csak arra gondolok, hogy nyerek, akkor az úgy is lesz.

Ha, mondjuk, két hét múlva lenne az olimpia, akkor mely számokban indulnál?

Két éve tervezgetjük, de minden csak akkor lesz biztos, amikor le kell adni majd a nevezést. Próbálgatjuk a számokat, nézegetjük a programot, megnézzük, hogyan fejlődöm. A 200 és a 400 vegyes biztos pont, de persze egy olimpián arra megyünk, hogy az egyik szám ne befolyásolja a másikat.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Shane-nek korán be kellett fejeznie a pályafutását, szerinted elégtétel számára, hogy belőled jó hátúszót faragott?

Tényleg ő tanított meg háton úszni. Annyira nem fontos neki, hogy elégtételt érezzen, de ehhez ért a legjobban, és ez látszik is. Viszont azt mondta, hogy ő most a legboldogabb.

London után tényleg abba akartad hagyni az úszást? Mihez kezdtél volna?

Úgy gondoltam, hogy akinek nincsen olimpiai érme, az nem tud az úszásból megélni, így arra gondoltam, lehet, hogy több értelme lenne visszamenni a suliba pszichológiát tanulni.

Mi lendített át?

Erről a hosszú folyamatról szól a könyv. Nem egyik pillanatról a másikra történt, elég komoly mélyponton voltam, szépen lassan jutattam odáig, hogy folytatni szeretném. Shane-nek ebben nagy része volt.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Mit mondott, amikor két ezüsttel kezdtél a rövidpályás vébén?

Gratulált. Mi örültünk, főleg a 200 pillangónak, mert életem legjobb idejét értem el. Úgy gondolom, annak feltétlen örülni kell, ha valaki a maximumot nyújtja, még akkor is, ha ezzel csak második lesz. Éreztem, hogy jó formában vagyok, tudtam, hogy jó lesz a folytatás, a két ezüst ellenére is. Egyáltalán nem voltam elkenődve.

Mindkétszer a spanyol Mireia Belmonte győzött le. Lehet, hogy majd az olimpián is ő lesz a legnagyobb vetélytárs?

Az olimpián bárki veszélyes lehet, Londonban például senki nem gondolta volna, hogy a 16 éves kínai Je Si-ven nyer majd 200 és 400 vegyesen is. Amúgy nagyon örülök annak, hogy ez történt a vb-n, mert számomra nagyon motiváló, hogy Belmonte megdöntötte a világcsúcsomat. Szerintem jobban is jött ki így a vb, mint ha mindegyik számomat megnyerem, nagyon örülök, hogy olyan vetélytársaim vannak, akik tolnak előre.

Különös felkészülés lett volna, ha engedik, hogy összemérd az erődet a magyar férfiakkal. Miért szerettél volna az országos bajnokságon a férfiak mezőnyében úszni?

Azért, mert 400 vegyesen nem sok olyan versenyen tudok indulni, ahol szoros a befutó. Tényleg csak arra lettem volna kíváncsi, hogy egy gyorsabb mezőnyben mire vagyok képes, versenyzés közben mit hozok ki magamból. De az indulásom szabálytalan lett volna. Nekem nem lett volna probléma, ha nem érvényes az eredményem, de ha én elindulok, akkor az összes fiú eredményét törlik.

Amikor a nemzetközi szövetség, a FINA az év legjobb úszónőjének választott, az amerikaiak rögtön fanyalogni kezdtek, hogy szerintük sokkal inkább a nagymedencés versenyeken remeklő Katie Ledeckynek járt volna a díj. Mit szóltál ehhez?

Nagyon remélem, hogy ha Ledecky nyer, akkor mi fanyalogtunk volna. Érthető, hogy a FINA annak adja, aki az ő rendezvényein – például a rövidpályás Világkupa-sorozaton – jól úszik, de tudjuk, hogy alapvetően mindig nehéz a választás. Ezzel együtt én óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy megkaptam ezt a díjat. Ledecky tényleg jól úszott, de jövőre világbajnokságot rendeznek, meglátjuk, ott melyikőnk lesz a jobb.

Aranyeső Hosszú módra

Hosszú Katinka 2014-ben öt világrekordot úszott, 68 Világkupa-érmet (közte 51 aranyat) nyert, és 122 győzelemével ő vezeti a Vk-történet örökranglistáját. A berlini Európa-bajnokságon hat érmet nyert, ebből három volt arany. 200 és 400 vegyesen kívül 100 háton is verhetetlen volt, 200 gyorson második, 200 pillangón harmadik lett, a 4x200 méteres gyorsváltóval pedig szintén nyert egy bronzérmet. A dohai rövid pályás vb legeredményesebb női versenyzője lett nyolc éremmel. 100 és 200 háton, 100 és 200 vegyesen egyaránt aranyérmes lett, 200 gyorson, 200 pillangón és 400 vegyesen a második helyen végzett, és 50 háton is szerzett még egy bronzérmet. Az országos bajnokságon 17 számban indult, 16-ban az első helyen végzett.